Σύνδεση συνδρομητών

Συμπτώσεις

O Γρηγόριος Ξενόπουλος. Σιλουέτα φτιαγμένη με κείμενο της Μεγάλης Αγάπης, από τον Δήμο Κόκκινο, περ. Παναθήναια, 1933.

Τα παθήματα ενός πεντάχρονου στο διήγημά του «Το μούλικο»

22 Ιουλίου 2024
Ο Λόρδος Μπάιρον, χαρακτικό του Περικλή Σκιαδοπούλου (1833-1875), από το περιοδικό Παρθενών (17/1872).

Από τα ελληνικά ταξιδιωτικά του 19oυ αιώνα, έχω συγκρατήσει το βιβλίο του Δημητρίου Βικέλα Από Νικοπόλεως εις Ολυμπίαν (1886). Ο συγγραφέας του Λουκή Λάρα έστελνε στoν μαρκήσιο ντε Κε ντε Σαιντ-Ιλέρ[1] τις εντυπώσεις από τις βραχείες περιοδείες του στις δυτικές επαρχίες της Ελλάδας επιγράφοντάς τες Επιστολαί προς φίλον

30 Ιουνίου 2024
1984, στη δημόσια συζήτηση του Κέντρου Πολιτικής Ερεύνης κι Επιμορφώσεως. Στη φωτογραφία οι ομιλητές από αριστερά: Θεοδόσιος Τάσσιος, Μάνος Χατζιδάκις, Φαίδων Στράτος, Μάριος Πλωρίτης, Δημήτρης Μυταράς και Τάσος Αθανασιάδης.

Με αφορμή τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων από το θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι, στις 15 Ιουνίου 1994, το Books' Journal δημοσιεύει ένα δυσεύρετο κείμενό του: την ομιλία του στη δημόσια συζήτηση του Κέντρου Πολιτικής Ερεύνης κι Επιμορφώσεως (από το περιοδικό Προσανατολισμοί 73/1984).

15 Ιουνίου 2024
To εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης των Ξεριζωμένων.

Δεν είναι λίγοι οι συγγραφείς που ξεκίνησαν με ποιητικούς ρυθμούς πριν αφοσιωθούν στον πεζό λόγο. Παραθέτω εντελώς ενδεικτικά κάποια ονόματα: Ανδρέας Καρκαβίτσας, Ιάκωβος Καμπανέλης, Γιώργος Ιωάννου, Ρέα Γαλανάκη. Σ’ αυτούς, σύμφωνα με τα τελευταία μου ευρήματα, περιλαμβάνεται και ο Βάσος Δασκαλάκης (1897-1944).

04 Μαϊος 2024
Mάιος 1983.  Ο Γιώργος Ζεβελάκης και ο Λάκης Παπαστάθης. Φωτογραφία από το αυτόματο μηχάνημα που υπήρχε στο σταθμό του ηλεκτρικού στο Μαρούσι, στο δρόμο για το σπίτι του Μανόλη Αναγνωστάκη, όπου γυριζόταν το τηλεοπτικό «Παρασκήνιο» για τον ποιητή.

Ο Πεσσόα, εν είδει διαθήκης, έγραφε: «Αν, σαν πεθάνω, θελήσετε να γράψετε τη βιογραφία μου, τίποτα πιο απλό. Δεν έχει παρά δυο ημερομηνίες – της γέννησης και του θανάτου μου. Ανάμεσα στη μια και την άλλη, όλες οι μέρες είναι δικές μου»¹.

Αν όμως θέλεις να μιλήσεις για ένα φίλο σου, η εναρκτήρια ημερομηνία είναι εκείνη της πρώτης συνάντησης, η αρχή της γνωριμίας και της μετέπειτα πορείας.

24 Απριλίου 2024
Μάρκου Ζαβιτσιάνου, Αγροτικό τοπίο Κέρκυρας, χαρακτικό τυπωμένο στην Κερκυραϊκή Ανθολογία, 1916.

Ο Λουδοβίκος Σαλβατώρ υπό τας φιλύρας

30 Ιανουαρίου 2024
Frédéric Boissonnas, Ερέχθειο, περ. 1907-1908.

Ξεφυλλίζοντας το ταπεινό τομίδιο του Καζαμία 1871, έπεσα στο ποίημα ενός δεκαοχτάχρονου για το μέγιστο μνημείο των Αθηνών. Το στιχούργημα συνδέεται με τη σημερινή επικαιρότητα αλλά δεν επιβιώνει καλλιτεχνικά. Η γλώσσα, οι επαναλήψεις και η διαδοχή των στίχων το υποβαθμίζουν, διατηρεί όμως κάτι από την αύρα της μακρινής εκείνης εποχής. Το όνομα του φερέλπιδος ποιητή έχει ιδιαίτερη σημασία. Ο Σπυρίδων Π. Λάμπρος (1851-1919) αντιπροσωπεύει, κατά έναν τρόπο, την πνευματική και πολιτική ζωή της Ελλάδας τα πρώτα εκατό χρόνια του ελεύθερου βίου της.

19 Ιανουαρίου 2024
Η σελίδα με το χρονογράφημα της Μαρίας Αλβανοπούλου.

Ένα δημοσίευμα στον ετήσιο Ελληνικό Κόσμο 1916 της Αλεξάνδρας Αλβανοπούλου, με το οποίο η συγγραφέας υποδέχεται τον καινούργιο χρόνο με ακριβώς τριακόσιες λέξεις.

29 Δεκεμβρίου 2023
Το απόκομμα των Μακεδονικών Γραμμάτων με τα «Πράσινα Μάτια», το ποίημα του Β. Παραρλάμα.

Στον Βάσια Γ. Τσοκόπουλο τον αναστηλωτή

Στη Γεωπονική Σχολή πρόλαβα, το 1962, να παρακολουθήσω το μάθημα της Φυτοπαθολογίας από τον καθηγητή Γιάννη Σαρεγιάννη. Ήταν ο τελευταίος χρόνος της διδασκαλίας του αλλά και της ζωής του. Προηγουμένως αγνοούσα τις επιστημονικές του εργασίες που ήταν πολλές και ενδιαφερόμουν κυρίως για τη λογοτεχνική του δραστηριότητα, διάσπαρτη, δημοσιευμένη σε παλιά λογοτεχνικά περιοδικά. Είχα προσεγγίσει τις μελέτες του για τον Καβάφη που αργότερα συγκεντρώθηκαν σε βιβλίο (Σχόλια στον Καβάφη) καθώς και άλλα ποικίλα κείμενά του (ποιήματα, κριτικές, ταξιδιωτικά κ.ά.).

22 Νοεμβρίου 2023
Σελίδα 1 από 4