Σύνδεση συνδρομητών

Συμπτώσεις

Μάρκου Ζαβιτσιάνου, Αγροτικό τοπίο Κέρκυρας, χαρακτικό τυπωμένο στην Κερκυραϊκή Ανθολογία, 1916.

Ο Λουδοβίκος Σαλβατώρ υπό τας φιλύρας

30 Ιανουαρίου 2024
Frédéric Boissonnas, Ερέχθειο, περ. 1907-1908.

Ξεφυλλίζοντας το ταπεινό τομίδιο του Καζαμία 1871, έπεσα στο ποίημα ενός δεκαοχτάχρονου για το μέγιστο μνημείο των Αθηνών. Το στιχούργημα συνδέεται με τη σημερινή επικαιρότητα αλλά δεν επιβιώνει καλλιτεχνικά. Η γλώσσα, οι επαναλήψεις και η διαδοχή των στίχων το υποβαθμίζουν, διατηρεί όμως κάτι από την αύρα της μακρινής εκείνης εποχής. Το όνομα του φερέλπιδος ποιητή έχει ιδιαίτερη σημασία. Ο Σπυρίδων Π. Λάμπρος (1851-1919) αντιπροσωπεύει, κατά έναν τρόπο, την πνευματική και πολιτική ζωή της Ελλάδας τα πρώτα εκατό χρόνια του ελεύθερου βίου της.

19 Ιανουαρίου 2024
Η σελίδα με το χρονογράφημα της Μαρίας Αλβανοπούλου.

Ένα δημοσίευμα στον ετήσιο Ελληνικό Κόσμο 1916 της Αλεξάνδρας Αλβανοπούλου, με το οποίο η συγγραφέας υποδέχεται τον καινούργιο χρόνο με ακριβώς τριακόσιες λέξεις.

29 Δεκεμβρίου 2023
Το απόκομμα των Μακεδονικών Γραμμάτων με τα «Πράσινα Μάτια», το ποίημα του Β. Παραρλάμα.

Στον Βάσια Γ. Τσοκόπουλο τον αναστηλωτή

Στη Γεωπονική Σχολή πρόλαβα, το 1962, να παρακολουθήσω το μάθημα της Φυτοπαθολογίας από τον καθηγητή Γιάννη Σαρεγιάννη. Ήταν ο τελευταίος χρόνος της διδασκαλίας του αλλά και της ζωής του. Προηγουμένως αγνοούσα τις επιστημονικές του εργασίες που ήταν πολλές και ενδιαφερόμουν κυρίως για τη λογοτεχνική του δραστηριότητα, διάσπαρτη, δημοσιευμένη σε παλιά λογοτεχνικά περιοδικά. Είχα προσεγγίσει τις μελέτες του για τον Καβάφη που αργότερα συγκεντρώθηκαν σε βιβλίο (Σχόλια στον Καβάφη) καθώς και άλλα ποικίλα κείμενά του (ποιήματα, κριτικές, ταξιδιωτικά κ.ά.).

22 Νοεμβρίου 2023
Μαρία Πολυδούρη και Κώστας Καρυωτάκης. Πίνακας ζωγραφικής του Παναγιώτη Γράββαλου (1988).    

Κάθε χρόνο η επέτειος θανάτου του Κώστα Καρυωτάκη (αυτοκτόνησε στις 21 Ιουλίου 1928, στην Πρέβεζα) γίνεται αφορμή να συζητηθεί η ζωή και το έργο του και να κατατεθούν νέα στοιχεία από τη συνεχιζόμενη φιλολογική έρευνα. Ανάμεσα στα σχετικά θέματα, περίοπτη θέση παίρνει συνήθως η σχέση του με τη Μαρία Πολυδούρη. Τις πρώτες δεκαετίες έπαιρναν μέρος και κατέθεταν την προσωπική τους ενθύμηση ομότεχνοί τους που είχαν γνωρίσει από κοντά το περιώνυμο ζευγάρι.  

13 Νοεμβρίου 2023
O ηθοποιός (και γεωπόνος) Γιώργος Παππάς (1903-1958).

Ο δημοφιλής ηθοποιός που ήταν και γεωπόνος

17 Σεπτεμβρίου 2023
Σκίτσα του Φωκίωνος Δημητριάδη, που φιλοξενούνται στον τόμο του 1918, τον τελευταίο της σειράς. Στη συνέχεια, ο Δημητριάδης διέπρεψε στην πολιτική γελοιογραφία.

Η αρχή και το τέλος του Ημερολογίου Κ. Φ. Σκόκου

01 Αυγούστου 2023
Έγραφε για τον Ντίμη Αποστολόπουλο ο Άγγελος Τερζάκης: «Πνεύμα εχέμυθο, χαμηλόφωνο, ιδιοσυγκρασία από εκείνες που κυκλοφορούν αφού πρώτα μετριάσουν το φως της λάμπας. Κλίμα του το χλιαρό σκιόφωτο. Με την εμφάνισή του αμέσως με το απαλό του χτύπημα στο πορτόφυλλο, το χνουδωτό του βήμα, το ψηλόλιγνο διακαμό, που διαγραφόταν δονκιχωτικώς χωρίς έμφαση, στο άνοιγμα της πόρτας». Το σκίτσο έγινε όταν ήταν αρχισυντάκτης στο Εξέλσιορ (1929).

«Αυτό το θελκτικό ιντερμέδιο της σκέψης: ένας επιγραμματικός αφορισμός, ένα γνωμικό, ένα απόφθεγμα».

Ντίμης Αποστολόπουλος

Έτρεχα τα πρώτα χιλιόμετρα συλλέγοντας φωνές, είχα ήδη ηχογραφήσει τρεις με τέσσερις χιλιάδες ωριαίες κασέτες, όταν άκουσα στο ραδιόφωνο το όνομα του Ντίμη Αποστολόπουλου.  Η Χριστίνα Κουτσουδάκη παρουσίαζε στο Α΄ Πρόγραμμα της ΕΡΑ, το 1985, τριάντα περίπου χρόνια μετά την πρώτη μετάδοσή τους, τη σειρά των εκπομπών του, Το έργο τους και η φωνή τους.

23 Ιουνίου 2023
16 Φεβρουαρίου 2020. O σκηνοθέτης Λάκης Παπαστάθης και ο Θεοχάρης Κυδωνάκης, συλλέκτες, μπροστά σε κουτιά νουνού γεμάτα βιβλία στο ισόγειο της Ευωνύμου Βιβλιοθήκης. Με πολύχρονη διαδρομή ο καθένας μέσα στα ντοκουμέντα της ιστορίας. Συλλογή με λαϊκές χρωμολιθογραφίες και λογοτεχνικά περιοδικά διατηρούσε ο Λάκης. Πρώτες εκδόσεις βιβλίων ο Θεοχάρης και χιλιάδες καρτ-ποστάλ σταλμένες από χώρες όπου ζουν Έλληνες.

Θεοχάρης Κυδωνάκης: επίμονος  συλλέκτης και διασώστης πολιτισμού

Γενναιόδωρος τροφοδότης βιβλιοθηκών (δημόσιων αλλά και    φίλων του), ανεβαίνει χωρίς αγκομαχητό στο ύψωμα των ενενήντα χρόνων του με αστείρευτη δίψα για ζωή, πηγαίο χιούμορ και νεανική ψυχή, συνεχίζοντας τις νέες συλλεκτικές του περιπέτειες.

07 Ιουνίου 2023
Σελίδα 1 από 4