Σύνδεση συνδρομητών

Πολιτική

Γελοιογραφία του Τζον Μέιναρντ Κέινς από τον David Low, 1934.

Μπάμπης Παπαδημητρίου, Πληθωρισμός, Παπαδόπουλος, Αθήνα 2023, 109 σελ.

Το βιβλίο του Μπάμπη Παπαδημητρίου, Πληθωρισμός, είναι πολύ μεγαλύτερης εμβέλειας από τον όγκο των 109 σελίδων του. Πραγματεύεται τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, με απλό, κατανοητό τρόπο και με μια μη δογματική, μη μονοθεματική προσέγγιση. (Tεύχος 144)

26 Σεπτεμβρίου 2023
Howard Chandler Christy, H υπογραφή του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών. O πίνακας του 1940 απεικονίζει τον Τζορτζ Ουάσιγκτον ως προεδρεύοντα στη Συνταγματική Συνέλευση της Φιλαδέλφειας, το 1787.

Γιάννης Παπαγεωργίου, To πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ. Συνταγματικοί θεσμοί και σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα, Κριτική, Αθήνα 2022,

Είναι το πολιτικό σύστημα της Αμερικής ένας σκληρός δικομματισμός; Τι ρόλο μπορεί να παίξει η Δικαιοσύνη στις πολιτικές εξελίξεις; Γιατί συνήθως περιβάλλεται με εμπιστοσύνη το Ανώτατο Δικαστήριο; Σε τι διαφέρει η αμερικανική δημοκρατία από τις άλλες εμπεδωμένες  δημοκρατίες του δυτικού κόσμου και, ιδίως, της Ευρώπης; Πώς προέκυψε ο Ντόναλντ Τραμπ και ο τραμπισμός; Χρειάζεται συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, μια χώρα που ρυθμίζεται από το Σύνταγμα του 1787; Ένα βιβλίο που λύνει όλες τις ενδεχόμενες απορίες για την αμερικανική δημοκρατία. [TBJ]

29 Αυγούστου 2023
1965. O Αναστάσιος Πεπονής με τον Γεώργιο Παπανδρέου.

Αναστάσης Ι. Πεπονής, Προσωπική μαρτυρία, Κέδρος, Αθήνα 1970, 203 σελ.

Αναστάσης Πεπονής, 1961-1981: τα γεγονότα και τα πρόσωπα, Α. Α. Λιβάνη, Αθήνα 2002, 463 σελ.

Η περίπτωση του Πεπονή είναι σημαντική επειδή, ενώ αφορά μεν έναν κορυφαίο πολιτικό, δεν είναι μοναχική: αντανακλά τις εμπειρίες και την πορεία πολλών ακόμη ανθρώπων της γενιάς του, οι οποίοι συγκροτήθηκαν πολιτικά μέσα στην Κατοχή και άφησαν έντονο αποτύπωμα στην ελληνική ιστορία. Κείμενο που περιλήφθηκε στον αφιέρωμα του Books' Journal για τον Αναστάσιο Πεπονή, τχ. 139. Φεβρουάριος 2023

27 Απριλίου 2023
14 Ιανουαρίου 2023, Ντνίπρο. Ρωσικός βομβαρδισμός σε πολυκατοικίες με πολλούς νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενους. Η Ρωσία, παρά την ιδιότητα του μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, εισέβαλε στην Ουκρανία ενώ ο πόλεμος που διεξάγει συχνά παίρνει τα χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής καταστροφής, χωρίς η παραπάνω ιδιότητα να αναιρεθεί.

Christian Reus-Smit, Διεθνείς σχέσεις. Μια πολύ σύντομη εισαγωγή, μετάφραση από τα αγγλικά: Βασίλης Ζήβας, επιστημονική επιμέλεια: Ανδρέας Γκόφας, Γιώργος Λ. Ευαγγελόπουλος, Πεδίο, Αθήνα 2022, 232 σελ.

«Η μελέτη των διεθνών σχέσεων οφείλει να εστιάζει στην παγκόσμια οργάνωση της πολιτικής εξουσίας», λέει ο καθηγητής Κρίστιαν Ρόις-Σμιτ, ο οποίος δεν εξεπλάγη από την εξέλιξη του τελευταίου χρόνου και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το βιβλίο του, μεταξύ πολλών άλλων, εξηγεί γιατί ένας πόλεμος με πλανητική εμβέλεια θα έχει επιπτώσεις στην καθημερινότητα ακόμα και των κοινωνιών που δεν συμμετέχουν στον πόλεμο. Όσο για την αλληλεξάρτηση των κρατών, ναι μεν τη θεωρεί σημαντική εξέλιξη της παγκοσμιοποίησης, ωστόσο γνωρίζει ότι όταν ένα κράτος επιδιώκει να κάνει του κεφαλιού του, παρά τις διεθνείς δεσμεύσεις του, μπορεί να το κάνει. [ΤΒJ]

26 Φεβρουαρίου 2023
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Ο δημοσιογράφος Μακάριος Δρουσιώτης τον περιγράφει ως αρχηγό ενός κράτους-μαφία.

Μακάριος Δρουσιώτης, Κράτος Μαφία. Πώς η Συμμορία κατήργησε το κράτος δικαίου στην Κύπρο, Αλφάδι, Λευκωσία 2022, 284 σελ.

Το διάστημα μεταξύ 2015-2019, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, πραγματοποίησε 39 ταξίδια με αεροπλάνα σαουδάραβα επιχειρηματία, ο οποίος, εν τω μεταξύ, όλως τυχαίως, απέκτησε κυπριακό διαβατήριο. Κυπριακό διαβατήριο απέκτησαν επίσης έξι μέλη της οικογένειάς του, μεταξύ των οποίων και η δεύτερη σύζυγός του, το οποίο ήταν παράνομο. Ανάλογα περιστατικά περιγράφει πολλά ο Μακάριος Δρουσιώτης στο νέο βιβλίο του, μια ανατομία της κυπριακής διαφθοράς. Αλλά, για όλα αυτά, το κράτος δικαίου αγρόν αγόρασεν. Τεύχος 136

03 Ιανουαρίου 2023
6 Ιανουαρίου 2021, Ουάσιγκτον, ΗΠΑ. Οπαδοί του αποχωρούντος προέδρου Τραμπ την ώρα που εισβάλλουν, πολλοί απ’ αυτούς οπλισμένοι, στο Καπιτώλιο.

Κώστας Μποτόπουλος, Το τοπίο της δημοκρατίας, Παπαζήσης, Αθήνα 2022, 335 σελ.

 Οι δημοκρατίες κλυδωνίζονται, οι αυταρχισμοί κερδίζουν έδαφος, το κράτος δικαίου περνάει κρίση σε διάφορες χώρες του πλανήτη. Ο Κώστας Μποτόπουλος, στο νέο βιβλίο του, κατόρθωσε να συμπυκνώσει, το πανόραμα των προκλήσεων, των κινδύνων και των ελπίδων της δημοκρατίας σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τεύχος 136.

01 Ιανουαρίου 2023
Γιαν Μάρσαλεκ, γενικός διευθυντής της wirecard. Καταζητείται.

Σκάνδαλο! Η αποκαθήλωση της wirecard, έγχρωμο ντοκιμαντέρ παραγωγής 2022. Netflix, διάρκεια 1:33

Καημό το 'χει η Ευρώπη που δεν έχει επωάσει μια Google, μία VISA, μίαν Apple. Και έτσι όταν το 2019 οι Financial Times επιτίθενται στο γερμανικό τεχνολογικό καμάρι, την wirecard, κατηγορώντας την ότι δεν είναι αυτό που επαγγέλλεται, ένας διεθνής γίγαντας ηλεκτρονικών πληρωμών –μια fintech δηλαδή– αλλά μία μαφιόζικη επιχείρηση, η Γερμανία το παίρνει προσωπικά…

23 Οκτωβρίου 2022
O Boλοντίμιρ Ζελένσκι με τη σύζυγό του, Όλενα, που φωτογραφήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο από την Άννι Λίμποβιτς για τη Vogue, ήταν ακόμα μια απόδειξη ότι, πρωτίστως, ο ουκρανός Πρόεδρος είναι ένας παγκόσμιος σταρ – ένα είδωλο που κέρδισε τη λατρεία του κόσμου με τη γενναιότητά του και τη στάση του στον πόλεμο.

Regis Gente - Stephane Siohan, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η βιογραφία ενός απρόσμενου πρωταγωνιστή, πρόλογος: Κώστας Γιαννακίδης, μετάφραση: Μαρία Μουρκούση, Παπαδόπουλος, Αθήνα 2022, 172 σελ.

Πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε πειστεί ότι θα ήταν μια εύκολη επιχείρηση να εγκαταστήσει κάποια υποχείριά του πολιτική ηγεσία, επειδή ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεν ήταν τίποτα παραπάνω από «ένας ηθοποιός», που θα έσπευδε να σώσει τη ζωή του. Διαψεύστηκε. Μια βιογραφία του Ζελένσκι, που μόλις κυκλοφόρησε, εξηγεί ότι ο Πούτιν είχε κάνει οικτρό λάθος. Ο Ζελένσκι δεν είναι τυχαίος, δεν κοιμήθηκε ηθοποιός για να ξυπνήσει ξαφνικά Τσώρτσιλ. Αλίμονο σε όσους τον υποτίμησαν.

21 Οκτωβρίου 2022
Αναπαράσταση της σφράγισης του Χάρτη της Τράπεζας της Αγγλίας το 1694, από τη μεταγενέστερη ζωγράφο Lady Jane Lindsay. Η Τράπεζα της Αγγλίας ήταν επινόηση του Τσαρλς Μοντάγκου, 1ου κόμη του Χάλιφαξ (1661-1715), και η ίδρυσή της ήταν απαραίτητη για να παίξει το ρόλο του τραπεζίτη, ουσιαστικά δηλαδή του δανειστή της αγγλικής κυβέρνησης. Το μοντέλο λειτουργίας της Τράπεζας της Αγγλίας είναι το μοντέλο στο οποίο βασίζονται και σήμερα οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Σπύρος Βλιάμος, Κωνσταντίνος Γκράβας, Κεντρικές τράπεζες, Παπαδόπουλος, Αθήνα 2021, 112 σελ.

Στο βιβλίο Κεντρικές τράπεζες, ο Σπύρος Βλιάμος και ο Κωνσταντίνος Γκράβας παρουσιάζουν ουσιαστικά και περιεκτικά το ρόλο που έχουν διαδραματίσει οι κεντρικές τράπεζες διαχρονικά στη σταθεροποίηση των μακροοικονομικών και χρηματοπιστωτικών συνθηκών στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Επιπλέον, περιγράφουν τα σημαντικά ορόσημα και δόγματα των νομισματικών συστημάτων διεθνώς.

07 Σεπτεμβρίου 2022
Ο Γιάννης Ψυχάρης. Στο ερώτημα «ποιους πολεμούμε;» απαντά: «Τους Τούρκους και τους δασκάλους». Κατά τα άλλα, «οι λαοί δε φταίνε ποτέ. Φταίνε τα κεφάλια».

Ανδρέας Πανταζόπουλος, Εθνικολαϊκισμός και νεωτερικότητα στην Ελλάδα. Σημειώσεις για το λαϊκισμό των διανοουμένων και τη νεοελληνική ταυτότητα στον 20ό αιώνα, Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη 2021, 208 σελ.

Ο Ανδρέας Πανταζόπουλος, ο πιο εμβριθής μελετητής του εθνικολαϊκισμού στην Ελλάδα, επανέρχεται με το νέο του βιβλίο για να αναπλεύσει το φαινόμενο ερευνώντας τις διανοητικές και αξιακές του ρίζες.

25 Αυγούστου 2022
O Πίτερ Σέλερς στο ρόλο του Dr. Strangelove, του ναζί συμβούλου του αμερικανού προέδρου.

S.O.S. Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα (Dr. Strangelove). Ασπρόμαυρη αγγλοαμερικανική παραγωγή, 1964, σε σκηνοθεσία Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Σενάριο: Stanley Kubrick, Terry Southern, Peter George βασισμένο στο βιβλίο Red Alert του Peter George. Παίζουν: Peter Sellers, George C. Scott, Sterling Hayden, Keenan Wynn, Slim Pickens, Tracy Reed. Παραγωγή: Hawk Films - Stanley Kubrick, διανομή: Columbia Pictures. Διάρκεια: 94’. Στην πλατφόρμα Netflix.

 Γυρισμένη στον απόηχο της πυρηνικής κρίσης της Κούβας του 1962, η ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ Dr. Strangelove, μαύρη κωμωδία με τη συμμετοχή του Πίτερ Σέλερς, δείχνει την παράνοια των πυρηνικών εξοπλισμών, την τεράστια σημασία του αστάθμητου ανθρώπινου παράγοντα που μας βολεύει να αγνοούμε και την ευκολία με την οποία η ανθρωπότητα μπορεί να παραπατήσει στον πυρηνικό όλεθρο, τον χειροποίητο Άδη, από τον οποίο δεν υπάρχει επιστροφή. Και είναι μεν μια εφιαλτική κωμωδία, όμως το μήνυμα είναι καθαρό, ηχηρό και παραμένει τραγικά επίκαιρο όλον αυτό τον καιρό που μεσολάβησε —και ιδιαίτερα σήμερα.

20 Αυγούστου 2022
24 Μαρτίου 2020. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, με κίτρινο προστατευτικό ένδυμα, επισκέπτεται ασθενείς με covid-19 σε νοσοκομείο στη Μόσχα. Κατά τις μαρτυρίες, ο ρώσος πρόεδρος έχει φοβία με τις ασθένειες, που επιδεινώθηκε την περίοδο της πανδημίας.

Masha Gessen, Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο άνθρωπος δίχως πρόσωπο, μετάφραση από τα αγγλικά: Τιτίνα Σπερελάκη, Πατάκη, Αθήνα 2021, 427 σελ.

Ο ηγέτης όπως Ρωσίας περιγράφεται ως όπως άνθρωπος που, όταν βρισκόταν στα πρόθυρα της εξουσίας, κανείς δεν ήξερε ποιος είναι και τι ακριβώς διαδρομή είχε. Πώς μπορεί όπως τέτοιος άνθρωπος, ένας άνθρωπος χωρίς πρόσωπο όπως τον αποκαλεί η ερευνήτρια Μάσα Γκέσεν, να φτάσει στο κορυφαίο αξίωμα μιας τόσο μεγάλης χώρας όπως η Ρωσία; (τεύχος 130)

30 Ιουλίου 2022
Σελίδα 1 από 6