Σύνδεση συνδρομητών

Blog

To συνέδριο του Κύκλου για τη Μεταπολίτευση

«Η Καμπύλη της Μεταπολίτευσης» είναι το γενικό θέμα του συνεδρίου που διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών στις 12,13 και 14 Μαΐου 2024, τιμώντας την επέτειο των πενήντα ετών από την πτλωση της χούντας και την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας. Το συνέδριο θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία που γιορτάζει φέτος την επέτειο των 150 ετών από την έναρξη της λειτουργίας του. Το συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

12 Μαϊος 2024
Από την αφίσα του συνεδρίου.

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Απριλίου συνέδριο με θέμα: «Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα.», που θα διεξαχθεί στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

07 Απριλίου 2024
Ο ελληνικός φολκλορισμός πανηγυρίζει.

Mια ευχάριστη έκπληξη περίμενε σήμερα το πρωί τους διαπιστευμένους συντάκτες στον τομέα του συντονισμού του έργου της κυβέρνησης. Ο υπουργός κ. Χρήστος-Γεώργιος (Άκης) Σκέρτσος, ένας άνθρωπος που γνωρίζει τις μύχιες, και όχι μόνον, επιθυμίες του πρωθυπουργού, θεωρούμενος ως ο πλέον αμετακίνητος από την εποχή που απελευθερώθηκε η Θεσσαλονίκη,  έκανε σημαντικές ανακοινώσεις. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Αποφασίσαμε ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνον για έργα πνοής μεγάλης διάρκειας και αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Στο πνεύμα που διακρίνει τον πνευματικό χαρακτήρα της κυβέρνησής μας και του πρωθυπουργού προσωπικά, αποφασίσαμε να ενισχύσουμε την αγορά του βιβλίου, των περιοδικών που καταπιάνονται με την λογοτεχνία, και -αν περισσέψουν χρήματα, κάτι που είμαι σίγουρος ότι θα συμβεί- και με άλλες πνευματικές δραστηριότητες, όπως υδροπονικές καλλιέργειες, εξυγίανση των ριάλιτι και μαθήματα ελληνικής στους παρουσιαστές της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, καθώς και στους εκπροσώπους του έθνους».

01 Απριλίου 2024
Ο ποιητής Τσαρλς Σίμικ το 2010 στην Αθήνα.

Μπορώ ν’ ακούσω με κλειστά τα μάτια

Τα βραδινά πουλιά.
Σύντομα θα σωπάσουν
Και η ύστατη νύχτα στη γη
Θα ξεκινήσει,
Κατάμεστη από θλίψη.

~ Τσαρλς Σίμικ, "Διαβάζοντας Ιστορία" [απόσπ.], μτφρ.: Λένια Ζαφειροπούλου

19 Μαρτίου 2024
Η Ισμήνη Καρυωτάκη. Βραβείο καλύτερου μυθιστορήματος.

H Ισμήνη Καρυωτάκη είναι η θριαμβεύτρια των κρατικών λογοτεχνικών βραβείων, που μόλις ανακοινώθηκαν, κατακτώντας το βραβείο καλύτερου μυθιστορήματος για το έργο της Φυγόδικος δεν ήμουν. Ανάμεσα στους θριαμβευτές και ο Χρήστος Λούκος για το δοκίμιό του για το έργο του Η Ερμούπολη της Σύρου (1821-1950). Από το Λίβερπουλ της Ανατολικής Μεσογείου στη βαμβακούπολη των Κυκλάδων. Το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων απονέμεται στη Ρέα Γαλανάκη. Όλα τα βραβεία και το σκεπτικό των επιτροπών ακολουθούν.

05 Μαρτίου 2024
Ο Λάκης Παπαστάθης.

Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Λάκης Παπαστάθης: Με λέξεις και κινούμενες εικόνες» διοργανώνει ο Όμιλος Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, τη Δευτέρα 4 Μαρτίου και ώρα 19:00, στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο https://authgr.zoom.us/s/99172105809.

04 Μαρτίου 2024
Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη (Nelly’s), Η Wynn Gunningham, 1955.

Χορεύτριες με φόντο τον Παρθενώνα, μουσικοί και χορευτές από την Κρήτη, αγρότισσες από τα Ιωάννινα, κυρίες της Νέας Υόρκης και της Αθήνας, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κωστής Παλαμάς είναι μόνο κάποιοι από τους πρωταγωνιστές του φωτογραφικού φακού της Έλλης Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη (1899-1998), της γνωστής Nelly’s στην ομότιτλη έκθεση που θα παρουσιαστεί στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, λιμάνι), από τις 23 Φεβρουαρίου έως τις 28 Απριλίου 2024.

20 Φεβρουαρίου 2024
Ο Αλεξέι Ναβάλνι.
Σιωπηλή διαμαρτυρία στην Ρωσική Πρεσβεία για τη δολοφονία του Αλεξέι Ναβάλνι από το καθεστώς Πούτιν έχει προγραμματιστεί για σήμερα Δευτέρα 19/02 στις 18:30.
19 Φεβρουαρίου 2024
Ο συγγραφέας Αλέξης Πανσέληνος. Στη βραχεία λίστα κρατικών βραβείων για το Λ¨αδι σε καμβά, αλλά και στο εξώφυλλο του Books' Journal που κυκλοφορεί.

Ανακοινώθηκαν οι βραχείες λίστες των κρατικών βραβείων. Ανάμεσα στις υποψηφιότητες μπορεί να δει κανείς, στο μυθιστόρημα τον Αλέξη Πανσέληνο (το νέο τεύχος του Books’ Journal, που μόλις κυκλοφόρησε, φιλοξενεί αφιέρωμα στο έργο του), τον Απόστολο Δοξιάδη, τη Ρέα Γαλανάκη, στο διήγημα τον Μιχάλη Μακρόπουλο και τον Παντελή Μπουκάλα, στην ποίηση τον Δημήτρη Αγγελή, τον Διονύση Καψάλη αλλά και τον Κυριάκο Χαραλαμπίδη, στο δοκίμιο τη Βενετία Αποστολίδου, τον Πολυμέρη Βόγλη, την Κατερίνα Κωστίου, τον Χρήστο Λούκο, την Έρη Σταυροπούλου κ.ά. Για το βραβείο Μαρτυρίας - Bιογραφίας - Χρονικού - Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας υποψήφιοι είναι και ο Νίκος Βατόπουλος, ο Κωστής Λιόντης, ο Χρήστος Λούκος, ο Νικόλας Μανιτάκης, η Ιωάννα Πετροπούλου, ο Αχιλλέας Σύρμος. Όλες οι βραχείες λίστες όπως δόθηκαν στη δημοσιότητα δημοσιεύονται στη συνέχεια.

15 Φεβρουαρίου 2024
H Γιάννα Μπούκοβα.

Σήμερα, Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024 στις 19:30 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα), το «Με τα λόγια (γίνεται)» μαζί με την Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζουν την 2η εκδήλωση της 13ης χρονιάς τους και 1η του 2024, «Μεταφράζοντας τον Δεύτερο Κόσμο – Η μετάφραση ως δώρο, πρό(σ)κληση και πολιτική πράξη», με την ποιήτρια και πεζογράφο Γιάννα Μπούκοβα ως μεταφράστρια βουλγαρικής και ρωσσικής ποίησης.

16 Ιανουαρίου 2024
Ο διαστημικός επιστήμονας Σταμάτιος Κριμιζής, νέος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.

Την επόμενη Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2024, στις 7 μ.μ., θα μεταδοθεί ζωντανά η Δημόσια Συνεδρία Εγκατάστασης του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών Σταμάτιου Κριμιζή και του Αντιπροέδρου Μιχάλη Τιβέριου για το έτος 2024, από τον ιστότοπο της Ακαδημίας.

04 Ιανουαρίου 2024
Ονορέ ντε Ντωμιέ, Δικαιοσύνη, χαρακτικό, 1846.

Το 2023, από την αρχή του έτους μέχρι το κλείσιμο της Βουλής ενόψει των εθνικών εκλογών, η ποιότητα της νομοθέτησης στη χώρα μας υποχώρησε κατά 4,74 μονάδες σε σχέση με το 2022 σύμφωνα με τον Δείκτη Ποιότητας Νομοθέτησης που δημοσιεύει σήμερα για πέμπτη χρονιά το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών.  Το 2022, η νομοθετική ποιότητα είχε βελτιωθεί οριακά κατά 1,35 μονάδες σε σχέση με το 2021.

14 Δεκεμβρίου 2023
Σελίδα 1 από 32