Σύνδεση συνδρομητών

Διάλογος

Ψηφοφόρος. Εικονογράφηση του Γιάννη Ιωάννου, δημοσιευμένη στο περιοδικό Αντί.

Η ευρύτερη θεματολογία του Books' Journal επιτρέπει τη δημοσίευση της παρακάτω ανοικτής επιστολής. Τηρείται η επιθυμία ανωνυμίας του επιστολογράφου μας, εφόσον τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της σύνταξης του περιοδικού:

27 Μαρτίου 2024
Ο Στρατής Τσίρκας.

Πάλι για την Τριλογία του Στρατή Τσίρκα. Μια ανταπάντηση στον Γιάννη Παπαθεοδώρου. Τεύχος 146 (Τα κείμενα του διαλόγου, με τη σειρά δημοσίευσής τους: Η πρώτη παρέμβαση του Περικλή Φ. Κωνσταντινίδη: https://booksjournal.gr/dialogos/4540-organosi-sto-strato-ean-sas-eixa-stin-ispania-tha-sas-ekteloysa?fbclid=IwAR0rPb6WNATv0Z14v953rhYagsf3nQgLF6lAFpreJQvSrS4SY2VgD4x8ceU Ακολουθεί η απάντηση του καθηγητή Γιάννη Παπαθεοδώρου: https://booksjournal.gr/dialogos/4590-ena-tsigaro-dromos Παρατίθεται και η παρέμβαση του Γιώργου Σίμου: https://booksjournal.gr/dialogos/4625-i-kritiki-ston-tsirka Το κείμενο που ακολουθεί κλείνει (προσωρινά, επειδή όταν ανοίγουν τέτοια ζητήματα δεν κλείνουν εύκολα) τη συζήτηση. 

27 Νοεμβρίου 2023
Ναύτες του αντιτορπιλικού Πίνδος, προσκείμενοι στο ΕΑΜ, γιορτάζουν την Πρωτομαγιά του 1944. Η φωτογραφία έχει ληφθεί περίπου ένα μήνα μετά την καταστολή του κινήματος της Μέσης Ανατολής, ενώ το Πίνδος βρισκόταν στο λιμάνι του Οράν.

Ο παραλογισμός των στασιαστών και η προέλευσή του, η δυσαρέσκεια του κόμματος. Μια παρέμβαση στη συζήτηση για τις Ακυβέρνητες Πολιτείες, την Τριλογία του Στρατή Τσίρκα, και το κίνημα της Μέσης Ανατολής.

15 Νοεμβρίου 2023
O Στρατής Τσίρκας.

Απάντηση σε σημείωμα του Περικλή Φ. Κωνσταντινίδη για την Τριλογία του Στρατή Τσίρκα, δημοσιευμένο στο τχ. 144 (https://booksjournal.gr/dialogos/4540-organosi-sto-strato-ean-sas-eixa-stin-ispania-tha-sas-ekteloysa)

24 Οκτωβρίου 2023
H επιστολή του Κωνσταντίνου Θ. Δημαρά στον Αλέκο Σεγκόπουλο, γραμμένη τον Μάρτιο του 1939. Μ’ αυτήν, ο Δημαράς ενημερώνει τον Σεγκόπουλο ότι έχει τελειώσει τη γαλλική μετάφραση των ποιημάτων του Καβάφη σε συνεργασία με τη Μαργκερίτ Γιουρσενάρ και ζητά την άδειά του, ώστε να προσπαθήσει να τα εκδώσει σε γνωστό γαλλικό οίκο.

Σας γράφω για να σας εκφράσω τη συγκίνηση που μου έδωσε το  τεύχος 123 του Books’ Journal με το αφιέρωμα στον Κ.Θ. Δημαρά. Το εξώφυλλο του κ. Αλέκου Παπαδάτου είναι εξαιρετικά εύστοχο και αποδίδει την ευαισθησία των κατοίκων της οδού Μουρούζη 10. Δυστυχώς δεν έγινε κάποια αναφορά στον άλλο συγκάτοικο και συνοδοιπόρο στις Νεοελληνικές Σπουδές, τον Γ.Π. Σαββίδη και τη σχέση του με τον Κ.Θ. Δημαρά, ειδικά όταν ενώθηκαν οι δυνάμεις τους, οι βιβλιοθήκες τους και τα αρχεία τους κάτω από τη στέγη της οδού Μουρούζη 10. Ευχής έργο θα ήταν κάποιος, με  γνώση αυτής της περιόδου της συνύπαρξης των δυο «ιερών τεράτων» της Νεοελληνικής Φιλολογίας, να καταθέσει τις αναμνήσεις του.

01 Ιανουαρίου 2022
Ο δίσκος των South of No North με το “Something good”.

Τι περίεργα πράγματα κάνει μια φωτογραφία.

Στις τελευταίες σελίδες του 99ου Books’ Journal (και εδώ: http://booksjournal.gr/slideshow/item/2902-phra-to-gramma-sou) βλέπω το εξώφυλλο του Kaleidoscope. Έχω παραισθήσεις;

«Στο γυρισμό αγόρασα το Kaleidoskope των Siouxsie and the Banshees και τώρα το ακούω».

Αναδημοσίευση από το Books' Journal, τεύχος 101, Σεπτέμβριος 2019.

29 Δεκεμβρίου 2019
Mια από τις χιλιάδες εικονογραφικές εκδοχές της Πολυάννας, του γνωστού παιδικού αφηγήματος της Ελεάνορ Πόρτερ.

Από την κ. Κερασένια Παπαλεξίου λάβαμε κείμενο περίπου 7.500 λέξεων, απάντηση στην κριτική για το βιβλίο της Εισαγωγή στην Οντολογία των Προσωκρατικών που υπέγραφε, στο τεύχος 74, ο συνεργάτης μας καθηγητής Παναγιώτης Θανασάς (εδώ: http://booksjournal.gr/%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%82/%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%B1/item/2545-h-polyanna-sth-milhto). Ολόκληρο το κείμενο της κ. Παπαλεξίου, για λόγους δεοντολογικούς αλλά και για όσους ενδιαφέρονται να σχηματίσουν πλήρη αντίληψη, δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού μας, εδώ, υπό τον τίτλο που η ίδια επέλεξε. Ο συνεργάτης μας, καθηγητής Παναγιώτης Θανασάς, ασκεί το δικαίωμά του στην ανταπάντηση, που παρατίθεται στο τέλος του κειμένου της κ. Παπαλεξίου. (Στη χάρτινη έκδοση δημοσιεύθηκαν, λόγω χώρου αλλά όχι μόνο, επιλεγμένα αποσπάσματα του κειμένου της κριθείσας.)  

26 Μαρτίου 2017
Οι τέσσερις πρώτοι "υπερθεματιστές" (κατά τον νεολογισμό του ΣΥΡΙΖΑ), που εδικαιούντο αρχικά άδεια τηλεοπτικού δικτύου πανελλαδικής εμβέλειας, όπως ορίζει ο (υπό συνεχή αμφισβήτηση της συνταγματικότητάς του) νόμος Παππά. Εξ αριστερών,  Αλαφούζος, Καλογρίτσας, Κυριακού, Μαρινάκης. Ο δεύτερος αντικαταστάθηκε, τελικά, από τον αυτοαποκληθέντα "λαγό", Ιβάν Σαββίδη.

Νομικά ασήμαντα στη δίκη

Στην ηλεκτρονική σελίδα του BooksJournal, στις 6 Ιουλίου 2016, δημοσιεύθηκε άρθρο του συνεργάτη μας Μιχάλη Ροδόπουλου, που αναφερόταν στην προσφυγή  ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι οποίοι αμφισβητούν τη συνταγματική νομιμότητα της διαδικασίας, που στηρίζεται σε νόμο υπεύθυνος για τον οποίο είναι ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς. Ο αρθρογράφος αναφέρθηκε και στον καθηγητή Γιάννη Δρόσο, τη γνωμοδότηση του οποίου επικαλέστηκε ο υπουργός. Αναδημοσιεύουμε το άρθρο, και στη συνέχεια δημοσιεύουμε εκτενή απάντηση του (επίσης συνεργάτη μας) καθηγητή Γιάννη Δρόσου. (Όλος ο διάλογος δημοσιεύθηκε στο τεύχος 69 του Books' Journal, Σεπτέμβριος 2016.)

23 Οκτωβρίου 2016

Ο Γιώργος Προκοπάκης, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ, απαντά στην παρέμβαση του Παντελή Καψή που δημοσιεύθηκε στο Books' Journal (τχ. 48 και http://booksjournal.gr/%CF%80%) 

05 Δεκεμβρίου 2014
Η Κική Δημουλά.

 

 

 

Βρέχει. Σαν αμφισβήτηση.

                                                                                                _______

                                                                                   

Υποκριτή, γραμμή δε διάβασες

                                                                                                           

Κική Δημουλά

17 Σεπτεμβρίου 2014
Η Κική Δημουλά στο βιβλιοπωλείο Ναυτίλος, στο κέντρο της Αθήνας.

 

 

 

Η Σεσίλ Ιγγλέση Μαργέλλου παρεμβαίνει υπέρ της ποιήτριας Κικής Δημουλά. Μια απάντηση στον Ευριπίδη Γαραντούδη

18 Αυγούστου 2014
Σελίδα 1 από 2