Σύνδεση συνδρομητών

Θόδωρος Σούμας

Θόδωρος Σούμας

Σκηνοθέτης και κριτικός κινηματογράφου. Βιβλία του: Κινηματογράφος και σεξουαλικότητα-ερωτισμός (1983), Έρωτας, ψυχολογία και αισθητική στο χολλυγουντιανό σινεμά (1992), 12 Ευρωπαίοι σκηνοθέτες (1999), Η Κλαίρη και η θάλασσα (2001), Κινηματογράφος και έρωτας (2005), Εθνικές κινηματογραφίες, στιλ και σκηνοθέτες (2009).

Το αστυνομικό  φιλμ δεν τελείωσε με το τέλος της εποχής που γέννησε και συντήρησε τα φιλμ νουάρ που συνέβαλαν στην παγίωση των χαρακτηριστικών του είδους. Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένα σύγχρονα αστυνομικά φιλμ (crime movies) που σημάδεψαν την αμερικανική φιλμογραφία.

18 Σεπτεμβρίου 2021

Ο αμερικανικός κινηματογράφος είχε ανέκαθν υποδειγματική σχέση με τον ρεαλισμό και ιδιαίτερες επιδόσεις στην κοινωνικοπολιτική περιπέτεια. Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε τέσσερις από τους σημαντικότερους σύγχρονους σκηνοθέτες με παρεμβατική γραφή στην πραγματικότητα: Γκας Βαν Σαντ, Σπάικ Λι, Άαρον Σόρκιν, Κλιντ Ίστγουντ.

14 Ιουνίου 2021

Ο Κουέντιν Ταραντίνο ξεχωρίζει εντελώς από τους άλλους ανεξάρτητους σκηνοθέτες του αμερικανικού κινηματογράφου λόγω του κυνισμού και του μαύρου χιούμορ του, της ευφυούς χρήσης των εκρήξεων της βίας, της εκκεντρικής πλοκής των μυθοπλασιών του που βρίθουν από ανατροπές και της αγάπης του προς τα b movies. Τι τον κάνει διακριτό και αξιοπρόσεκτο.

05 Σεπτεμβρίου 2014

Το έργο των Τζόελ και Ίθαν Κοέν εκτοξεύθηκε ψηλά το 1991 με το σπουδαίο Barton Fink , που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες. Η τελευταία ταινία τους, Inside Llowyn Davis (2013), που προβλήθηκε πρόσφατα και στους ελληνικούς κινηματογράφους, είναι ατμοσφαιρική, σχεδόν μινιμαλιστική, και αναφέρεται σε έναν συμπαθή, πλην όμως μάλλον loser καλλιτέχνη, έναν τραγουδιστή της φολκ που ψάχνει την επιτυχία, το νόημα της ζωής, την καλλιτεχνική μουσική δημιουργία, τον έρωτα – κι αυτός δεν ξέρει τι… Ο τραγουδιστής Llowyn έχει δυνατότητες και ταλέντο, μα οι δυνατότητες αυτές έχουν ένα ορατό όριο, δεν πάνε τόσο μακριά ώστε να μπορέσει να κατακτήσει τη επιτυχία.

14 Ιουνίου 2014