Σύνδεση συνδρομητών

Πεζογραφία

Ο ισορροπιστής. Σχέδιο του Αλέξανδρου Ίσαρη.

Με το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 βρέθηκα σε δύσκολη θέση. Ως νομικός, γνώριζα πως είναι συνταγματικά μετέωρο, καταλάβαινα ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις – που η πρόληψη ή η θεραπεία τους θα απαιτούσε ισχυρές δόσεις αυθαιρεσίας και αυταρχισμού. Είχα δηλαδή σχηματίσει την πεποίθηση πως μόνο κακά μπορεί να σωρεύσει στον τόπο. Όμως εγώ στήριζα την κυβέρνηση, με στήριζε και αυτή. Επειδή, ως δημόσιο πρόσωπο, ήμουν αρκούντως αναγνωρίσιμος, το να εκφράσω τη θέση μου αυτή δημόσια θα είχε αντίκτυπο αρνητικό για την κυβέρνηση και το κόμμα.

25 Ιανουαρίου 2023
 H Xίλαρι Μαντέλ στο Κέιμπριτζ το 2010.   

Hilary Mantel, Γουλφ Χολ, μετάφραση από τα αγγλικά: Αθανάσιος Ζάβαλος, Πάπυρος, Αθήνα 2010, σελ. 495

Hilary Mantel, Γεράκια, μετάφραση από τα αγγλικά: Εριφύλη Μαρωνίτη

Πάπυρος, Αθήνα 2013, 514 σελ.

Hilary Mantel, Η δολοφονία της Μάργκαρετ Θάτσερ, μετάφραση από τα αγγλικά: Εριφύλη Μαρωνίτη, Πάπυρος, Αθήνα 2014, 160 σελ.

Η ακάνθινη γραφή της κάποτε χαρακτηρίστηκε ως «το πιο καλά κρυμμένο μυστικό της σύγχρονης βρετανικής λογοτεχνίας» – και πράγματι έχει κάτι που θυμίζει μυστικό οπλοστάσιο: σαν μια χειροβομβίδα στρογγυλή, λεία, αναγνωρίσιμη, φαινομενικά αφοπλισμένη, που χωρίς προειδοποίηση εκρήγνυται μπροστά στα μάτια μας, μέσα στα χέρια μας, και θρυμματίζει οποιαδήποτε κρούστα κοινοτοπίας. Όταν κινείσαι στο πλαισιωμένο ιστορικό περιβάλλον (όταν δηλαδή δεν μπορείς να αλλάξεις αυτό που έγινε) κινδυνεύεις να ταυτίσεις αυτό που ξέρεις με αυτό που βλέπεις· όμως δεν είναι το ίδιο. Η κάθε ματιά είναι διαφορετική, κι αν κάτι παίζει ρόλο στη λογοτεχνία είναι ακριβώς αυτό. Κι αυτά τα ήξερε καλά η Χίλαρι Μαντέλ, που πέθανε στα 70 της, στις 24 Σεπτεμβρίου 2022. Ας δούμε τη ζωή και το έργο της.

22 Δεκεμβρίου 2022
1955 ή 1956, Λευκωσία. O Ρόδης Ρούφος (δεξιά) σε τελετή της Κυπριακής Αρχιεπισκοπής, στην οποία χοροστατεί ο Μακάριος (δεύτερος από αριστερά).   

Από τη Χάλκινη Εποχή (1960) στους Γραικύλους (1967)

Ρόδης Ρούφος, Η χάλκινη εποχή. Το μυθιστόρημα του Κυπριακού Αγώνα, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Αθήνα 2011, 328 σελ.

Ρόδης Ρούφος, Οι Γραικύλοι, εισαγωγή: Νίκος Ε. Καραπιδάκης - Γεωργία Πατερίδου, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Αθήνα 2022, 454 σελ.

Κατά την τελευταία δεκαετία περίπου έχει εμφανιστεί και πυκνώνει ένας ακαδημαϊκός διάλογος για το έργο, την προσωπικότητα και τη δράση του Ρόδη Ρούφου, ξεκινώντας από το αφιέρωμα της Νέας Εστίας του 2012 –επετειακό για τα σαράντα χρόνια από τον θάνατο του συγγραφέα– και με πιο πρόσφατη την έκδοση της διδακτορικής διατριβής του Αλέξανδρου Μπαζούκη το 2021 με τίτλο: Ρόδης Ρούφος: Ένας συγγραφέας σε καιρούς δοκιμασίας (Κατοχή, Αντίσταση, Κυπριακός Αγώνας), καθώς και την επανέκδοση του τελευταίου μυθιστορήματος του Ρούφου Οι Γραικύλοι, από τις εκδόσεις του Βιβλιοπωλείου της Εστίας (2022) με εκτενή εισαγωγή. Φέτος συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από το θάνατο του διπλωμάτη, διανοούμενου και συγγραφέα Ρόδη Ρούφου (1924-1972) και είναι αναμενόμενη πλέον η επαναξιολόγηση του έργου και της θέσης του συγγραφέα στον νεοελληνικό λογοτεχνικό κανόνα.

18 Δεκεμβρίου 2022
Ο Σεχάν Καρουνατιλάκα.

Ένας φωτογράφος μέσα στη δίνη ενός εμφυλίου είναι ο πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος The seven moons of Maali Almeida (Τα εφτά φεγγάρια του Μααλί Αλμέιντα) του Σεχάν Καρουνατιλάκα, που κέρδισε το Booker Prize 2022, όπως ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της 17ης Οκτωβρίου. Για την ακρίβεια, πρωταγωνιστής είναι το πνεύμα ενός φωτορεπόρτερ-πολεμικού ανταποκριτή που, όταν ξυπνά και συνειδητοποιεί πως είναι νεκρός, θέλει να ανακαλύψει πώς πέθανε το σώμα του. Έχει για αυτό επτά μήνες στη διάθεσή του – τα «επτά φεγγάρια» του τίτλου.

18 Οκτωβρίου 2022
Από γκράφιτι σε αθηναϊκό τοίχο.

Διήγημα του ΜΙΣΕΛ ΦΑΪΣ. 

25 Σεπτεμβρίου 2022
Ο Στίβεν Κινγκ το 2011.

Ο Στίβεν Κινγκ, μια ασταμάτητη μηχανή δημιουργίας σκοτεινών παραμυθιών, κλείνει στις 21 Σεπτεμβρίου τα 75 χρόνια του. Και παραμένει ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς των ιστοριών τρόμου, με δεκάδες βιβλία που πουλάνε εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και συνεχώς μεταφέρονται στον κινηματογράφο ή γίνονται τηλεοπτικές σειρές. Παραγωγικός και παρεμβατικός ταυτόχρονα, με αναγνωρίσιμο ύφος και αφηγηματική μαεστρία, είναι ένας κλασικός του καιρού μας, με εμβέλεια ευρύτερη του είδους που υπηρετεί. Ενώ ταυτόχρονα παραμένει μια παρεμβατική προσωπικότητα και στο χώρο της πολιτικής – είναι ενδεικτική η αντίθεσή του στον τραμπισμό, τα τελευταία χρόνια στην Αμερική, αλλά και η καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

21 Σεπτεμβρίου 2022
Εικονογράφηση του Saul Bass για την αφίσα της κινηματογραφικής ταινίας του Άλφρεντ Χίτσκοκ, Vertigo (Δεσμώτης του ιλίγγου) (1954). Το σχέδιο, φθαρμένο με τα χρόνια, αποκατέστησε ο Adam Cuerden.

Αστυνομικό διήγημα από τον Φίλιππο Φιλίππου. Αναδημοσίευση από το τεύχος 132 του Books' Journal, Iούλιος 2022.

09 Σεπτεμβρίου 2022
«Φεύγουσα Κόρη»: άγαλμα γυναικείας μορφής που κινείται ορμητικά προς τα αριστερά. Βρέθηκε το 1924 στην ευρύτερη περιοχή της «Ιεράς Οικίας». Είναι κατασκευασμένο με πεντελικό μάρμαρο. Οι διαστάσεις της Κόρης είναι μικρότερες από το φυσικό, καθώς το ύψος της φτάνει μόλις τα 0,65 μέτρα. Φοράει άζωστο πέπλο, που αποτελεί γνώρισμα της νεαρής ηλικίας του κοριτσιού. Η κίνηση του δεξιού ποδιού σχηματίζει αλλεπάλληλες καμπύλες πτυχές στο ένδυμα, ενώ το ιμάτιο είναι διπλωμένο στον δεξιό βραχίονα και θα τυλιγόταν στο αριστερό χέρι (το οποίο δεν έχει διασωθεί). Το διάδημα στα μαλλιά είναι σημάδι υψηλής ή και θεϊκής καταγωγής. Η δισδιάστατη απόδοση του έργου και η κίνηση, που μοιάζει παράλληλη προς κάποιο επίπεδο πίσω του δικαιολογούν την υπόθεση πως το γλυπτό κοσμούσε κάποιο αέτωμα. Η κοπέλα έχει ταυτιστεί με την Περσεφόνη, που τρέχει για να ξεφύγει από τον Άδη, ή με κάποια από τις «πλουσιόστηθες» Ωκεανίδες, που έπαιζαν με την Κόρη στο Νύσιο Πεδίο.

Διήγημα του Μιχάλη Μακρόπουλου, δημοσιευμένο στο τεύχος 130 του Books' Journal, Μάιος 2022.

02 Σεπτεμβρίου 2022
Orazio Gentileschi (1563-1639), Νεαρή γυναίκα με βιολί (Αγία Καικιλία) (εναλλακτικός τίτλος: Η Artemisia Gentileschi ως Αγία Καικιλία), περ. 1612, λάδι σε καμβά, 83,5 × 97,8 εκ.

Τεύχος 128

Διήγημα από τη Ραφαέλα Μισεγιάννη

28 Μαϊος 2022
O Xρήστος Οικονόμου.

Ο Χρήστος Οικονόμου, γνωστός για τις συλλογές διηγημάτων Το καλό θα έρθει από τη θάλασσα, Κάτι θα γίνει θα δεις και οι Κόρες του Ηφαιστείου, είναι ο πρώτος συγγραφέας που εγκαινιάζει ένα νέο διεθνές λογοτεχνικό βραβείο, το Chowdhury Prize in Literature, το οποίο θέσπισαν από κοινού τα USC (University of California) Dornsife, Kenyon College και το Ιδρυμα Subir and Malini Chowdhury, στο Λος Αντζελες.

16 Φεβρουαρίου 2022
Σελίδα 1 από 4