Σύνδεση συνδρομητών

Τηλέμαχος Αναγνώστου

Τηλέμαχος Αναγνώστου

Δημοσιογράφος.

H ζωή του ποιητή και μεταφραστή Γιώργου Μπλάνα, που πέθανε σε ηλικία 65 ετών, χαρακτηριζόταν από το πάθος του. Για τη λογοτεχνία, για την έκφραση, για την πολιτική παρέμβαση.

20 Φεβρουαρίου 2024

Ανακοινώθηκαν οι βραχείες λίστες των κρατικών βραβείων. Ανάμεσα στις υποψηφιότητες μπορεί να δει κανείς, στο μυθιστόρημα τον Αλέξη Πανσέληνο (το νέο τεύχος του Books’ Journal, που μόλις κυκλοφόρησε, φιλοξενεί αφιέρωμα στο έργο του), τον Απόστολο Δοξιάδη, τη Ρέα Γαλανάκη, στο διήγημα τον Μιχάλη Μακρόπουλο και τον Παντελή Μπουκάλα, στην ποίηση τον Δημήτρη Αγγελή, τον Διονύση Καψάλη αλλά και τον Κυριάκο Χαραλαμπίδη, στο δοκίμιο τη Βενετία Αποστολίδου, τον Πολυμέρη Βόγλη, την Κατερίνα Κωστίου, τον Χρήστο Λούκο, την Έρη Σταυροπούλου κ.ά. Για το βραβείο Μαρτυρίας - Bιογραφίας - Χρονικού - Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας υποψήφιοι είναι και ο Νίκος Βατόπουλος, ο Κωστής Λιόντης, ο Χρήστος Λούκος, ο Νικόλας Μανιτάκης, η Ιωάννα Πετροπούλου, ο Αχιλλέας Σύρμος. Όλες οι βραχείες λίστες όπως δόθηκαν στη δημοσιότητα δημοσιεύονται στη συνέχεια.

15 Φεβρουαρίου 2024

Ηρώ Κανακάκη: H συνέπεια της ζωγραφικής διαδικασίας. Επιμέλεια έκθεσης: Σπύρος Μοσχονάς. Αίθουσα Πολλαπλών Προβολών, 2ος όροφος, Εθνική Βιβλιοθήκη – Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Διάρκεια έκθεσης: 23/1-22/3. Καθημερινά: 09:30-20:00. Είσοδος ελεύθερη

Μια πολύ σημαντική έκθεση ζωγραφικής φιλοξενεί, εδώ και μερικές ημέρες, η Εθνική Βιβλιοθήκη. Είναι αναδρομική έκθεση της Ηρώς Κανακάκη, σημαντικής προσωπικότητας που αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στη διάρκεια της χούντας, η πρώτη της δουλειά (το εξώφυλλο του πρώτου τεύχους του περιοδικού Αντί, του μόνου που κυκλοφόρησε μέσα στη δικτατορία) την έκανε ευρύτερα γνωστή, εκφράστηκε μέσω της φόρμας του κριτικού ρεαλισμού τα πρώτα χρόνια μετά τη δικτατορία αλλά στην πορεία εξελίχθηκε ουσιαστικά, από δρόμους περισσότερο αφαιρετικούς και εξπρεσιονιστικούς. Τη δεκαετία του 1990 άκμαζε, έως τον ξαφνικό θάνατό της το 1997, στα 52 της.

28 Ιανουαρίου 2024

Γιατί μου κρατάς τα χέρια και τα δικά σου χέρια τά ’χω κρυμμένα στον ύπνο μου

Γιατί το σώμα σου μοιάζει με όνειρο που ακολουθεί τις πράξεις μου όλη τη μέρα
Και λίγο-λίγο μου έρχεται στη μνήμη
Γιατί μου λες για την αγάπη
Μου λες πώς αποχαιρετιούνται δυο κι αφήνουν την αγάπη μόνη
Σαν το μαργαριτάρι έξω απ’ το στρείδι του
Γιατί μου λες πολλές φορές για την αγάπη ότι είναι σύμπτωση
Γι’ αυτό σ’ αγαπώ
~ Δ. Π. Παπαδίτσας, «Το παράθυρο / ΙII» [απόσπ.] (1955)

13 Δεκεμβρίου 2023

Η Λουίζ Γκλυκ δεν μένει πια εδώ. Η ποιήτρια που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2020, η οποία κατά την επιτροπή του βραβείου «με μια λιτή ομορφιά κάνει την ατομική ύπαρξη καθολική», πέθανε στις 13 Οκτωβρίου 2023, σε ηλικία 80 χρόνων.

14 Οκτωβρίου 2023

Τον Μάρτιο του 1963, στο Θέατρο Ακροπόλ, ο Μίκης Θεοδωράκης παρουσίασε τον Χρήστο Λεοντή και τον Μάνο Λοΐζο. Ήταν η πρώτη συναυλία των δύο μουσικών, στην οποία για πρώτη φορά παρουσίαζαν τη μουσική και τα τραγούδια τους στο κοινό. Τρεις μήνες αργότερα, τον Χρήστο Λεοντή παρουσίασε ο Μάνος Χατζιδάκις στη Μαγική Πόλη, την παράσταση που ανέβασε με τον Μίκη Θεοδωράκη στο θέατρο Παρκ.

20 Σεπτεμβρίου 2023

Στο νέο τεύχος του Books’ Journal, που κυκλοφορεί, δημοσιεύεται κατ’ αποκλειστικότητα ένα συγκλονιστικό κείμενο-μαρτυρία του συγγραφέα από την Κολομβία Έκτορ Αμπάδ Φασιολίνσε, με τίτλο «Σπίτι στον παράδεισο». Περιγράφει την οδυνηρή εμπειρία του από ένα ταξίδι στην Ουκρανία, που στις 28/6/2023 σημαδεύτηκε από την απώλεια της συναδέλφου του συγγραφέα, Βικτόρια Αμελίνα, έπειτα από έκρηξη ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου Ισκαντέρ την ώρα που έπιναν το ποτό τους σε εστιατόριο της πόλης Κραματόρσκ. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν ακόμα τουλάχιστον 10 άτομα, κι ανάμεσά τους δύο δίδυμα κορίτσια, ενώ τραυματίστηκαν δεκάδες.

14 Σεπτεμβρίου 2023

Ο καθηγητής οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Κώστας Κωστής, αναλαμβάνει τη διεύθυνση του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ).

05 Σεπτεμβρίου 2023

Πέθανε στις 28 Αυγούστου 2023 η Ειρήνη Φιλιππάκη-Warburton, η ελληνοβρετανίδα ομότιμη καθηγήτρια νέας ελληνικής γλώσσας και σπουδαία γλωσσολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ. Αφήνει μια  εξαιρετικά σημαντική παρακαταθήκη στον επιστημονικό χώρο της ελληνικής γλωσσολογίας. Υπήρξε επίσης μια εξαίρετη καθηγήτρια που ενέπνευσε και εκπαίδευσε μεγάλο αριθμό ελλήνων γλωσσολόγων. 

30 Αυγούστου 2023

Η ζωή του Μάκη Θεοφυλακτόπουλου, που πέθανε στις 4 Ιουνίου 2023, ήταν μια συνεχής εξερεύνηση της εκφραστικής δύναμης της ζωγραφικής. Γεννημένος στην Αθήνα το 1939, με καταγωγή από τη Σάμο, έδειξε από πολύ νεαρή ηλικία έντονο ενδιαφέρον για την τέχνη και πριν ακόμη ολοκληρώσει τις εγκύκλιες σπουδές  αφοσιώθηκε στη μελέτη της ζωγραφικής.

27 Ιουνίου 2023
Σελίδα 1 από 3