Ο φόβος, ο εφιάλτης καλύτερα, όλων των συλλεκτών είναι η τύχη της συλλογής τους μετά το θάνατό τους.
Ο Θεοχάρης Κυδωνάκης τακτοποίησε τους λογαριασμούς του με το μέλλον αρκετά έγκαιρα. Στο μεγαλύτερο μέρος της 90ετούς ζωής του μαζεύει, διαβάζει, καταγράφει και τακτοποιεί βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, χάρτες, φωτογραφίες κάθε είδους, καρτ ποστάλ, μετοχές, τιμολόγια, ημερολόγια και κάθε άλλο είδος λόγου ή εικόνας που καταλήγει σε κάποιο χαρτί. Και χαρίζει, χαρίζει…
Πόσα τέτοια «αντικείμενα» μπορεί να μαζέψει ένας άνθρωπος ασκώντας αυτή τη δραστηριότητα, παράλληλα με τις πολλαπλές εργασιακές του υποχρεώσεις, για μια περίοδο πολλών, περισσότερων από έξι, δεκαετιών;
Ο Θεοχάρης είχε πολλά συλλεκτικά πάθη. Μάζευε βιβλία ιστορικά, φιλολογικά, λαογραφικά, λογοτεχνικά – και, κυρίως, οτιδήποτε σχετιζόταν με τον απόδημο ελληνισμό.
Τη μεν συλλογή του με τα φιλολογικά, κυρίως, βιβλία του τη χάρισε στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Περίπου 800 κούτες (όχι τύπου, αλλά κανονικές κούτες Νουνού) και πολλές «ντάνες» με χιλιάδες φύλλα παλαιών εφημερίδων έφτασαν στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Τα βιβλία και τα περιοδικά ήταν καταγεγραμμένα με το χέρι (!), ανά κούτα. Η συλλογή με τον απόδημο ελληνισμό, 110 περίπου κούτες (Νουνού κι αυτές!), παραχωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας (Βόλος) για χρήση του αντίστοιχου μεταπτυχιακού για τη μετανάστευση. Από τότε, έχει συγκεντρώσει άλλες 10-12 κούτες με συμπληρωματικό υλικό που επίσης θα αποστείλει, με δικά του έξοδα, στο Βόλο.
Επιπλέον, υπάρχουν άλλες 110 κούτες με διάφορα βιβλία που αναμένουν αποδέκτη (γίνονται διαπραγματεύσεις) και 25 κούτες με περιοδικά που μετακόμισαν στην Ευώνυμο Βιβλιοθήκη. Έχει ακόμη πολλές ειδικές συλλογές με χιλιάδες καρτ ποστάλ και φωτογραφίες, περί τα χίλια εμπορικά μονόφυλλα, εκατοντάδες χοντροκάρτονες φωτογραφίες και διάφορα άλλα.
Η συλλογή –και διανομή– πνευματικού πλούτου είναι ταυτισμένη με τη ζωή του, μια ζωή με νόημα, περιεχόμενο και ανιδιοτέλεια.
*Περισσότερα για τον Θεοχάρη Κυδωνάκη από τον Γιώργο Ζεβελάκη στις Συμπτώσεις, τχ. 141, σελ. 98, και https://booksjournal.gr/stiles/symptoseis/4387-syllego-ara-yparxo