Σύνδεση συνδρομητών

MAGA: το σύνθημα των τυράννων

Σάββατο, 19 Μαρτίου 2022 10:37
Ο επιθετικός αυτοκρατορικός εθνικισμός του Πούτιν εκφράζεται με μια φράση που παραπέμπει όχι στο Make Russia Great Again αλλά στο Make Russia Czarist Again.
YouTube
Ο επιθετικός αυτοκρατορικός εθνικισμός του Πούτιν εκφράζεται με μια φράση που παραπέμπει όχι στο Make Russia Great Again αλλά στο Make Russia Czarist Again.

Η επίκληση περασμένων μεγαλείων από τυράννους για να εξάψουν τα χαμηλότερα ένστικτα ενός λαού και, κατ’ αυτόν τον τρόπο, να καταλάβουν την εξουσία, να εδραιώσουν το καθεστώς τους και να μείνουν εκεί εσαεί είναι παλιά και δοκιμασμένη συνταγή από τους καλύτερους του είδους: τους Ναζί. Ο Χίτλερ αυτό που κατάφερε με επιτυχία ήταν να πείσει πως η Γερμανία υπ’ αυτόν θα επέστρεφε στην εποχή πριν από την ατιμωτική συνθηκολόγηση μετά το τέλος του Μεγάλου Πολέμου. Έκτοτε, σχεδόν ενστικτωδώς, κάθε επίδοξος τύραννος που σέβεται τον εαυτό του επικαλείται κι αυτός περασμένα μεγαλεία του έθνους του και βάζει στόχο την επιστροφή του σ’ αυτά. Με την οπισθοδρόμηση ως φανερή ομολογία δύσκολα τους προσάπτει κανείς διακριτικότητα στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν το μήνυμά τους.

Όμως, εντροπία ενυπάρχει στην κοινωνία και η συνειδητή επιστροφή συνιστά απόπειρα αναστολής της φυσιολογικής πορείας προς τα εμπρός. Συνεπώς, η τυραννία αποτελεί την υπέρβαση και το απώτατο του συντηρητισμού και των δυο άκρων του πολιτικού φάσματος.

Η άλλη πτυχή  που οι Ναζί θεμελίωσαν στη σύγχρονη εποχή και υιοθετήθηκε από όλες σχεδόν τις δικτατορίες που ακολούθησαν ήταν η στο έπακρο εκμετάλλευση της ρωμαϊκής διδαχής περί «άρτου και θεαμάτων». Η διαστροφικά ιδιοφυής Λένι Ρίφενσταλ δανείστηκε στοιχεία από τη Γέννηση ενός Έθνους του Ντέιβιντ Γουόρκ Γκρίφιθ και διάνθισε πρώτη τις γιορτές των Ες Ες με κιτς καβαλαραίους Τεύτονες με κάτι κουβάδες στο κεφάλι. Έκτοτε, κάθε δικτάτορας μας μπουχτίζει με τα ανάλογα. Ο Ερντογάν με τους μουστακαλήδες γενίτσαρους, ο Πούτιν με τους Κοζάκους και κάθε λογής ημιάγριο της επικράτειάς του, ο δικός μας ο Παπαδόπουλος με τους μαραθωνομάχους.

Συνθηματικά και υποκριτικά, όμως, κανένας δεν συνόψισε με τέτοια επιτυχία αυτή την περιώνυμη επιστροφή όσο ο Ντόναλντ Τραμπ επινοώντας το MAGA (ακρωνύμιο του Make America Great Again), το οποίο φυσικά και έχει πατεντάρει, οπότε θα μπορούσε να χρεώνει παραχωρώντας τη χρήση του σε κάθε νεόκοπο δικτάτορα, τύραννο, γενικό γραμματέα – πείτε τον όπως θέλετε. Κι αυτό γιατί αποδίδει πλήρως και τελείως τον φανερό ή κρυφό πόθο καθενός εκ των προαναφερθέντων, βάζοντας ο καθένας το όνομα της χώρας του στη θέση του America.

Πάρτε τον Ερντογάν: με την πολιτική του στο εσωτερικό όπου επιχειρεί μια βίαιη επιστροφή στο οθωμανικό μεγαλείο σβήνοντας την κοσμικότητα και αποσαθρώνοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς στη γείτονα από κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής. Καθόλου τυχαία, τα δύο προαναφερθέντα αποτελούν τις κορυφαίες παρακαταθήκες της κεμαλικής περιόδου που, για την Τουρκία, αποτελεί την πιο προοδευτική περίοδο της ιστορίας τους ως έθνος. Μake Turkey Great Αgain, λοπόν, ενώ ενδόμυχα και υποκριτικά ονειρεύεται Make Turkey Ottoman Again.

Αλλα και στον Πούτιν θα ταίριαζε γάντι το Make Russia Great Again εννοώντας Make Russia Czarist Again.

Ο Ντόναλντ, όμως, ξεπέρασε τον άθλιο εαυτό του με τούτο εδώ. Πρώτα, «κλέβοντας» το "Let's Make America Great Again" του Ρόναλντ Ρέιγκαν στην πρώτη καμπάνια του για πρόεδρος  το 1980. Τότε που το Ρεπουμπλικανικό κόμμα είχε ακόμη ιδέες. Τότε που οι ΗΠΑ έβγαιναν από μια εκ των χειρότερων δεκαετιών της ιστορίας τους οικονομικά και κοινωνικά. Τότε υπήρχε ουσία στην επίκληση του μεγαλείου, πρώτον επειδή αυτό είχε όντως απωλεσθεί και, δεύτερον και κυριότερο, η επιστροφή στο μεγαλείο δεν περιελάμβανε την παραμικρή υπόνοια πως θα επιτυγχανόταν με άλλον τρόπο πλην του δημοκρατικού. Ο Τραμπ, όμως, πρώτα αφαίρεσε το προτρεπτικό "let’s" μετατρέποντας το σύνθημα σε μια αυτοδίκαιη και πολυερμηνεύσιμη προστακτική. Και ακόμη περισσότερο, όταν ανέλαβε πρόεδρος ο Τραμπ παρέλαβε μια χώρα με ακμάζουσα οικονομία και με status της μοναδικής υπερδύναμης. Οπότε, γιατί great AGAIN; Η μόνη διαφορά από τότε που λάνσαρε το σύνθημα το 2011 ήταν το χρώμα της επιδερμίδας του τότε προέδρου. Δεν μπορώ να το αποδείξω, αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος πως ανομολόγητα ήθελε να πει Make America White Again...

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.