Σύνδεση συνδρομητών

Zoe’s public

Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2025 00:46
Η Ζωή και τα αβατάρ της.
Πλεύση Ελευθερίας
Η Ζωή και τα αβατάρ της.

Στο διήγημα «Conroy’s public» που δημοσιεύτηκε το 1952 στο  τρίτο τεύχος του Magazine of Fantasy and Science Fiction, ο συγγραφέας Ron Goulart (1933-2022) μας διηγείται την ιστορία ενός αποτυχημένου συγγραφέα, του Ted Conroy, που αποφασίζει να αποτραβηχτεί σ’ έναν κόσμο φτιαγμένο στα μέτρα του. Αγοράζει έναν πλανήτη και τον εποικίζει με αντίγραφα του εαυτού του –σήμερα θα τους λέγαμε κλώνους– σε όλες τις βαθμίδες και τους ρόλους μιας κοινωνίας, αντίγραφα που δημιουργεί με τη δύναμη της σκέψης του – μια τεχνική που του δίδαξε ένας σαμάνος της Αφροδίτης και που φυσικά φέρουν όλα το όνομά του: Ted Conroy. Οι κλώνοι αυτοί –υπάκουοι υπηρέτες– ικανοποιούν κυρίως την επιθυμία του για αναγνώριση, καθώς το μοναδικό λογοτεχνικό περιοδικό του κόσμου του, το Weird Conroy Tales, τα δημοσιεύει αμέσως και βρίσκουν τρομερή απήχηση στο αναγνωστικό κοινό, το οποίο τον κατακλύζει με επαινετικά γράμματα και διθυραμβικά σχόλια στην τοπική εβδομαδιαία εφημερίδα The Saturday Review of Conroy. Όσο για τα μυθιστορήματα και τις νουβέλες του, εκδίδονται σε αστρονομικά τιράζ και του αποφέρουν εκατομμύρια (δολάρια Conroy, φυσικά).

Η θέα της Ζωής Κωνσταντοπούλου μπροστά στα αβατάρ της που τη δείχνουν σε πολλούς ρόλους και επαγγέλματα, αλλά και σε παιδική ηλικία ως μαθήτρια, μου θύμισε αυτό το διήγημα. Υπάρχουν βέβαια διαφορές ανάμεσα σε αυτά τα κατασκευάσματα και τη φαντασία ενός νέου συγγραφέα των μέσων του περασμένου αιώνα: τα αβατάρ της Κωνσταντοπούλου δεν δημιουργήθηκαν μαγικά με τη δύναμη της δικής της σκέψης αλλά με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης που είναι προϊόν της σκέψης άλλων ανθρώπων, και ο Conroy (ή ο δημιουργός του) ήταν αρκετά σώφρων ώστε να μην προσμίξει στον ναρκισσιστικό του κόσμο αντίγραφα του εαυτού του σε παιδική ηλικία – ίσως να σκέφτηκε ότι θα ήταν μεγάλος μπελάς να οργανώσει και ένα εκπαιδευτικό σύστημα ή να φοβόταν τις εφηβικές του(ς) επαναστάσεις.

Και στις δυο περιπτώσεις όμως η ιδέα ενός ανθρώπου που αντί να αναγνωρίσει την, καμιά φορά σκληρή, πραγματικότητα καταφεύγει σε έναν φανταστικό κόσμο που ικανοποιεί χωρίς αντίρρηση τις επιθυμίες του είναι κάτι τρομακτικό.

Όπως όλα τα αφύσικα πράγματα και καταστάσεις, η αρμονία του κόσμου του Conroy θρυμματίζεται ξαφνικά και αναπάντεχα με την άφιξη μιας νεαρής κοπέλας, της κόρης του ιδιοκτήτη του γειτονικού ιδιωτικού πλανήτη, που έχει ένα ατύχημα με το μικρό της διαστημόπλοιο –να φανταστούμε το διαστημικό ανάλογο ενός Alfa Romeo Spider– και βρίσκει καταφύγιο στην βίλα του. Μεταξύ τους αναπτύσσεται ένα ερωτικό ειδύλλιο –μην περιμένετε αποκαλυπτικές σκηνές, βρισκόμαστε στα φίφτις των ΗΠΑ– που έχει σαν επόμενο τη ζήλεια των άλλων Conroy. Η κρίση φτάνει στο αποκορύφωμά της όταν ο Conroy της κάνει πρόταση γάμου, την οποία αυτή αποδέχεται λίγο πριν επιστρέψει στον πλανήτη του πατέρα της. Το ίδιο βράδυ ο Conroy παίρνει ένα γράμμα, στο οποίο η διεύθυνση του λογοτεχνικού περιοδικού του ανακοινώνει ότι απέρριψε το τελευταίο κείμενο που έστειλε.

Πολύ φοβάμαι πως η αντίδραση του κοινού που κατοικεί στον εικονικό κόσμο της Ζωής δεν θα είναι τόσο ήπια όταν έρθει και εκεί η μέρα της κρίσης.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.