Ο Σανσάλ είχε συλληφθεί τον Νοέμβριο του 2024 και είχε καταδικαστεί σε πέντε χρόνια φυλακή με την κατηγορία της «υπόσκαψης της εθνικής ενότητας», εξαιτίας δηλώσεων και γραπτών του που θεωρήθηκαν επικριτικά προς το καθεστώς. Η δίκη του είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη Γαλλία και στη Γερμανία, καθώς και διεθνείς εκκλήσεις για την απελευθέρωσή του.
Η απονομή χάρης στις 12 Νοεμβρίου 2025 ακολούθησε προσωπική μεσολάβηση του γερμανού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος ζήτησε από τον αλγερινό ομόλογό του να εξετάσει το ενδεχόμενο ανθρωπιστικής απονομής χάρης, επικαλούμενος την ηλικία και την εύθραυστη υγεία του συγγραφέα.
Σύμφωνα με το Αλγερινό Προεδρικό Γραφείο, ο Σανσάλ θα αφεθεί ελεύθερος και θα του επιτραπεί να μεταβεί στο εξωτερικό για ιατρική φροντίδα.
Ο Μπουαλέμ Σανσάλ είναι γνωστός και στην Ελλάδα από τα βιβλία του Ο Γερμανός μουτζαχεντίν ή το ημερολόγιο των αδελφών Σίλλερ, σε μετάφραση Ευγενίας Γραμματικοπούλου (Πόλις, 2010) και 2084. Το τέλος του κόσμου, σε μετάφραση Ανθής Ξανθάκη (Διάμετρος, 2016).