Σύνδεση συνδρομητών

Μια πρόταση δυσπιστίας

Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2022 11:15
Ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (δεξιά) και ο υπουργός Αμύνης των κυβερνήσεών του Πάνος Καμμένος, σε στρατιωτικά γυμνάσια, με στολή παραλλαγής.
Φωτογραφία αρχείου
Ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (δεξιά) και ο υπουργός Αμύνης των κυβερνήσεών του Πάνος Καμμένος, σε στρατιωτικά γυμνάσια, με στολή παραλλαγής.

Με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος του 2015, ο τότε πρωθυπουργός επισκέπτεται τον υπουργό Αμύνης στο υπουργείο του  (πάλι καλά, θα μπορούσε να τον συναντήσει σε κανένα στρατόπεδο τεθωρακισμένων) όπου ο τελευταίος έκανε τη γνωστή δήλωση, για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας που διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό της.

Ο πρωθυπουργός ορίζει τους υπουργούς του. Επομένως έχει  αυτός ευθύνη για τις πράξεις τους. Πόσο μάλλον που αυτή η πράξη του υφισταμένου ετελέσθη ενώπιον του χαμογελαστά συναινούντος προϊσταμένου.

Η δήλωση αυτή θα πρέπει να ήταν σύμφωνη με το σύνταγμα της χώρας, διότι κανείς ευαίσθητος δείκτης συνταγματικότητας δεν μοιάζει να ταράχθηκε πολύ, οπωσδήποτε όχι τόσο, που να ζητήσει την παραίτηση του πρωθυπουργού, παρ’ όλο που ήταν ευθέως υπεύθυνος γι’ αυτήν.

Η πολιτεία της ΕΥΠ έχει μπει στο μικροσκόπιο με πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Οι υποστηρικτές της κυβέρνησης  τις υποκλοπές τις κάνουμε ζήτημα, δεν θέλουμε να μπει το θέμα κάτω από κανένα χαλί.* Και βέβαια χωρίς καμία διάθεση συμψηφισμών με το συριζαϊκό παρελθόν, οι συμψηφισμοί  από μόνοι τους είναι πολιτικά απεχθείς.

Το θραύσμα από το παρελθόν αναφέρεται για να δικαιολογήσει τη βαθύτατη δυσπιστία μου στις γνωματεύσεις που, τώρα, καταλήγουν στο συμπέρασμα, πως για μια πράξη του υφισταμένου του, πρέπει να παραιτηθεί ο σημερινός πρωθυπουργός.

* το πρώτο πληθυντικό χρησιμοποιείται όχι τυχαία, αλλά εν επιγνώσει.

Παντελής Μπασάκος

Σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Πρωτοδίδαξε (1977) στην Αθήνα, στο Κέντρο Φιλοσοφικών Ερευνών.Έχει διδάξει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1979-2014) και ως επισκέπτης καθηγητής στο φιλοσοφικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπήρξε συνεκδότης του περιοδικού του Κέντρου Φιλοσοφικών Ερευνών Δευκαλίων, μαζί με τους καθηγητές Παύλο Καλλιγά και Ιόλη Πατέλη. Διευθύνει, μαζί με τους καθηγητές Βασίλη Κάλφα και Γεράσιμο Κουζέλη, την έκδοση των Απάντων του Αριστοτέλη από τις εκδόσεις Νήσος, με την χορηγία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Κυριότερα γραπτά: L’ instance d’ aporie, essai sur Platon (1981), Επιχείρημα και Κρίση (1999), Τρεις Γλώσσες, Αριστοτέλης - Husserl -  Wittgenstein (2006), Αριστοτέλης Τέχνη Ρητορική (μετάφραση και εισαγωγή, 2016).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.