Σύνδεση συνδρομητών

Ένας άνθρωπος εμπιστοσύνης

Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2023 17:32
Ένας χαμαιλέων.
Benjamin Klingebiel
Ένας χαμαιλέων.

Είναι ένα τόσο δα συμπαθέστατο ζωάκι, ο Χαμαιλέων. Να το φανταστούμε όχι ως απλώς μεταβάλλον χρώματα -πράγμα κοινότοπο και ούτε άξιο να το αναφέρει κανείς- αλλά και την ίδια του τη μνήμη. Θα ήταν ένα ζώο που δεν έχει βιογραφία, διότι δεν είναι πια «εκείνο που δεν ήταν έτσι πριν». Απλά, είναι σε κάθε φάση του καινούργιο: κυριολεκτικά ένα ζώο διαφορετικό.

Ως υπόδειγμα τέτοιας ασυνεχούς μεταβολής συνιστώ, αν μου επιτρέπεται, προς ανάγνωσιν, το The Confidence Man, του Χέρμαν Μέλβιλ. Το αναφέρω με τον original τίτλο, διότι η ελληνική μετάφρασή του είναι κάπως ισοπεδωτική: ο Μεγάλος απατεώνας. Θα μπορούσε ο Μέλβιλ να έχει πει The Great Impostor.

Ο confidence man είναι εκείνος που φτιάχνει σχέση με το θύμα του, ίσως και στιγμιαία ή εφήμερη, κερδίζει την εμπιστοσύνη του, εκμεταλλευόμενος την προδιάθεση των ανθρώπων να πιστεύουν, και του τα παίρνει όλα. Στο κείμενο του Μέλβιλ ο άνθρωπος της εμπιστοσύνης είναι κάθε λίγο και λιγάκι τελείως, μα τελείως, διαφορετικός.

Παντελής Μπασάκος

Σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Πρωτοδίδαξε (1977) στην Αθήνα, στο Κέντρο Φιλοσοφικών Ερευνών.Έχει διδάξει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1979-2014) και ως επισκέπτης καθηγητής στο φιλοσοφικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπήρξε συνεκδότης του περιοδικού του Κέντρου Φιλοσοφικών Ερευνών Δευκαλίων, μαζί με τους καθηγητές Παύλο Καλλιγά και Ιόλη Πατέλη. Διευθύνει, μαζί με τους καθηγητές Βασίλη Κάλφα και Γεράσιμο Κουζέλη, την έκδοση των Απάντων του Αριστοτέλη από τις εκδόσεις Νήσος, με την χορηγία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Κυριότερα γραπτά: L’ instance d’ aporie, essai sur Platon (1981), Επιχείρημα και Κρίση (1999), Τρεις Γλώσσες, Αριστοτέλης - Husserl -  Wittgenstein (2006), Αριστοτέλης Τέχνη Ρητορική (μετάφραση και εισαγωγή, 2016).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.