Σύνδεση συνδρομητών

Σε τι έχει δίκιο ο Νετανιάχου

Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2023 18:54
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Φωτογραφία αρχείου
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Έχω την εντύπωση πως αυτό που ζητάει ο Νετανιάχου είναι απλό, έως αυτονόητο. Θέλει από τη Γάζα, όπως και αν οργανωθεί στο μέλλον αυτό το κράτος, να μείνει αποστρατιωτικοποιημένο, για ένα διάστημα. Που δεν θα είναι για δύο τρία χρόνια.

Κάπως έτσι και στην Γερμανία οι νικήτριες δυνάμεις, μετά τον πόλεμο. Για αρκετά μεγάλο διάστημα, στα σχετικά ασκούσαν έλεγχο. Αυτό δεν εμπόδισε την Γερμανία από το να γίνει η μεταπολεμική Γερμανία.

Η Γάζα έχει κυβέρνηση -για την ακρίβεια, καθεστώς- τη Χαμάς. Η Γάζα πολεμάει το Ισραήλ. Η Γάζα θα ηττηθεί. Η Γάζα, όσον αφορά τα στρατιωτικά της, θα είναι υπό έλεγχο. Έως ότου γίνει κανονικό κράτος, και όχι στρατιωτική βάση της Χαμάς, ή όποιας διαδόχου καταστάσεως. 

Παντελής Μπασάκος

Σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Πρωτοδίδαξε (1977) στην Αθήνα, στο Κέντρο Φιλοσοφικών Ερευνών.Έχει διδάξει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1979-2014) και ως επισκέπτης καθηγητής στο φιλοσοφικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπήρξε συνεκδότης του περιοδικού του Κέντρου Φιλοσοφικών Ερευνών Δευκαλίων, μαζί με τους καθηγητές Παύλο Καλλιγά και Ιόλη Πατέλη. Διευθύνει, μαζί με τους καθηγητές Βασίλη Κάλφα και Γεράσιμο Κουζέλη, την έκδοση των Απάντων του Αριστοτέλη από τις εκδόσεις Νήσος, με την χορηγία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Κυριότερα γραπτά: L’ instance d’ aporie, essai sur Platon (1981), Επιχείρημα και Κρίση (1999), Τρεις Γλώσσες, Αριστοτέλης - Husserl -  Wittgenstein (2006), Αριστοτέλης Τέχνη Ρητορική (μετάφραση και εισαγωγή, 2016).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.