Σύνδεση συνδρομητών

Πταίσματα

Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2022 11:39
16 Ιουλίου 2022, Επίδαυρος. «Βιαστής είναι», πανό που ανέβασαν θεατές πριν από την παράσταση των Περσών του Αισχύλου, στη σκηνοθετική ανάγνωση του Δημήτρη Καρατζά.
twitter
16 Ιουλίου 2022, Επίδαυρος. «Βιαστής είναι», πανό που ανέβασαν θεατές πριν από την παράσταση των Περσών του Αισχύλου, στη σκηνοθετική ανάγνωση του Δημήτρη Καρατζά.

The lady doth protest too much, methinks. *

Εγγράφομαι και εγώ στην, κατά τινας, «μικρή μειοψηφία» των πολιτών που, εκφραζόμενοι στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αγανακτούν περισσότερο με την δραστηριότητα του σωματείου των ηθοποιών από ό,τι με το κακούργημα της παιδεραστίας.

Από τη στιγμή που μια υπόθεση βρίσκεται στη δικαιοσύνη δεν χωράει έκφραση αγανάκτησης. Στη συντεταγμένη πολιτεία η αγανάκτηση και η εκδίκηση για το κακό που έγινε είναι πράγματα που έχουμε εκχωρήσει στη δικαιοσύνη. Δεν αυτοδικούμε, δεν λιντσάρουμε.

Θα είχε νόημα να αγανακτεί κανείς προτού να πάει η υπόθεση στη δικαιοσύνη, αν τύχαινε να γνωρίζει ότι αυτά τα αδικήματα συνέβησαν, συμβαίνουν και δεν καταγγέλλονται, δηλαδή επειδή ακριβώς δεν πάνε στην δικαιοσύνη. Και τότε θα όφειλε την αγανάκτησή του αυτή να την εκφράσει με καταγγελία.

Δεν είναι παράλογο να υποθέσουμε πως στο συνάφι, στη συντεχνία, θα υπήρχαν πρόσωπα τα οποία είχαν γνώση, ή βάσιμες υπόνοιες, για τη διάπραξη των επίδικων αδικημάτων

Και όμως, όταν έπρεπε, καμία καταγγελία δεν ήρθε από εκεί, από εκείνον τον χώρο – η αγανάκτηση, όταν θα ταίριαζε, και όπως θα ταίριαζε, να εκφραστεί δεν εξεφράσθη. Η έκταση της τοτινής αφωνίας είναι ανάλογη προς την ένταση της τωρινής φωνής, της άκαιρης και ασύντακτης, της μικρο- και φτηνο-πολιτικής, της λαϊκίστικης διαμαρτυρίας. 

Είναι η ενοχή για τη σιωπή που κάνει τη φωνή κάποιων τόσο βροντερή.

* Από τον Άμλετ. Η Βασίλισσα, παρακολουθώντας τη θεατρική παράσταση που έχει στήσει ο Άμλετ με τους φίλους του ηθοποιούς, παρατηρεί πως η πρωταγωνίστρια παραείναι εκδηλωτική, φωναχτή, προδίδοντας έτσι την ανειλικρίνειά της.

Παντελής Μπασάκος

Σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Πρωτοδίδαξε (1977) στην Αθήνα, στο Κέντρο Φιλοσοφικών Ερευνών.Έχει διδάξει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1979-2014) και ως επισκέπτης καθηγητής στο φιλοσοφικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπήρξε συνεκδότης του περιοδικού του Κέντρου Φιλοσοφικών Ερευνών Δευκαλίων, μαζί με τους καθηγητές Παύλο Καλλιγά και Ιόλη Πατέλη. Διευθύνει, μαζί με τους καθηγητές Βασίλη Κάλφα και Γεράσιμο Κουζέλη, την έκδοση των Απάντων του Αριστοτέλη από τις εκδόσεις Νήσος, με την χορηγία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Κυριότερα γραπτά: L’ instance d’ aporie, essai sur Platon (1981), Επιχείρημα και Κρίση (1999), Τρεις Γλώσσες, Αριστοτέλης - Husserl -  Wittgenstein (2006), Αριστοτέλης Τέχνη Ρητορική (μετάφραση και εισαγωγή, 2016).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.