Σύνδεση συνδρομητών

Βία στο Πανεπιστήμιο (συνεχίζεται)

Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2022 23:27
Σύνθημα σε παράθυρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μετά την εκκένωση από την αστυνομία κατάληψης που διαρκούσε 34 χρόνια και τις βίαιες απειλές καταληψιών κατά του πρύτανη, Νίκου Παπαϊωάννου.
The Books' Journal
Σύνθημα σε παράθυρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μετά την εκκένωση από την αστυνομία κατάληψης που διαρκούσε 34 χρόνια και τις βίαιες απειλές καταληψιών κατά του πρύτανη, Νίκου Παπαϊωάννου.

Στις 2 Νοεμβρίου 2020, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλώντας με τους πρυτάνεις  των πανεπιστημίων, εξήγγειλε τρία μέτρα προκειμένου να εξουδετερωθούν οι θύλακες ανομίας που ενδημούν στα πανεπιστήμια και να παταχθεί η βία στους χώρους των ΑΕΙ. Η εξαγγελία του αφορούσε την ίδρυση αστυνομίας πανεπιστημίων, την τοποθέτηση συστήματος από κάμερες και κάρτας εισόδου στα ΑΕΙ και την αναθεώρηση του ποινικού κώδικα με πιο αυστηρές ποινές για τα σχετικά αδικήματα.

Ο πρωθυπουργός γνώριζε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση και όλη η Αριστερά δεν θα έκαναν αποδεκτή αυτή την εισήγησή του και θα προσπαθούσαν να την εμποδίσουν και, αν εφαρμοζόταν, να την υπονομεύσουν. Γνώριζε ακόμα ότι τα συμφέροντα μεγάλου μέρους των καθηγητών, και των πρυτανικών αρχών, θα απέκρουαν την πρόθεσή του – δήθεν υπάρχουν προσφορότερες λύσεις χωρίς να χρειαστεί ανεξάρτητο αστυνομικό σώμα που θα προσπερνά τους πρυτάνεις. Υπήρχε ωστόσο χρόνος να σχεδιαστούν οι αλλαγές. Το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια συζητήθηκε αρκετούς μήνες μετά, στις 11 Φεβρουαρίου 2021. Εκεί, ο πρωθυπουργός επέμεινε στην εξαγγελία του και συγκεκριμενοποίησε τα μέτρα που θα λαμβάνονταν, προκειμένου να συμπεριληφθούν στο νέο νόμο. Κι από το βήμα της Βουλής τόνισε:

«Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα […] απαντά με τόλμη στο διαχρονικό πρόβλημα της ασφάλειας των πανεπιστημίων. […] Οι ρυθμίσεις στέκονται με ωριμότητα και θάρρος απέναντι στην ανομία που πολιορκεί εδώ και χρόνια τα πανεπιστήμιά μας. […] Καθιερώνουν θεσμικό πλαίσιο και όπου εκδηλώνεται ιδιαίτερη βία και παραβατικότητα θα λειτουργούν ειδικές ομάδες άοπλων αλλά εκπαιδευμένων αστυνομικών. […] Δική μας επιδίωξη να δώσουμε πίσω το πανεπιστήμιο στους πραγματικούς τους κατόχους: καθηγητές, φοιτητές. Να το κάνουμε και πάλι κυψέλη ιδεών και έρευνας με ελευθερία και ασφάλεια και όχι νησίδα που καταργούνται οι κανόνες της Δημοκρατίας. […] Το σχέδιο προβλέπει και την ελεγχόμενη είσοδο στα ΑΕΙ. Ώστε να πάψουν οι αίθουσες φοιτητών να μετατρέπονται σε γιάφκες περιθωριακών και ορμητήρια παραεμπορίου. Οι σχολές θα κλείσουν την πόρτα στην ανομία και θα ανοίξουν πόρτα στην ελευθερία. […] Πουθενά στον κόσμο δεν έχουμε εικόνες σαν των δικών μας πανεπιστημίων. Με κτίρια να λεηλατούνται, καθηγητές να χτυπιούνται, κοπέλες να βιάζονται και ναρκωτικά να διακινούνται. Μόνο στη χώρα μας. […] Στηρίζω τα μέτρα και σε καμία περίπτωση δεν τα θεωρώ πανάκεια. Ούτε πιστεύω ότι από μόνα τους θα γκρεμίσουν το καθεστώς που χτίστηκε επί χρόνια με την ανοχή όλων μας. Όμως είναι ένα πρώτο βήμα. Είναι δείγμα ότι η Δημοκρατία υπάρχει. Αντιστρέφω λοιπόν τα επιχειρήματα επικριτών: στα πανεπιστήμια δεν μπαίνει η αστυνομία αλλά η δημοκρατία, η δροσερή πνοή της ελευθερίας που έως τώρα πνίγουν οι καπνοί των μολότοφ».

Ωραία λόγια. Τι έγινε όμως στην πράξη;

Η πανεπιστημιακή αστυνομία, για τη στελέχωση της οποίας έγιναν προσλήψεις και μαθαίναμε ότι θα ακολουθούσε σύντομη εκπαίδευση, όχι μόνο δεν δημιουργήθηκε αλλά έχει εξαφανιστεί από τα λόγια των κυβερνητικών υπευθύνων. Σαν να εξαχνώθηκε η βούληση δημιουργίας της μετά την απομάκρυνση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αλλ’ ως φαίνεται, ακόμα κι αν το σχέδιο εκείνο εγκαταλείφθηκε, η κυβέρνηση δεν εκπόνησε εναλλακτικό σχέδιο επιβολής της τάξης. Αποτέλεσμα: οι βίαιες μειοψηφίες συνεχίζουν να κάνουν ανενόχλητες (ή σχεδόν ανενόχλητες) τη δουλειά τους. Ιδιαίτερα δραστήριες σε ορισμένα πανεπιστήμια, είτε δρουν ανενόχλητες είτε βρίσκονται σε σύγκρουση με τις δυνάμεις που θεωρούν ότι εμποδίζουν την εκπαιδευτική λειτουργία των σχολών και φαλκιδεύουν τη δημοκρατία, παρεμποδίζοντας την ελεύθερη ανταλλαγή των ιδεών αλλά και προκαλώντας ζημιές στις υποδομές των πανεπιστημίων.

Τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν ότι οι δυνάμεις αυτές ανασυγκροτούνται με στόχο να δημιουργήσουν εστίες έντασης και πολιτικές συμμαχίες μέσα στο πανεπιστήμιο, προκειμένου να ακυρωθεί η κυβερνητική πρόθεση να παταχθεί η ανομία. Στη Θεσσαλονίκη, την εκκένωση κατάληψης αυτοαποκαλούμενων αντιεξουσιαστών ακολούθησε η αφισοκόλληση σε όλη τη Θεσσαλονίκη ενός απειλητικού κηδειόχαρτου που εξύβριζε και απειλούσε με θάνατο τον πρύτανη, Νίκο Παπαϊωάννου. Και στην Αθήνα, ομάδα τραμπούκων εισέβαλε σε αμφιθέατρο για να δείρει καθηγητή την ώρα του μαθήματος – και να βιαιοπραγήσει κατά φοιτητών που προσπάθησαν να τους σταματήσουν.

Η κατάσταση αυτή ήταν υπόσχεση της κυβέρνησης ότι θα τερματιστεί. Αν δεν το καταφέρει, σημαίνει ότι παραδέχεται πως οι εστίες ανομίας στο πανεπιστήμιο, οι βίαιες μαφίες και όσοι τις στηρίζουν, είναι υπέρτερες.

Το κράτος δεν μπορεί να ανέχεται άλλο την ομηρεία της εκπαίδευσης, το ζητούν οι φοιτητές, τα πανεπιστήμια, η κοινωνία. Η κυβέρνηση οφείλει να φανεί συνεπής με τις εξαγγελίες της. Να αποκαλύπτει συστηματικά όσους βολεύονται με τη συνεχιζόμενη κατάσταση εξαίρεσης των πανεπιστημιακών σχολών από το κράτος δικαίου και να βάλει τέλος στη βία, αποδίδοντας και τους υπόλοιπους κατειλημμένους χώρους στους πραγματικούς κατόχους τους: στους καθηγητές και στους φοιτητές.

Αν ο έλληνας πρωθυπουργός επιλέξει να φανεί συνεπής προς τις εξαγγελίες και τις διακηρύξεις του, η κοινωνία θα είναι μαζί του.  

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.