Σύνδεση συνδρομητών

Τα πράγματα με τ' όνομά τους

Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2023 08:54
Κροάτες χούλιγκαν μετά τη σύλληψή τους οδηγούνται στον ανακριτή.
Κροάτες χούλιγκαν μετά τη σύλληψή τους οδηγούνται στον ανακριτή.

Χρησιμοποιούμε τη λέξη «φασισμός» για καθετί απεχθές ή κακό. Από κοντά και ο ναζισμός. Έτσι, οι λέξεις αυτές αδειάζουν από το συγκεκριμένο τους ιστορικό περιεχόμενο, ταυτίζονται με το όνομα του ίδιου του Κακού.

Ο ναζισμός δεν είναι πλέον το κοινότοπο κακό, η απουσία κρίσης, η τυφλή υπακοή σε μια φιγούρα του θεάτρου σκιών, αλλά κάτι που αποκτά μιαν αίγλη εωσφορική.

«Θέλω να χτυπάω, να σκοτώνω, ό,τι βρω. Συνήθως ξεκινάω με το να βασανίζω και να σκοτώνω μικρά ζώα, μετά σκηνοθετώ συγκρούσεις, βλέπω εχθρούς, για να μπορώ να συνεχίσω με ανθρώπους. Τι είμαι; ένας φονιάς, απλώς; Αν είμαι και οργανωμένος σε οπαδούς, ένας χούλιγκαν; Όχι, δεν είμαι τίποτε από όλα αυτά, είμαι ο πέραν των κοινών ανθρώπων ήρως, είμαι εκείνος που όλοι οι άλλοι φοβούνται, είμαι ένας ναζιστής πολεμιστής».

Η κοινή μας, η ανιστορική χρήση των όρων, είναι αυτό που έχει ετοιμάσει την απήχηση της στολής που με καμάρι φοράει αυτός ο φονιάς της διπλανής πόρτας.

Την κοινή χρήση των λέξεων δεν γίνεται από την μια μέρα στην άλλη να την αλλάξουμε. Μπορούμε όμως να μην του κάνουμε τη χάρη και να τον περιγράφουμε ως αυτό που οφθαλμοφανώς και απλώς είναι: χούλιγκαν ή/και φονιάς, είναι εκείνο που τον ορίζει. Ό,τι άλλο θα πρέπει να θεωρηθεί παρελκόμενο και συνοδευτικό.

Παντελής Μπασάκος

Σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Πρωτοδίδαξε (1977) στην Αθήνα, στο Κέντρο Φιλοσοφικών Ερευνών.Έχει διδάξει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1979-2014) και ως επισκέπτης καθηγητής στο φιλοσοφικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπήρξε συνεκδότης του περιοδικού του Κέντρου Φιλοσοφικών Ερευνών Δευκαλίων, μαζί με τους καθηγητές Παύλο Καλλιγά και Ιόλη Πατέλη. Διευθύνει, μαζί με τους καθηγητές Βασίλη Κάλφα και Γεράσιμο Κουζέλη, την έκδοση των Απάντων του Αριστοτέλη από τις εκδόσεις Νήσος, με την χορηγία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Κυριότερα γραπτά: L’ instance d’ aporie, essai sur Platon (1981), Επιχείρημα και Κρίση (1999), Τρεις Γλώσσες, Αριστοτέλης - Husserl -  Wittgenstein (2006), Αριστοτέλης Τέχνη Ρητορική (μετάφραση και εισαγωγή, 2016).

1 σχόλιο

Έχετε δίκαιο, το ίδιο, όμως, ισχύει, στην άλλη όχθη, για την λέξη "λαïκισμός". Ό,τι δεν ταιριάζει στις δικές μας φαντασιώσεις εύκολα το βαφτίζουμε"λαïκισμό", όσους διαφωνούν με αυτές, "λαïκιστές", κ.ο.κ.

Ιωάννης Βλάχος
Ιωάννης Βλάχος
11 Αυγ 2023, 12:08

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.