Σύνδεση συνδρομητών

Ισοβίτες

Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2022 01:58
16 Ιουνίου 2022, Αθήνα. Στην πρόσοψη της Εθνικής Πινακοθήκης προβάλλεται για μερικές μέρες μια διαφάνεις στην οποία δεσπόζει το πορτρέτο της Μαρίνας Λαμπράκη Πλάκα που έχει φιλοτεχνήσει ο Δημήτρης Μυταράς.
Τηλέμαχος Αναγνώστου
16 Ιουνίου 2022, Αθήνα. Στην πρόσοψη της Εθνικής Πινακοθήκης προβάλλεται για μερικές μέρες μια διαφάνεις στην οποία δεσπόζει το πορτρέτο της Μαρίνας Λαμπράκη Πλάκα που έχει φιλοτεχνήσει ο Δημήτρης Μυταράς.

«Πέθανε η "ψυχή" της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα». «"Αντίο" στη γυναίκα που ταύτισε το όνομά της με την Εθνική Πινακοθήκη» (τίτλοι στην Εφ.Συν, 13/6/2022).

Είτε εντός είτε εκτός εισαγωγικών, δεν πεθαίνουν οι ψυχές, σύντροφε. Όμως, γενικότερα, σε καταλαβαίνω. Στους αριστερούς αρέσει το σταθερό, το προσωποπαγές. Λατρεύατε τον Κάστρο, ισόβιος ο άνθρωπος, και εκείνους τους Μπρέζνιεφ -μη θυμηθώ τον Στάλιν και σας στενοχωρήσω- που μόνο ο θάνατος μπορούσε να τους χωρίσει από την εξουσία.

Η αγάπη για τη σταθερότητα εξηγεί ίσως και το τωρινό crush με τον Βλαδίμηρο τον Βραχύ - είκοσι χρόνια πρόεδρος και πάει για (καλά) σαράντα. Έτσι σκέφτομαι πως αν, όπως είχαν επιτύχει οι προσπάθειες της εκλιπούσης (παραμονή στο πόστο για 16 χρόνια μετά την συνταξιοδότηση) είχε επιτύχει και η ευγενής, καθότι ανιδιοτελής, προσπάθεια της κυρίας Θάνου για τη μεταβολή της συνταξιοδοτικής ηλικίας του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, θα φτάναμε μετά από πολλά χρόνια (εύχομαι μακροημέρευση) κάποια στιγμή να πούμε: «πέθανε η "ψυχή" του Αρείου Πάγου» και «αντίο στη γυναίκα που ταύτισε το όνομά της με τον Άρειο Πάγο».

Θα ήταν ένα μεγάλο πένθος, εθνικό.

Ευτυχώς, ο Ηγέτης που έχει ταυτίσει το όνομά του με την Αριστερά είναι νέος και έτσι η γενιά μου δεν θα πάρει παρόμοια λύπη.

Παντελής Μπασάκος

Σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Πρωτοδίδαξε (1977) στην Αθήνα, στο Κέντρο Φιλοσοφικών Ερευνών.Έχει διδάξει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1979-2014) και ως επισκέπτης καθηγητής στο φιλοσοφικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπήρξε συνεκδότης του περιοδικού του Κέντρου Φιλοσοφικών Ερευνών Δευκαλίων, μαζί με τους καθηγητές Παύλο Καλλιγά και Ιόλη Πατέλη. Διευθύνει, μαζί με τους καθηγητές Βασίλη Κάλφα και Γεράσιμο Κουζέλη, την έκδοση των Απάντων του Αριστοτέλη από τις εκδόσεις Νήσος, με την χορηγία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Κυριότερα γραπτά: L’ instance d’ aporie, essai sur Platon (1981), Επιχείρημα και Κρίση (1999), Τρεις Γλώσσες, Αριστοτέλης - Husserl -  Wittgenstein (2006), Αριστοτέλης Τέχνη Ρητορική (μετάφραση και εισαγωγή, 2016).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.