Σύνδεση συνδρομητών

Μωυσής Ελισάφ. Ιωάννινα, 13/6/2019

Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2023 20:37
Ο Μωυσής Ελισάφ.
Κωνσταντίνος Πίττας
Ο Μωυσής Ελισάφ.

Ο Κωνσταντίνος Πίττας συνάντησε και φωτογράφισε τον Μωυσή Ελισάφ στις 13 Ιουνίου 2019, αμέσως μετά τη νίκη του στις δημοτικές εκλογές, που τον ανέδειξε δήμαρχο Ιωαννίνων. Ο αδόκητος θάνατός του, στις 17 Φεβρουαρίου 2023, κάνει υποχρεωτική την ανάσυρση του σημειώματος που συνόδευε τη φωτογραφία του - το οποίο είχε δημοσιευτεί στο τεύχος 100 (Ιούλιος-Αύγουστος 2019) στη στήλη του Κωνσταντίνου Πίττα, Φωτο-γραφία. Ενός σημειώματος αισιόδοξου, λόγω του προσώπου και της εκλογικής νίκης του. 

Πάνω που λες ότι η Ελλάδα θα είναι για πάντα βουτηγμένη μέσα στην ανοησία και τη μισαλλοδοξία, κάτι γίνεται κάθε φορά και νιώθεις ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα, ότι δεν χάθηκαν όλα. Στα Γιάννινα, αίφνης, οι πολίτες επέλεξαν έναν Εβραίο το θρήσκευμα Έλληνα για δήμαρχο. Μάταια ο αντίπαλός του στον δεύτερο γύρο έβγαλε το μεγάλο όπλο, την εικόνα της Παναγίας να φαίνεται πίσω του, στο τηλεοπτικό μήνυμα που έστειλε. Το κλείσιμο του ματιού δεν έπιασε, οι Γιαννιώτες δεν μάσησαν. Επέλεξαν τον ικανότερο, αυτόν που είχε προσφέρει, που είχε κάνει κάτι για να βελτιώσει τις ζωές τους, στο νοσοκομείο, στην πόλη, παντού. Χωρίς ν’ ακούσουν τις σειρήνες του φυλετικού μίσους.

Τον συνάντησα στο αίθριο ενός μικρού ήσυχου ξενοδοχείου στο κέντρο των Ιωαννίνων. Θυμόμουν την εικόνα του σε δεκάδες φωτογραφίες από τον προεκλογικό του αγώνα: έναν ψηλό άντρα με πολλά λευκά μαλλιά –αναμαλλιασμένο πάντα– που χαιρετούσε όλο τον κόσμο, αεικίνητος. Τώρα τον είδα ήρεμο, σιωπηλό, σκεπτικό, να σημειώνει κάτι σ’ ένα μπλοκάκι. Και περιποιημένο. «Πρέπει να είστε ο μοναδικός που κουρεύτηκε μετά τις εκλογές!» Γέλασε. Δεν είχε προλάβει πριν...

 

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.