Σύνδεση συνδρομητών

Ο Ιτζάκ Πέρλμαν, η πολιομυελίτιδα και το δώρο του εμβολίου

Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021 10:32
Ο Ιτζάκ Πέρλμαν ενώ ετοιμάζεται να παίξει τον αμερικανικό Εθνικό Ύμνο στο Citi Field στη Νέα Υόρκη, το 2016.
Noah Perlman
Ο Ιτζάκ Πέρλμαν ενώ ετοιμάζεται να παίξει τον αμερικανικό Εθνικό Ύμνο στο Citi Field στη Νέα Υόρκη, το 2016.
Το εμβόλιο για τον ιό της πολιομυελίτιδας επινοήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και άρχισαν να το χορηγούν μαζικά στην Αμερική το 1955. Χάρη σ' αυτό, εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο σώθηκαν, κυριολεκτικά. Φανταστείτε τι θα είχε συμβεί αν υπήρχαν και τότε οι σημερινοί αρνητές, γιατί το εμβόλιο «δεν είχε δοκιμαστεί αρκετά κ.λπ.

 Ο Ιτζάκ Πέρλμαν, ο σπουδαίος αμερικανοεβραίος βιολιστής και συνθέτης, δεν το πρόλαβε το εμβόλιο. Προσβλήθηκε απο τον ιό στα τεσσερά του, το 1949. Έμειναν για πάντα παράλυτα τα πόδια του. Παρά το τρομερό που του συνέβη, άρχισε να μαθαίνει βιολί στα πέντε του χρόνια και στα δέκα του ήταν σολίστ, παιδί-θαύμα. Έκανε τεράστια καριέρα. Δεν καθηλώθηκε ποτέ σε αναπηρικό καρότσι, εννοούσε να εμφανίζεται σε όλες τις συναυλίες του περπατώντας με μεγάλη δυσκολία και πατερίτσες, να φτάνει δίπλα στον μαέστρο και να κάθεται με προσοχή σε μια καρέκλα, να βάζει τις πατερίτσες κάτω και με τα χέρια το ένα πόδι του μπροστά από το άλλο, και τότε να του δίνουν το βιολί για να παίξει (ο μόνος σολίστ που παίζει καθιστός). Μια μικρή τελετουργία, πάντα μες στο χαμόγελο.

Η αναπηρία μπορεί να σε κάνει τον μεγαλύτερο ίσως βιολιστή του 20ού αιώνα, μπορεί να σε κάνει και ζητιάνο στη Σταδίου. Ίσως γιατί δεν έχουν όλοι τις ίδιες ευκαιρίες θα πει κάποιος. Αλλά ο Πέρλμαν δεν είχε ιδιαίτερες ευκαιρίες, οι γονείς του δεν είχαν περιουσία, ζούσαν σε κιμπούτς στο Ισραήλ, φυγαδες από την Ανατολική Ευρώπη. Απλώς, για καποιους, το πρόβλημά τους γίνεται το μεγαλύτερό τους όπλο. Το έχει πει ένας μεγάλος αυτό. Αλλά από αλλού το ξεκίνησα...

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.