Σύνδεση συνδρομητών

Το ανθεκτικό και το εύθραυστο

Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2023 17:07
Η δύναμη της φιλελεύθερης διακυβέρνησης είναι η ικανότητά της να αυτοδιορθώνεται. Και σε αυτό τα μέγιστα συμβάλλει η κριτική, η κριτική.
Εικόνα αρχείου
Η δύναμη της φιλελεύθερης διακυβέρνησης είναι η ικανότητά της να αυτοδιορθώνεται. Και σε αυτό τα μέγιστα συμβάλλει η κριτική, η κριτική.

Στο Μάτι και αμέσως μετά, όταν έκανα απόπειρες να συζητήσω με αριστερούς φίλους, κατά τεκμήριο, έως εκείνη την στιγμή, καλόπιστους -να συζητήσω, όχι να ελεεινολογήσω- αντιμετώπιζα λίγο-πολύ πόρτα. Σαν να είχαν όλοι τους συντονιστεί με εκείνο το «προσπαθώ να βρω κάποιο λάθος που κάναμε, και δεν βρίσκω» του κ. Τόσκα. Περίπου το ίδιο τώρα από φίλους - και δεν μιλώ για τις πλημμύρες ή τις φωτιές.

Η πρώτη μου εκτίμηση είναι πως εδώ ηρωικά παλέψαμε με θηρία και πως ο αντιπολιτευόμενος, είτε λυσσασμένος είναι είτε απλώς κομψευόμενος, βρίσκει την ευκολία του προσεταιριζόμενος τη θεομηνία. Μιλώ για την υπόθεση του αποχωρήσαντος υπουργού Ναυτιλίας, όπου και εκεί άκουγα σουτ!, και σουτ!, και μην κάνετε θόρυβο. Είδα επίσης και αμαλγάματα, του τύπου «όλοι εσείς που υπονομεύετε».

Επιγραμματικά, λοιπόν: η δύναμη της φιλελεύθερης διακυβέρνησης είναι η ικανότητά της να αυτοδιορθώνεται. Και σε αυτό τα μέγιστα συμβάλλει η κριτική, η κριτική μας. Τα σοβιετικά μοντέλα του αλάνθαστου είναι πια, πέρα από κωμικά, και ιδιαίτερα εύθραυστα.

Παντελής Μπασάκος

Σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Πρωτοδίδαξε (1977) στην Αθήνα, στο Κέντρο Φιλοσοφικών Ερευνών.Έχει διδάξει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1979-2014) και ως επισκέπτης καθηγητής στο φιλοσοφικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπήρξε συνεκδότης του περιοδικού του Κέντρου Φιλοσοφικών Ερευνών Δευκαλίων, μαζί με τους καθηγητές Παύλο Καλλιγά και Ιόλη Πατέλη. Διευθύνει, μαζί με τους καθηγητές Βασίλη Κάλφα και Γεράσιμο Κουζέλη, την έκδοση των Απάντων του Αριστοτέλη από τις εκδόσεις Νήσος, με την χορηγία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Κυριότερα γραπτά: L’ instance d’ aporie, essai sur Platon (1981), Επιχείρημα και Κρίση (1999), Τρεις Γλώσσες, Αριστοτέλης - Husserl -  Wittgenstein (2006), Αριστοτέλης Τέχνη Ρητορική (μετάφραση και εισαγωγή, 2016).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.