Σύνδεση συνδρομητών

ΣΥΡΙΖΑ: ο φόβος του εκσυγχρονισμού

Τρίτη, 09 Μαϊος 2023 14:57
Γελοιογραφία του Ανδρέα Πετρουλάκη, από την Καθημερινή.
Ανδρέας Πετρουλάκης / Καθημερινή
Γελοιογραφία του Ανδρέα Πετρουλάκη, από την Καθημερινή.

Δεν είναι πως δεν τους καταλαβαίνει κανείς. Η σχέση με την πτέρυγα Τσαχατζόπουλου του ΠΑΣΟΚ ήταν συνθήκη πολιτικής επιβίωσης του Συνασπισμού. Εκεί προσκολλήθηκε το 3% για να αποκτήσει κάποιαν υπόσταση, αυτή ήταν η ελπίδα του να απευθυνθεί σε κάποια βάση, δραματοποιώντας στο έπακρο την αντίθεσή του προς τον Σημίτη. Στον εκσυγχρονισμό είδε η Αριστερά τον ακραίο εχθρό της: τον κίνδυνο να μείνει χωρίς τον ζωτικό της μύθο, εκείνη την ήττα, την προαιώνια, στον διαρκή εμφύλιο, για την οποία αιωνίως θα ζητάει τη ρεβάνς.

Τα σημερινά, η αντιπολίτευση κατά την τελευταία τετραετία, τα χθεσινά, η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που κόλλησε τη χώρα στη λάσπη και τη χρέωσε με το λογαριασμό των γερανών, συνεχίζουν εκείνα τα προχθεσινά, δίχως πολλές διαφοροποιήσεις – άλλωστε με τι μυαλό; Με τον εκσυγχρονισμό εξακολουθεί να  έχει μέτωπο ο ΣΥΡΙΖΑ, για την επιβίωσή του εξακολουθεί να λαχταρά το μεγάλο κόμμα της Αριστεράς.

Το 99,5% του αρχηγού δεν αρκεί για να ξορκίσει τα διασπαστικά μετά από μια ακόμα ήττα, δεν βγαίνεις από τη γούβα με το να πιαστείς απλώς από τα μαλλιά σου.

Τούτων λεχθέντων, εκείνο το απορημένο «ποιος εγώ;», του ανθρώπου που εξακολουθεί να πολιτεύεται με τη γίδα, σε ποιον ώμο, στην αγκαλιά, ή εκείνη η ιερή αγανάκτηση, όταν τους λες ότι μιμούνται τον Ανδρέα, εκφερομένη σε ύφος εξουσιαστικό και άψογα παπανδρεϊκό, έχουν το γούστο τους. Στο θέαμα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σίγουρα ακόμα κάτι να προσφέρει.

Παντελής Μπασάκος

Σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Πρωτοδίδαξε (1977) στην Αθήνα, στο Κέντρο Φιλοσοφικών Ερευνών.Έχει διδάξει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1979-2014) και ως επισκέπτης καθηγητής στο φιλοσοφικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπήρξε συνεκδότης του περιοδικού του Κέντρου Φιλοσοφικών Ερευνών Δευκαλίων, μαζί με τους καθηγητές Παύλο Καλλιγά και Ιόλη Πατέλη. Διευθύνει, μαζί με τους καθηγητές Βασίλη Κάλφα και Γεράσιμο Κουζέλη, την έκδοση των Απάντων του Αριστοτέλη από τις εκδόσεις Νήσος, με την χορηγία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Κυριότερα γραπτά: L’ instance d’ aporie, essai sur Platon (1981), Επιχείρημα και Κρίση (1999), Τρεις Γλώσσες, Αριστοτέλης - Husserl -  Wittgenstein (2006), Αριστοτέλης Τέχνη Ρητορική (μετάφραση και εισαγωγή, 2016).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.