Σύνδεση συνδρομητών

Taking Sides

Πέμπτη, 19 Μαϊος 2022 00:07
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα του αμερικανικού Κογκρέσου.
Δημήτρης Παπαμήτσος / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα του αμερικανικού Κογκρέσου.

Ακουσα τον λόγο του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσσο.  Μετρημένος και ουσιώδης, η απαραίτητη captatio benevolentiae αναφέρθηκε σε κοινές αξίες σημαντικές, που δικαιολογούν κοινούς αγώνες για την υπεράσπισή τους. Από αυτές τις προκείμενες, τα συμπεράσματα προέκυπταν σαν από μόνα τους.  Ένας καλός λόγος.  

Την προηγούμενη μέρα, η Αριστερά είχε ανανεώσει τους όρκους πίστης προς τον ηγέτη της, που η διάρκειά της παραμονής του στο τιμόνι  παίρνει πια σοβιετικές ή και πουτινικές διαστάσεις.

Δικαιολογημένο να αισθάνεται μειονεκτική, με τέτοιο ηγέτη. Η  μειονεξία, η ζήλεια, η πίκρα του λούζερ έθρεψε την ξετρελαμένη κακογλωσσιά στα σχόλια για την παρουσίας του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο. Αυτός ο πρώην υπουργός, λ.χ., ο Πάνος Σκουρλέτης, τι ρεσιτάλ. Κάποιο ειδικό ταλέντο σίγουρα θα το έχει.

Ωστόσο πιστεύω πως, πέρα από αυτό, δυο σημεία της ομιλίας πρέπει στην Αριστερά να κόστισαν πολύ, και να ανέβασαν ακόμα ψηλότερα του θυμού τα γράδα: η έμμεση πλην σαφής αναφορά στον εμφύλιο, ως αγώνα υπέρ της ελευθερίας, και η σαφήνεια με την οποία δηλώθηκε πως μεταξύ πολιτισμού και βαρβαρότητας δεν μπορεί να υπάρξει ουδετερότητα: we take sides.

Παντελής Μπασάκος

Σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Πρωτοδίδαξε (1977) στην Αθήνα, στο Κέντρο Φιλοσοφικών Ερευνών.Έχει διδάξει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1979-2014) και ως επισκέπτης καθηγητής στο φιλοσοφικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπήρξε συνεκδότης του περιοδικού του Κέντρου Φιλοσοφικών Ερευνών Δευκαλίων, μαζί με τους καθηγητές Παύλο Καλλιγά και Ιόλη Πατέλη. Διευθύνει, μαζί με τους καθηγητές Βασίλη Κάλφα και Γεράσιμο Κουζέλη, την έκδοση των Απάντων του Αριστοτέλη από τις εκδόσεις Νήσος, με την χορηγία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Κυριότερα γραπτά: L’ instance d’ aporie, essai sur Platon (1981), Επιχείρημα και Κρίση (1999), Τρεις Γλώσσες, Αριστοτέλης - Husserl -  Wittgenstein (2006), Αριστοτέλης Τέχνη Ρητορική (μετάφραση και εισαγωγή, 2016).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.