Σύνδεση συνδρομητών

Αυτήν ξέρουν, αυτήν εμπιστεύονται

Παρασκευή, 01 Απριλίου 2022 10:28
Αύγουστος 1968, Πράγα. Διαδηλωτές περικυκλώνουν τα σοβιετικά τανκς, τις πρώτες ημέρες της εισβολής της ΕΣΣΔ στην Τσεχοσλοβακία
Φωτογραφία αρχείου
Αύγουστος 1968, Πράγα. Διαδηλωτές περικυκλώνουν τα σοβιετικά τανκς, τις πρώτες ημέρες της εισβολής της ΕΣΣΔ στην Τσεχοσλοβακία

Επί υπαρκτού, η Σοβιετική Ένωση έλεγε «Σοσιαλισμός» και οι δυτικές κυρίως «Λαϊκές Δημοκρατίες», οι Βαλτικές λ.χ, μα και η Ουκρανία (βλέπε λιμός), καταλάβαιναν Ρωσία. Όπως και οι χώρες της Ευρώπης που με τη Γιάλτα είχαν βρεθεί, θέλοντας και μη, στη σφιχτή αγκαλιά της Μόσχας. Ήταν η Ρωσία και αυτές - ο κομμουνισμός υπήρχε, αλλά ως ένα πράγμα της Ρωσίας, κάτι που το χρησιμοποιούσε ως πρόσχημα της κυριαρχίας της.

Γι' αυτό και δεν έχουν καμια δυσκολία να καταλάβουν τι συμβαίνει τώρα: «έχω δει τι κάνουν σε μια χώρα τα τανκς της ΕΣΣΔ», είπε τις προάλλες σε συνέντευξη ο τσέχος πρωθυπουργός, «και δεν θέλω να ξαναδώ ρωσικό τανκ πουθενά, σταματήστε τον Πούτιν». Γι' αυτούς, ΕΣΣΔ και πουτινική Ρωσία είναι συνώνυμα.

Αντίστροφα, μα και διαστροφικά, ετούτο εξηγεί και την καθήλωση της ελληνικής Αριστεράς με την τωρινή Ρωσία. Αυτήν είχαν αγαπήσει, ναι, και τον κομμουνισμό, αλλά κυρίως τη Ρωσία, αυταρχική και κυριαρχική: μεταξύ των Ευρωπαίων το υψηλότερο ποσοστό εμπιστοσύνης στον Πούτιν το έχει η Ελλάδα, και με πολύ μεγάλη διαφορά.

 

Παντελής Μπασάκος

Σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Πρωτοδίδαξε (1977) στην Αθήνα, στο Κέντρο Φιλοσοφικών Ερευνών.Έχει διδάξει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1979-2014) και ως επισκέπτης καθηγητής στο φιλοσοφικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπήρξε συνεκδότης του περιοδικού του Κέντρου Φιλοσοφικών Ερευνών Δευκαλίων, μαζί με τους καθηγητές Παύλο Καλλιγά και Ιόλη Πατέλη. Διευθύνει, μαζί με τους καθηγητές Βασίλη Κάλφα και Γεράσιμο Κουζέλη, την έκδοση των Απάντων του Αριστοτέλη από τις εκδόσεις Νήσος, με την χορηγία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Κυριότερα γραπτά: L’ instance d’ aporie, essai sur Platon (1981), Επιχείρημα και Κρίση (1999), Τρεις Γλώσσες, Αριστοτέλης - Husserl -  Wittgenstein (2006), Αριστοτέλης Τέχνη Ρητορική (μετάφραση και εισαγωγή, 2016).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.