Σύνδεση συνδρομητών

Ο αντικομμουνισμός του Σαρτζετάκη και η Αριστερά

Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2022 23:12
Ο Χρήστος Σαρτζετάκης όταν ήταν πρωτοδίκης.
Φωτογραφία Αρχείου
Ο Χρήστος Σαρτζετάκης όταν ήταν πρωτοδίκης.

Ο θάνατος του Χρήστου Σαρτζετάκη έγινε αφορμή να ξανασυζητηθεί βιβλίο του, στο οποίο εκθέτει την άποψή του για την Αριστερά, για τον Εμφύλιο, για την ίδια την λειτουργία των παρακρατικών οργανώσεων.

Απόψεις έντονα αντικομμουνιστικές[1].

Στις μεταξύ αριστερών συζητήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης φάνηκε μια αμηχανία,  μια απορία, που συνοψίζεται στο εξής:  πώς είναι δυνατόν να υπήρξε ο Σαρτζετάκης στην υπόθεση της δολοφονίας Λαμπράκη τόσο σωστός,  ενώ δεν ήταν αριστερός. Αφού το «αριστερός» είναι το συνώνυμο του «καλός», του «σωστός» και όλων των συναφών αξιολογικών.

Δεξιός, αντικομμουνιστής και τόσο υποδειγματικά σωστός σε τόσο καίρια υπόθεση, και μάλιστα δίχως να σκέφτεται το προσωπικό κόστος;

Ετούτο θα συνιστούσε αντιπαράδειγμα που θα διέψευδε δραστικά «τις βασικές μας τις αρχές».

Άρα, κάτι άλλο θα συμβαίνει. Κάποια ψυχική ιδιαιτερότητα, μια εμμονική και ψυχαναγκαστική τυπολατρεία, που δεν τον αφήνει να πράξει άλλο από εκείνο που λένε οι κανονισμοί.

Ακούστηκαν αυτά, δηλαδή γράφτηκαν στο ιδιότυπο προφορικό - γραπτό του facebook.

Γενικώς και παλαιόθεν η Αριστερά, όταν κάτι διαφωνεί με αυτήν ή την διαψεύδει, έχει μάθει να το στέλνει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στο ψυχιατρείο – αφού δεν μπορεί εχέφρων άνθρωπος να μην είναι μαζί της, δικός της κι οπαδός.

[1] Ο αντικομμουνισμός είναι μια πολιτική στάση, όχι ένα αδίκημα. Η πολιτική στάση της εναντίωσης στις ιδέες και στα καθεστώτα του κομμουνισμού. Δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε θα είναι η τελευταία πολιτική στάση που φέρει ως πρώτο συνθετικό του ονόματός της το «αντί-» .

Παντελής Μπασάκος

Σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Πρωτοδίδαξε (1977) στην Αθήνα, στο Κέντρο Φιλοσοφικών Ερευνών.Έχει διδάξει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1979-2014) και ως επισκέπτης καθηγητής στο φιλοσοφικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπήρξε συνεκδότης του περιοδικού του Κέντρου Φιλοσοφικών Ερευνών Δευκαλίων, μαζί με τους καθηγητές Παύλο Καλλιγά και Ιόλη Πατέλη. Διευθύνει, μαζί με τους καθηγητές Βασίλη Κάλφα και Γεράσιμο Κουζέλη, την έκδοση των Απάντων του Αριστοτέλη από τις εκδόσεις Νήσος, με την χορηγία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Κυριότερα γραπτά: L’ instance d’ aporie, essai sur Platon (1981), Επιχείρημα και Κρίση (1999), Τρεις Γλώσσες, Αριστοτέλης - Husserl -  Wittgenstein (2006), Αριστοτέλης Τέχνη Ρητορική (μετάφραση και εισαγωγή, 2016).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.