Υπήρξαν δυτικά ΜΜΕ, όπως π.χ. η Washington Post, που υποστήριξαν ότι η ρωσική οικονομία είναι ανθεκτική και ότι θα ανακάμψει…
Διαφωνώ ισχυρά με αυτή την άποψη. Η Ρωσία χειραγώγησε βίαια το νόμισμα και το χρηματιστήριο. Για να εξηγήσω όμως την οικονομική κατάσταση στη χώρα επιτρέψτε μου να κάνω μια κάπως χοντροκομμένη μεταφορά: είναι σαν να κατουράς στο παντελόνι σου για να ζεσταθείς. Η ρωσική οικονομία είναι απολύτως καταρρακωμένη. Ήταν σε αυτή την κατάσταση πριν από την εισβολή, και τώρα χάνει σημαντικό μέρος των εσόδων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τουλάχιστον στα επίπεδα που αναμενόταν και είχαν ενσωματωθεί στις προβλέψεις για τη ρωσική οικονομία. Η κατάσταση είναι πολύ προβληματική. Κι ούτε οι Κινέζοι πρόκειται να εξετάσουν σοβαρά οικονομική βοήθεια. Κατά τη γνώμη μου, επειδή η Ρωσία, απλά, δεν είναι κανονική χώρα από οικονομική και χρηματοοικονομική άποψη, ουδείς έχει διάθεση να σπαταλήσει πολλά χρήματα για να τη στηρίξει, και βέβαια ούτε η Κίνα. Δεν ισχυρίζομαι ότι η Κίνα δεν θα επενδύσει την μεταπολεμική περίοδο στη Ρωσία, αλλά θα επενδύσει με την πολύ στενή έννοια σε πράγματα που έχουν οικονομικό νόημα από τη δική της προοπτική. Και αυτό δεν πρόκειται να βοηθήσει σημαντικά τη ρωσική οικονομία.
Αν οι Κινέζοι παίζουν το μακροπρόθεσμο παιχνίδι πιστεύετε ότι θα μπορέσουν να θέσουν τη Ρωσία στη σφαίρα επιρροής τους;
Νομίζω ότι με πολλούς τρόπους, μέσα από τις δικές της ενέργειες, η Ρωσία εξαρτάται πλέον πολύ στενά από την Κίνα. Το πρόβλημα για τη Ρωσία είναι ότι η Κίνα, πρώτα και κύρια, θέλει να έχει πρόσβαση σε φτηνά και άφθονα τρόφιμα και στις ρωσικές πρώτες ύλες. Δεν έχουν κάποιο μεγάλο στρατηγικό συμφέρον σχετικά με την Ρωσία. Πιστεύω ότι υπάρχει μια παρεξήγηση στη Δύση, ότι οι Κινέζοι ως αποτέλεσμα της μοναδικής τους θέσης θα εποίκιζαν τη Ρωσία. Δεν πρόκειται να εξελιχθεί έτσι. Οι Κινέζοι νοιάζονται μόνο πώς θα αποκτήσουν στρατηγική πρόσβαση στους ρωσικούς πόρους για μεγάλο διάστημα. Αυτό θα επιδιώξουν.