Σύνδεση συνδρομητών

Άσπρο κιπά

Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2024 23:26
Μισέλ Φάις (1900-1943).
Αρχείο Μισέλ Φάις
Μισέλ Φάις (1900-1943).

Κάποιες στιγμές νιώθεις ότι πεθαίνεις στη θέση ενός άλλου. Υφασματέμπορα εκ Δράμας, σαραντατριάχρονε Μισέλ Φ.,  ουγγροεβραϊκής φύτρας, πλέον γελάω για σένα, τρώω για σένα, πίνω για σένα (ροζέ που σου άρεσε), παίζω χαρτιά για σένα (πόκα που σου άρεσε), χορεύω για σένα (βαλς που σου άρεσε), φοράω κουστούμια για σένα (κασμιρένια γκρι σουρί που σου άρεσαν με ροζ γαρίφαλο στην μπουτονιέρα),  ταξιδεύω για σένα (Βιέννη και Τεργέστη που σου άρεσαν), διαβάζω Φραντς Κάφκα, Ισαάκ Μπάσεβιτς Σίνγκερ και Πρίμο Λέβι για σένα, κοιμάμαι για σένα, ξαγρυπνώ για σένα, κλαίω για σένα, χύνω για σένα, φιλάω τα πράσινα μάτια της τριανταοκτάχρονης λατρεμένης σου Κλάρας, γονατίζω και φιλώ τα χέρια της μητέρας σου και γιαγιάς μου Ρίβκα, ενώ ο επτάχρονος γιος μου Μάρκος παίζει κρυφτό και κυνηγητό με τη δεκαεπτάχρονη Νταίζη σου, τον δεκαεξάχρονο Ίνο σου και τον ενδεκάχρονο Σιμαντόφ σου. Κάποια βράδια στον ύπνο μου ξυπνάω στον σκοτεινό βυθό του Δούναβη. Εκεί που κατέληξες οικογενειακώς με ομογάλακτους από τη Δράμα και την υπόλοιπη κεντρική Μακεδονία. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Άγρια. Αποδελτιωμένα. Αμετάκλητα. Τσεκάρω τις στάσεις από το περιφερόμενο λούνα παρκ του τρόμου.

Εν Δράμα, 2 Μαρτίου του ’43.  Ξαφνικά, δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα, Βούλγαροι στρατιώτες μπουκάρουν στα εβραϊκά σπίτια και μαζεύουν επτακόσιες ενενήντα αλαφιασμένες ψυχές. Τρεις μέρες σάς κρατάνε στην καπναποθήκη της Αγίας Βαρβάρας κοντά στην λίμνη. Με στοιχειώδες φαγητό και νερό. Εκεί σας κουρεύουν και σας  γδύνουν (ψαχουλεύουν ακόμη και στα απόκρυφά σας). Γεμίζουν κουβάδες με τιμαλφή για τους ημέτερους. Κυριακή, 7 Μαρτίου, σας στριμώχνουν σαν ζώα σε εμπορικά τρένα (προοικονομία του επικείμενου ζόφου;). Φτάνετε ώς το Σιδηρόκαστρο. Όρθια πτώματα περπατάτε ώς το Πετρίτσι. Όποιος δεν αντέχει τον αναμένει ανηλεές ξύλο. Σας σκορπίζουν σε κοντινά στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Βουλγαρία. Σιμιτλί, Ντούμπνιστ, Γκούρνα και Τζουμαγιά. Τρεις μέρες μετά, σας φορτώνουν σε μαούνες από το λιμάνι του Λομ. Υποτίθεται ότι σας προορίζουν για Βιέννη. Στους τελικούς εξολοθρευτές σας. Στα ανοιχτά του Δούναβη βυθίζουν πολλές μαούνες. Γατόψαρα, άγριοι κυπρίνοι, μουρούνες, μπακαλιάροι, νεροχελώνες χορταίνουν με την πικρή σάρκα σας. Όσους τελικώς φτάνουν στην Βιέννη οι ναζί τούς προωθούν με τρένα στην Τρεμπλίνκα. Ο Δούναβης αυτών λέγεται Ζyclon B. 

Θείε, μου λείπεις. Αγαπημένε αδερφέ του πατέρα μου, μου λείπεις. Επειδή σε γνώρισα μόνο από φωτογραφίες, από σιωπές, μισόλογα, από μαύρα παραμύθια, μου λείπεις ακόμη περισσότερο. Επειδή σηκώνω το κοσμικό και εβραϊκό όνομά σου (מיכאל*), μου λείπεις αδιανόητα. Αν και αγνωστικιστής, αποσυνάγωγος, αν και αποσυνδεδεμένος, φοράω άσπρο κιπά και προφέρω τ’ όνομά μας. Au revoir. Αμήν.

*Ποιος είναι σαν τον Θεό / Συνδεδεμένος με τον Θεό.

 

Ο σκληρός Μάρτης του ’43. Στο σχέδιο της «τελικής λύσης» των ναζί, περισσότεροι από 4.000 Έλληνες Εβραίοι της βουλγαροκρατούμενης ζώνης χάθηκαν κυρίως στο στρατόπεδο της Τρεμπλίνκα την άνοιξη του 1943, νωρίτερα από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

Μισέλ Φάις

Συγγραφέας. Το μυθιστόρημα Αυτοβιογραφία ενός βιβλίου (1994) μεταφράστηκε στα γαλλικά. Η συλλογή διηγημάτων Απ' το ίδιο ποτήρι και άλλες ιστορίες (1999) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος 2000. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το παιδικό του βιβλίο Το περίεργο μαξιλάρι. Τον Απρίλιο θα κυκλοφορήσει η συλλογή διηγημάτων του Αμήν. Προσευχές στο Κενό.

Τελευταία άρθρα από τον/την Μισέλ Φάις

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.