Σύνδεση συνδρομητών

Σκηνές από ταινία προσεχώς

Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2023 17:18
O Παύλος Πολάκης. Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε ευρύτερα γνωστή τη γραμμή ελέγχου των αρμών της εξουσίας.
ΑΠΕ / Επεξεργασία: Ατελιέ The Books' Journal
O Παύλος Πολάκης. Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε ευρύτερα γνωστή τη γραμμή ελέγχου των αρμών της εξουσίας.

Η πολιτική θεωρία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από την επομένη των τελευταίων εκλογών, έχει ως κεντρική έννοια τους «αρμούς της εξουσίας». Θέλει να τους καταλάβει, κοντολογίς δηλαδή να  καταργήσει το κράτος δικαίου. Αυτό μας υπόσχεται πως θα κάνει, αν εκλεγεί.

Και έρχεται προχθές, στο παραπέντε των εκλογών, ο έως σήμερα δεύτερος τη τάξει πολιτικός της Αντιπολίτευσης, να μας δείξει σε αργές στροφές τι είναι αυτό που το κόμμα του εννοεί: στη Δικαιοσύνη, λ.χ., πρώτα πρώτα διώξεις δικαστικών, μαζική αντικατάστασή τους με άλλους, που θα προέρχονται από τη «δική τους» Σχολή. Και, ξεκινώντας από αυτό, ό,τι αντίστοιχο μπορεί κανείς να φανταστεί στους άλλους τομείς.

«Επιδιόρθωση» της ελαττωματικής μας δημοκρατίας θέλει το κόμμα της Αριστεράς. Είτε υβριστικά και χυδαία το λέει, σαν τον κ. Πολάκη, είτε πιο κομψά, σαν τον κ. δεν θυμάμαι ποιον, γύψος είναι εκείνο που ονειρεύεται να εφαρμόσει, για να σταθεροποιήσει της εξουσίας του τα πράγματα.

– Γι’ αυτό το μείζον, που τόσο γενναιόδωρα φέρνει στην επιφάνεια και το  δείχνει σαν σε σκηνές από ταινία προσεχώς η τελευταία παρέμβαση του κ. Πολάκη, θα βρούμε κάποτε καιρό να μιλήσουμε πολιτικά;

– Ναι, όταν τελειώσει η συζήτηση για το αν είναι ποινικά κολάσιμες οι ύβρεις και οι προγραφές.

– Α, κατάλαβα, δηλαδή ποτέ.

Παντελής Μπασάκος

Σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Πρωτοδίδαξε (1977) στην Αθήνα, στο Κέντρο Φιλοσοφικών Ερευνών.Έχει διδάξει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1979-2014) και ως επισκέπτης καθηγητής στο φιλοσοφικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπήρξε συνεκδότης του περιοδικού του Κέντρου Φιλοσοφικών Ερευνών Δευκαλίων, μαζί με τους καθηγητές Παύλο Καλλιγά και Ιόλη Πατέλη. Διευθύνει, μαζί με τους καθηγητές Βασίλη Κάλφα και Γεράσιμο Κουζέλη, την έκδοση των Απάντων του Αριστοτέλη από τις εκδόσεις Νήσος, με την χορηγία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Κυριότερα γραπτά: L’ instance d’ aporie, essai sur Platon (1981), Επιχείρημα και Κρίση (1999), Τρεις Γλώσσες, Αριστοτέλης - Husserl -  Wittgenstein (2006), Αριστοτέλης Τέχνη Ρητορική (μετάφραση και εισαγωγή, 2016).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.