Σύνδεση συνδρομητών

Να πολεμήσω ή να χαθώ

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2022 10:00
24 Μαρτίου 2022, Μπερντιάνσκ, Ουκρανία. Το ουκρανικό λιμάνι στην Αζοφική, στην περιφέρεια Ζαπορίζια της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, 75 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μαριούπολης, που θεωρείται ότι έχει καταληφθεί από τους Ρώσους, πήρε φωτιά. Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, το πρωί πυρπολήθηκε ρωσικό πολεμικό πλοίο. Οι Ουκρανοί διεισδύουν στις κατειλημμένες περιοχές και προκαλούν τεράστιες ζημιές στις δυνάμεις του εχθρού.
ΝΕΧΤΑ
24 Μαρτίου 2022, Μπερντιάνσκ, Ουκρανία. Το ουκρανικό λιμάνι στην Αζοφική, στην περιφέρεια Ζαπορίζια της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, 75 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μαριούπολης, που θεωρείται ότι έχει καταληφθεί από τους Ρώσους, πήρε φωτιά. Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, το πρωί πυρπολήθηκε ρωσικό πολεμικό πλοίο. Οι Ουκρανοί διεισδύουν στις κατειλημμένες περιοχές και προκαλούν τεράστιες ζημιές στις δυνάμεις του εχθρού.

Δεν έρχεται από το πουθενά, το ότι αυτή η χώρα πολεμά.

Με το που πέφτει ο Γιανουκόβιτς, σε τέσσερις μέρες, ο Πούτιν έχει πάρει την Κριμαία και αρχίζει να δυναμώνει τη φωτιά στα αποσχιστερά. Ήτοι, λέει, ξεκάθαρα: αφού δεν δέχεστε να σας διοικώ μέσω ενός νομάρχη που εγώ θα διορίζω, και εσείς θα τον λέτε πρόεδρο, θα σας αφαιρέσω τη θάλασσα και τα ανατολικά, θα σας πάρω τη χώρα δηλαδή, και ό,τι μείνει πάλι με νομάρχη θα το διοικώ.

Αυτό το λέει σε ένα έθνος, σε μια χώρα. Της λέει "έσβησες".

Η χώρα λέει, συγγνώμη καλοί μου αναλυτές των προϋποθέσεων της ειρήνης, που σας χαλάω τη σούπα, αλλά δεν θέλω να σβήσω. Και ο μόνος τρόπος για να μην, είναι το να πολεμήσω. Ήτοι θέλω όπλα, θέλω υποστήριξη, έμμεση ή άμεση, από το ΝΑΤΟ. Και τη θέλω διότι ούτως ή άλλως, και να μη θέλω να μπω στο ΝΑΤΟ, ο Πούτιν ανεξάρτητη δεν μπορεί να με ανεχτεί, μου το έχει πει ρητά, καθαρά, φωναχτά, θα κάνει εισβολή και θα με εξαφανίσει.

Από το 2014 αυτή την εναλλακτική έχω: να πολεμήσω ή να χαθώ.

Εμένα, το να μη χαθώ είναι η σταθερά μου.

Αν μου πείτε να χαθώ, γιατί έτσι ταιριάζει σε αυτό που εσείς βλέπετε για ισορροπία (που δεν είναι, δες Μόναχο, αλλά δες και το τώρα) θα σας πω, συγγνώμη, αλλά δεν μπορώ να σας κάνω αυτή τη χάρη. Και μόνη, θα συνεχίσω να πολεμώ, δεν έχω άλλη οδό.

Κανονίστε.

Παντελής Μπασάκος

Σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Πρωτοδίδαξε (1977) στην Αθήνα, στο Κέντρο Φιλοσοφικών Ερευνών.Έχει διδάξει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1979-2014) και ως επισκέπτης καθηγητής στο φιλοσοφικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπήρξε συνεκδότης του περιοδικού του Κέντρου Φιλοσοφικών Ερευνών Δευκαλίων, μαζί με τους καθηγητές Παύλο Καλλιγά και Ιόλη Πατέλη. Διευθύνει, μαζί με τους καθηγητές Βασίλη Κάλφα και Γεράσιμο Κουζέλη, την έκδοση των Απάντων του Αριστοτέλη από τις εκδόσεις Νήσος, με την χορηγία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Κυριότερα γραπτά: L’ instance d’ aporie, essai sur Platon (1981), Επιχείρημα και Κρίση (1999), Τρεις Γλώσσες, Αριστοτέλης - Husserl -  Wittgenstein (2006), Αριστοτέλης Τέχνη Ρητορική (μετάφραση και εισαγωγή, 2016).

7 σχόλια

Απολογούμαι για το σπαμ. Πίστευα ότι τα επόμενα δεν θα ανέβουν από τη διαχειριστική ομάδα. Όσο για την απάντηση σε μένα από τον Τζίμη μενουση, τι να πει κανεις; Ούτε δείγμα επιχειρήματος, μόνο κάποια αόριστη κατηγορία για σοβιετικές εγκυκλοπαίδειες. Φανατιλα είναι, και στράτευση κομματική, όταν λες ψέματα για την ιστορία ( ψέματα για την εποχή γιανουκοβιτς, εν προκειμενω). Εκεί είναι τα βιβλία, τα ντοκυμαντέρ, τα ανοίγουμε και βλέπουμε. Βλέπουμε για παράδειγμα το προεκλογικό προγραμμα του γιανουκοβιτς αντί να κινούμαστε στα θολά νερά της αντιδραστικής συνομωσιολογιας.. αν κάτι είναι σοβιετικού τύπου, είναι το άνευ Ορίων ψέμα για να πουμε αυτό που μας βολεύει.

Ανώνυμος κολλιας
Ανώνυμος κολλιας
30 Μαρ 2022, 05:03

To περιοδικό δεν λογοκρίνει απόψεις με επιχειρήματα, χωρίς να ελέγχει το βάρος ττων επιχειρημάτων ή τη θέση που τα υποκινεί. Αποκλείει μόνο υβριστικά ή συκοφαντικά μηνύματα και σημειώματα που μπορεί να μηνυθούν. Όλα τα μηνύματα ελέγχονται πριν δημοσιευτούν, και πάντα μεσολαβεί αδιευκρίνιστος χρόνος ώς τη δημοσίευσή τους, ώσπου να τα δει κάποιος από τους υπεύθυνους και να τα προωθήσει. Η 25η Μαρτίου ήταν αργία και, πιθανόν, κάποια κείμενα άργησαν λίγες ώρες να δημοσιευτούν. Το περιοδικό μας, όμως, δεν λειτουργεί με τη βιασύνη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. The Books' Journal

The Books Journal
The Books Journal
26 Μαρ 2022, 12:03

Ο κ. Μπασάκος δεν έχει ανάγκη υπεράσπισης από τρίτους, ποτέ δεν είχε. Δεν μπορώ να αντισταθώ όμως στον πειρασμό να κάνω κάποιες παρατηρήσεις.

Ναί, αυτό το κείμενο -ένα από μυριάδες- ίσως να μην είναι τόσο καλογραμμένο, τόσο συνεκτικό, τόσο δαντελένιο στην επιχειρηματολογία του. Μπορεί, κοντολογής να είναι περισσότερο αρσενικό και λιγότερο παλιά δαντέλα. Και λοιπόν; Συναίσθημα έχει το άρθρο, όχι "φανατίλα¨". Θυμό, και όχι παραχάραξη της Ιστορίας. Αυτά που νοιώθουμε όλοι μας αυτόν τον καιρό δηλαδή. Εκτός και αν φοράμε παρωπίδες φτιαγμένες από πολτοποιημένους τόμους της Ιστορίας της Σοβιετικής Ένωσης,

Ενα μέτρο της αμετροέπειας του Ανώνυμου αυτού Κόλλια (του πεζογράφου του ονόματος του κ. Μπασάκου) είναι ότι βρίσκει δεκάδες ψεγάδια στο άρθρο, παρεθέτοντας ένα από αυτό --το οποίο όμως αποτελεί σχεδόν το μισό του συνολικού κειμένου!. Εχόντας διαβάσει, οπως ομολογεί, πολλά κείμενα του Μπασάκου, αυτό είναι "μέτρον αχάριστον".

Και όσο για την πρεμούρα του Σκολλιαστή -που τεκμαίρεται από τις αγωνιώδεις (και γωνιώδεις) επαναληπτικές του αναρτήσεις, τι νόμισε άραγε; Οτι το σάιτ τούτο είναι κάτι σαν skroutz, που θα λογόκρινε μία αρνητική κριτική για ένα πλυντήριο, επειδή δεν αρωματίζει καλά τα ρούχα;

Τζίμης Μενούσης
Τζίμης Μενούσης
26 Μαρ 2022, 08:03

Ποιος να το περίμενε ότι σχόλια κάτω από κείμενο του Παντελή μπασακου θα λογοκρίνονταν ως μη αρεστά. Κάτω από τον καθηγητή της θεωρίας του επιχειρήματος. Εξαιρετικα.

Ανώνυμος
Ανώνυμος
25 Μαρ 2022, 08:03

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι κάποιο σχόλιο μπορεί να λογοκριθεί από το φιλελεύθερο περιοδικό σας. Το αποκλείω. Αποκλείεται να περνάν μόνο τα σχόλια που σας αρέσουν. Με τα βιβλία ασχολείστε, δεν μπορεί να λογοκρίνετε με τέτοια ευκολία. Άρα φαντάζομαι θα δημοσιευθεί το σχόλιο μου.

Ανώνυμος κολλιας
Ανώνυμος κολλιας
25 Μαρ 2022, 07:03

Δεν έχει μείνει πλέον τίποτα που να θυμίζει Παντελή Μπασακο. Τον κορυφαίο των δασκάλων, τον μαέστρο του επιχειρήματος. Πλέον φανατιλα, ηχω στη γυάλα των sm και άρνηση για οποιοδήποτε αντίλογο. Δεν γίνεται να ξεχαστεί ο Μπασακος της καρδιάς μας, όμως αυτό εδώ είναι κάτι άλλο. Ο μπασακος στρατευμένος κομματικά, ο μπασακος τρεφόμενος από τον μονόλογο και το echo, ο μπασακος ( μάλιστα, αυτός) να αγνοεί ή και να παραπαποιει την ιστορία για το καλό του «στρατοπέδου».
Ένα παράδειγμα από τα δεκάδες:
«Ο Γιανουκόβιτς εξελέγη με σαφή δέσμευση: ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας. Για αυτό τον λόγο ψηφίστηκε, αυτό ήταν το κύριο ζήτημα που είχε τεθεί στις εκλογές.
Λειτούργησε ως πράκτωρ του Πούτιν: πές τους πως θα τους βάλεις στην ΕΕ, πάρε το τιμόνι της χώρας, και την τελευταία στιγμή στρίψε το προς τα εμένα. Αυτό και έγινε. Και απέναντι σε αυτό διαμαρτυρήθηκαν οι Ουκρανοί, που ήθελαν τα παιδιά τους να μεγαλώσουν στην Ευρώπη. The rest is history.».
Αυτό είναι ότι δεν έχω μπει στον κόπο να διαβάσω ή σκοπίμως διαστρεβλώνω την σύγχρονη ιστορία μιας χωρας που εσχάτως αγάπησα. Τόσο την αγάπησα όμως, και έτσι: όχι όπως είναι, όπως λέω εγώ ότι είναι. Δεν έχω μπει στον κόπο να δω ούτε το ντοκιμαντέρ του Όλιβερ Στόουν για την Ουκρανία, ή το έχω δει και το αλλαζω, επειδή έτσι βολεύει.
Κάτι έχει μείνει, τελικά ,που να θυμίζει Παντελή Μπασακο. Η ξεροκεφαλιά. Και την αγαπήσαμε και αυτήν.

Ανώνυμος Κολλιας
Ανώνυμος Κολλιας
25 Μαρ 2022, 08:03

Ο Παντελής (2022)

Μην πάψεις Παντελή το σφυροκόπι
δεν είναι τόσο αθώοι οι συντρόφοι
Αυτούς δεν τους τιμούνε τα στερνά
Η πένα σου κλωτσιά στα αχαμνά

Αχ Παντελή! Δεν ωφελεί
Να μιξοκλαίει η Δύση την Ανατολή.

Ξανθός σατράπης φέρνει το μαντάτο,
οι αδίσταχτοι τσαλάκωσαν το ΝΑΤΟ.
Μα το 'πες, η ανάγκη το ποιεί
κι οι αδύνατοι γενήκαν δυνατοί.

Αχ Παντελή! Δεν ωφελεί
Να μιξοκλαίει η Δύση την Ανατολή.

Καινούργιος μύθος σήμερα φουντώνει
Ο μόνος την ψυχή του γιγαντώνει,
Το είπε κι ο προφήτης ο παλιός
πως έτσι πάει ο κόσμος κι όχι αλλιώς.

Αχ Παντελή! Δεν ωφελεί
Να μιξοκλαίει η Δύση την Ανατολή.

Νίκος Γάτσιος
Νίκος Γάτσιος
24 Μαρ 2022, 09:03

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.