Συνεπή με αυτό το πλαίσιο είναι και τα 6 έργα που προτείνονται από το Σχέδιο για τη Μετάβαση της Ελλάδας στην εποχή της τεχνητής Νοημοσύνης (ο τίτλος είναι ανέμπνευστος –ο αγγλικός είναι καλύτερος– αλλά σημασία έχουν τα έργα, όχι τα λόγια). Ας μη μείνουμε όμως στις λεπτομέρειες και ας πάμε στην ουσία.
Στα έργα που έχουν προγραμματιστεί περιλαμβάνονται: η καθιέρωση της Ελλάδας ως πρότυπης χώρας στη συλλογή και στη διακυβέρνηση των δεδομένων· η ίδρυση ενός παγκόσμιας εμβέλειας Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Ιδρύματος για την Τεχνητή Νοημοσύνη· η ανάπτυξη μιας κεντρικής εκπαιδευτικής πλατφόρμας Τεχνητής Νοημοσύνης· η ενθάρρυνση της ανάπτυξης οικοσυστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης γύρω από δεδομένα, υπολογιστικούς πόρους και ευκαιρίες για επενδύσεις, εκπαίδευση και καθοδήγηση· η ανάπτυξη του χώρου δεδομένων για την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό· και η εγκαθίδρυση ενός παγκόσμιου φόρουμ για την ηθική της Τεχνητής Νοημοσύνης και ενός παγκόσμιου παρατηρητηρίου για την Τεχνητή Νοημοσύνη στη δημοκρατική διαδικασία.
Στην έκθεση, οι οραματισμοί και οι εκφράσεις περί παγκόσμιας πρωτοπορίας αφθονούν, σαν να αγνοεί πόσοι πόροι, πόση προσπάθεια και πόσες συναστρίες απαιτούνται για να επιτευχθεί. Ωστόσο τα έργα αυτά καθαυτά (ή, καλύτερα, οι δέσμες έργων) είναι ρεαλιστικά και χρήσιμα για τη χώρα, και ευθυγραμμίζονται –άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο– με εκείνες τις προτάσεις της πρόσφατης έκθεσης Ντράγκι για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα που αφορούν την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Στο σημαντικό αυτό έργο για την ανάπτυξη οικοσυστημάτων για την Τεχνητή Νοημοσύνη, η στρατηγική παροτρύνει την κυβέρνηση: «η Ελλάδα θα πρέπει να μετέχει δυναμικά στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό για τη δημιουργία ενός AI Factory υπό την μορφή ενός επιταχυντή για νεοφυείς επιχειρήσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη, δηλαδή ενός οικοσυστήματος που θα προάγει την καινοτομία, τη συνεργασία και την ανάπτυξη στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης». Και, ω του θαύματος!, η Ελλάδα, όπως ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, επελέγη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ο τόπος που θα χτιστεί ένα εκ των επτά ευρωπαϊκών εργοστασίων Τεχνητής Νοημοσύνης. Αυτό αποτελεί μια πρώτου μεγέθους επιτυχία της κυβέρνησης. Επιτυχία ουσίας και όχι ανόητη μεγαλοστομία.
Τι είναι όμως τα εργοστάσια Τεχνητής Νοημοσύνης; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η πιο κατάλληλη να απαντήσει: «Τα εργοστάσια Τεχνητής Νοημοσύνης θα συγκεντρώσουν τα βασικά συστατικά που απαιτούνται για επιτυχία στην Τεχνητή Νοημοσύνη: υπολογιστική ισχύς, δεδομένα και ταλέντο. Θα παρέχουν πρόσβαση στην τεράστια υπολογιστική ισχύ που χρειάζονται οι νεοφυείς επιχειρήσεις, η βιομηχανία και οι ερευνητές για να αναπτύξουν τα μοντέλα και τα συστήματά τους Τεχνητής Νοημοσύνης. Για παράδειγμα, ευρωπαϊκά μεγάλα γλωσσικά μοντέλα ή εξειδικευμένα κάθετα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης που εστιάζουν σε συγκεκριμένους τομείς ή πεδία. Τα εργοστάσια Τεχνητής Νοημοσύνης θα δώσουν ώθηση σε νέες βιομηχανικές χρήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης και θα δώσουν την ευκαιρία σε νεοσύστατες επιχειρήσεις Τεχνητής Νοημοσύνης και ΜΜΕ να αναπτυχθούν σε βασικούς στρατηγικούς τομείς για την ΕΕ». Με άλλα λόγια, θα χτιστούν τα εργοστάσια του μέλλοντος.
Όλα αυτά, βέβαια, μένει να αποδειχθούν στην πράξη. Όπως και η περιβόητη διασύνδεση του ανθρώπινου δυναμικού με την αγορά εργασίας η οποία, στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, έχει γίνει δυσκολότερη από ποτέ. Όμως, μόλις έγινε ένα πρώτο μεγάλο βήμα.