Σύνδεση συνδρομητών

Jabberwocky

Κυριακή, 20 Μαρτίου 2022 22:57
Οικιστικό συγκρότημα στο Κίεβο έπειτα από χτύπημα ρωσικού πυραύλου.
Maxim Dondyuk
Οικιστικό συγκρότημα στο Κίεβο έπειτα από χτύπημα ρωσικού πυραύλου.

Του χοντρού παράδοξου του φταίει η τρίχα: ένα «δυστυχώς», που υποτίθεται πως πρόσθεσε στα λεγόμενα του κ. Τσίπρα (Γεωργίου) το ΑΠΕ, τους  άλλαξε λέει το νόημα.

Όμως δεν του φταίει καμιά προσθήκη, χονδροειδώς ανόητα είναι ούτως ή άλλως τα λόγια του* και δίχως «δυστυχώς».

Να φταίει άραγε που καμώνεται πως δεν μπορεί να ξεχωρίσει θύτη από θύμα – όπως θα το μπορούσε, και ένα μικρό παιδί;

Μπα. Φταίει που μιλάει έχοντας ήδη στα κρυφά δεχτεί τη θέση την πουτινική, πως οι Ουκρανοί είναι μια εθνότητα (ναι!) ναζιστική, που χρειάζεται να εξολοθρευτούν μέχρις ενός.

Την έχει δεχτεί τη θέση, μα δεν το μολογάει. Δεν το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το θάρρος – και έπειτα, σου λέει, δεν έχει και κανένα λόγο να το πει. Σαν τον Πούτιν, είναι κι αυτός συνειδητός χειριστής και χρήστης του ψεύδους – και οι δυο από τους ίδιους δασκάλους έχουν διδαχτεί.

Άλλα σκέφτονται οι τετραπέρατοι πολιτικοί και άλλα μολογάνε, παράξενο που βγαίνουν Τζάμπεργουόκι οι αγορεύσεις;

  • Ψέγει τη Δύση διότι «κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την ενίσχυση της μιας πλευράς, του αμυνόμενου. Κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να κοστίσει η εισβολή και η κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου στη Ρωσία…» – και δεν κοιτάει, όπως θα έπρεπε, η Δύση, να επισπεύσει το τέλος του πολέμου.

Επίσπευση που, μεταξύ μας, μόνο με τη συνθηκολόγηση της Ουκρανίας θα μπορούσε να επιτευχθεί. Αυτή με την αντίστασή της φταίει που το πράγμα τόσο πολύ τραβά σε μάκρος.

Παντελής Μπασάκος

Σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Πρωτοδίδαξε (1977) στην Αθήνα, στο Κέντρο Φιλοσοφικών Ερευνών.Έχει διδάξει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1979-2014) και ως επισκέπτης καθηγητής στο φιλοσοφικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπήρξε συνεκδότης του περιοδικού του Κέντρου Φιλοσοφικών Ερευνών Δευκαλίων, μαζί με τους καθηγητές Παύλο Καλλιγά και Ιόλη Πατέλη. Διευθύνει, μαζί με τους καθηγητές Βασίλη Κάλφα και Γεράσιμο Κουζέλη, την έκδοση των Απάντων του Αριστοτέλη από τις εκδόσεις Νήσος, με την χορηγία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Κυριότερα γραπτά: L’ instance d’ aporie, essai sur Platon (1981), Επιχείρημα και Κρίση (1999), Τρεις Γλώσσες, Αριστοτέλης - Husserl -  Wittgenstein (2006), Αριστοτέλης Τέχνη Ρητορική (μετάφραση και εισαγωγή, 2016).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.