Με το 1/6 του Κοινοβουλίου να εμφορείται από τέτοιες απόψεις, είναι καταφανής ο κίνδυνος – αν όχι τόσο για το ίδιο το πολίτευμα, σίγουρα για τα σαθρά θεμέλιά του. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να αλλάξει, αυτοί που πρέπει να συρρικνωθούν στα εξ ων συνετέθησαν είναι οι συριζαίοι. Γι' αυτό αποκτά μεγάλη σημασία η επιχείρηση αναγέννησης του ΠΑΣΟΚ. Αν καταφέρει και αυξήσει το ποσοστό του είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα το κάνει εις βάρος κάποιων ακραίων συριζαίων.
Το άλλο όφελος αφορά την ανάπαυση του πρωθυπουργού λόγω της ανυπαρξίας ουσιαστικής αντιπολίτευσης. Σε κάθε συνάντηση Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή, ο πρωθυπουργός παίζει τον τελευταίο στα δάκτυλα. Περισσότερα γράφονται για την εφαρμογή των κοστουμιών του παρά για τα λεχθέντα από το βήμα. Γιατί ο πρωθυπουργός να «ανασκουμπωθεί» περαιτέρω όταν ο αντίπαλός του πρέπει πρώτα να υπερσκελίσει δημοσκοπικά τον «κανένα» στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πρωθυπουργό δέκα μονάδες ψηλότερα;
Τέλος, το πολιτικό κέντρο έχει την ευκαιρία να εδραιωθεί στη χώρα με την κατάληψη των δύο κυρίαρχων θέσεων από κόμματα με διακριτές διαφορές, αλλά με την πεποίθηση και των δύο υπέρ της δημοκρατίας αδιαμφισβήτητη.