Σύνδεση συνδρομητών

Remember, remember the 11th of September

Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2017 17:16
11 Σεπτεμβρίου 2001. Την ώρα που συντελείται το αποτρόπαιο.
YouTube
11 Σεπτεμβρίου 2001. Την ώρα που συντελείται το αποτρόπαιο.

Από το 2001 έως σήμερα, από την εντυπωσιακότερη τρομοκρατική ενέργεια του 21ου αιώνα, την επίθεση κατά των Δίδυμων Πύργων στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης ώς την τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους στην καρδιά των δυτικών μητροπόλεων, το αίτημα που ανέκυψε παραμένει το ίδιο: πώς οι δημοκρατικές χώρες του δυτικού κόσμου θα παραμείνουν ταυτόχρονα θεματοφύλακες των ελευθεριών ενώ, ταυτόχρονα, θα εγγυώνται την ασφάλεια των πολιτών τους.

08.46.40 τοπική ώρα Νέας Υόρκης: το αεροσκάφος που πραγματοποιούμε την πτήση 11 της American Airlines πέφτει πάνω στο Βόρειο Πύργο του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου μεταξύ των ορόφων 93 και 99. 

Σε λίγα λεπτά η εικόνα του αεροσκάφους που διεμβολίζει το κτίριο σύμβολο της οικονομικής ανάπτυξης κάνει το γύρο του κόσμου.
09.02.59 τοπική ώρα Νέας Υόρκης: το αεροσκάφος που πραγματοποιούσε την πτήση 175 της United Airlines πεφτει πάνω στο Νότιο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Τα ΜΜΕ που είχαν διακόψει το πρόγραμμά τους για να ενημερώσουν για την πτώση του πρώτου αεροσκάφους μεταδίδουν ζωντανά τη δεύτερη επίθεση. Ο πλανήτης βλέπει σε ζωντανή σύνδεση την επίθεση της παγκόσμιας ισλαμιστικής τρομοκρατίας στο κέντρο της Δύσης, στις ΗΠΑ.
09.37.46 τοπική ώρα Ουάσινγκτον: το αερπσκάφος που πραγματοποιούσε την πτήση 77 της American Airlines πέφτει πάνω στο Πεντάγωνο.
10.03.11 τοπική ώρα Πενσυλβάνια: το αεροσκάφος που πραγματοποιούσε την πτήση 93 της United Airlines συντρίβεται σε μία περιοχή νοτιοδυτικά της Πενσυλβάνια. Σύμφωνα με τις Αρχές Ασφαλείας, και αυτό το αεροπλάνο κατευθυνόταν προς την Ουάσινγκτον με σκοπό να πέσει πάνω στο Καπιτώλιο ή στον Λευκό Οίκο.
Μέσα σε περίπου μία ώρα οι ΗΠΑ δέχτηκαν τέσσερις επιθέσεις που σχεδιάστηκαν και εκτελέστηκαν από την οργάνωση σύμβολο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας, την Aλ Κάιντα, με τη μέθοδο της αεροπειρατείας που κατέληγε στην αξιοποίηση του αεροσκάφους ως όπλου επίθεσης κατά σημαντικών στόχων στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον. Η μία από τις επιθέσεις απέτυχε. Το αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν τρομακτικό, 2.973 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ενώ δύο από τα σημαντικότερα κτίρια της κυβερνητικής και οικονομικής ζωής των ΗΠΑ (οι Δίδυμοι Πύργοι και το Πεντάγωνο) κατεστράφησαν. Δεν ήταν η πρώτη φορά που η ισλαμιστική τρομοκρατία έβαλε στο θανατηφόρο στόχαστρό της τη Νέα Υόρκη, το 1993 είχε γίνει ξανά επίθεση με παγιδευμένο βαν, η οποία άφησε πίσω της 6 νεκρούς και πάνω από χίλιους τραυματίες, αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτές της 11ης Σεπτεμβρίου, ούτε από πλευράς θυμάτων ούτε και συμβολισμού.
Ο κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του μνήμες από αυτή την ημέρα, νεκροί, τραυματίες, φωτιά, πανικός, άνθρωποι που πηδούσαν από τους ορόφους για να ξεφύγουν από τη φωτιά και τον όλεθρο που προξένησαν οι φανατικοί τρομοκράτες του Oσάμα Μπιν Λάντεν. Από την άλλη πλευρά, ήταν οι ήρωες, πυροσβέστες, αστυνομικοί, στρατιώτες, υπάλληλοι του Δήμου Νέας Υόρκης, αλλά και απλοί άνθρωποι και περαστικοί που προσπαθούσαν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο τους συνανθρώπους τους. Υπήρξαν και κάποιοι άλλοι όμως, αρκετοί από αυτούς και στην Ελλάδα, που χλεύασαν ή/και πανηγύρισαν τις αιματηρές επιθέσεις. Στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου βρήκαν την ευκαιρία για να προσωποποιήσουν το μίσος τους για την ελευθερία, τον καπιταλισμό, τη δημοκρατία και τη Δύση. Δεν δίστασαν να υποστηρίξουν πως τις επιθέσεις είχαν σχεδιάσει οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και το ισραηλινό λόμπι στη χώρα, ενώ έσταξαν τη χολή τους ακόμη και δικαιολογώντας τις επιθέσεις στο πλαίσιο του αντι-ιμπεριαλισμού, στο νοσηρό μυαλό αυτών των επαγγελματιών επαναστατών του καναπέ ο Μπιν Λάντεν ήταν ο Τσε Γκεβάρα tου 21ου αιώνα.
Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου άλλαξαν ριζικά την ασφάλεια, αλλά και την καθημερινότητά μας. Ώς εκείνη την ημέρα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, η ισλαμιστική τρομοκρατία ήταν ενταγμένη στη μεγάλη ομπρέλα των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. Ξαφνικά, τα πράγματα άλλαξαν και αυτό έγινε με τον πιο εμφατικό, αλλά και τον πιο οδυνηρό και αιματηρό τρόπο. Η ισλαμιστική τρομοκρατία δεν μπορούσε πλέον να περιοριστεί από τα σύνορα. Αυτό οι Αμερικανοί το κατάλαβαν για τα καλά. Οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν τις δυνατότητες της παγκοσμιοποίησης (επανάσταση της τεχνολογίας, αγορά υπηρεσιών, ελεύθερες μετακινήσεις κ.λπ.) για να μεταφέρουν τον τρόμο, τη βία, το φόβο και το θάνατο στην καρδιά της παγκόσμιας οικονομίας. Η ισλαμιστική τρομοκρατία έδειξε πως δεν γνωρίζει από κανόνες πολέμου, δρα ανορθόδοξα και όχι μόνο αδιαφορεί, αλλά κυρίως στοχοποιεί τους αμάχους, τους ανθρώπους στην καθημερινοτητά τους. Οι ΗΠΑ μεταρρύθμισαν ριζικά τη θεσμική αρχιτεκτονική της ασφάλειάς τους, δίνοντας κυρίως έμφαση στην εσωτερική ασφάλεια. Ίδρυσαν το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, εκπόνησαν ειδικό δόγμα για την ασφάλεια και αναδιάρθρωσαν τις σχετικές υπηρεσίες τους προς αυτή την κατεύθυνση. Τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν σταδιακά τόσο η ΕΕ, όσο και τα Κράτη Μέλη, μετά κυρίως τις επιθέσεις στην Ισπανία και στη Βρετανία το 2004 και το 2005.
Δεκαέξι χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου τι έχουμε πετύχει; Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, προβληματικός ακόμη και στη σύλληψή του, απέτυχε. Το παγκόσμιο τζιχαντιστικό κίνημα απέκτησε πολλά και περίπλοκα πλοκάμια και από την Αλ Κάιντα περάσαμε στο Ισλαμικό Κράτος. Οι τρομοκράτες δημιούργησαν πυρήνες τρομοκρατών και ριζοσπαστικοποίησης στις δυτικές κοινωνίες. Η τρομοκρατία βρίσκεται στις χώρες μας και αυτό η ΕΕ το νιώθει σκληρά στην καθημερινότητά της, ιδιαίτερα τα τρία τελευταία χρόνια που βιώνει με εφιαλτική συνέπεια μικρές επαναλήψεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Οι τρομοκράτες έχουν μετατρέψει την τεχνολογία και τις σύγχρονες δυνατότητες επικοινωνίας σε ένα από τα μεγαλύτερα όπλα τους. Η 11η Σεπτεμβρίου δεν άλλαξε μόνο την ασφάλεια και τη ζωή μας, άλλαξε και την ίδια την τρομοκρατία, η οποία έχει εξελιχθεί και άλλο τα τελευταία χρόνια και έχει ξεφύγει από τα στενά ιεραρχικά όρια των οργανώσεων. Οι μικροί τοπικοί πυρήνες και οι «μοναχικοί λύκοι» είναι εξίσου θανατηφόροι με τις επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας όπως η 11η Σεπτεμβρίου. Ως απάντηση στην αεροπειρατεία πήραμε μέτρα και ενισχύσαμε την ασφάλεια στις αεροπορικές μετακινήσεις, δεν είναι όμως εύκολο να κάνουμε το ίδιο με τους νεαρούς μετανάστες δεύτερης γενιάς που χρησιμοποιούν βαν για τις επιθέσεις τους. Η ασφάλεια είναι το υπαρξιακό ζητούμενο των κοινωνιών μας και πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί για να την πετύχουμε, το χρωστάμε στα χιλιάδες θύματα των επιθέσεων, αλλά και στους ίδιους μας τους εαυτούς. Κάθε δημοκρατικός πολίτης της Δύσης είναι εχθρός τους.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.