Σύνδεση συνδρομητών

Οι τρομοκράτες της Αθήνας

Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017 21:24
To βιβλιοπωλείο του Άδωνι Γεωργιάδη στην Κηφισιά. Η Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς ανέλαβε την ευθύνη για την τοποθέτηση εμπρηστικού - εκρηκτικού μηχανισμού στο βιβλιοπωλείο του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, στις 15 Μαρτίου 2017.
Φωτογραφία Αρχείου
To βιβλιοπωλείο του Άδωνι Γεωργιάδη στην Κηφισιά. Η Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς ανέλαβε την ευθύνη για την τοποθέτηση εμπρηστικού - εκρηκτικού μηχανισμού στο βιβλιοπωλείο του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, στις 15 Μαρτίου 2017.

Για την ισλαμιστική τρομοκρατία, το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος και τις τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων χρόνων έχουν γραφτεί και ειπωθεί στην Ελλάδα τόσο πολλά πράγματα που ένας ουδέτερος παρατηρητής χωρίς γνώση της κατάστασης στη χώρα μας θα νόμιζε πως το Μολενμπέεκ είναι προάστιο των Αθηνών και το Μπατακλάν βρίσκεται στην Πειραιώς. Αντίστοιχα, αρκετά πράγματα, ίσως όχι στην ίδια έκταση, έχουν κατατεθεί στοn δημόσιο διάλογο σχετικά με την βία που προέρχεται από την Aκροδεξιά. Ωστόσο, η ίδια συζήτηση δεν έχει γίνει για την ακροαριστερή και αναρχική τρομοκρατία. Ο δημόσιος διάλογος σε αυτόν τον τομέα είναι συγκεκριμένος, η επιστημονική εργογραφία περιορισμένη και οι επιστημονικές ημερίδες μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Όποιος ανατρέξει στην ετήσια έκθεση για την εξέλιξη της τρομοκρατίας στην Ευρώπη που εκδίδει η EUROPOL (EU Terrorism Situation and Trend Report - TESAT) θα διαπιστώσει πως οι αναφορές στην Ελλάδα αφορούν τον ακροδεξιό εξτρεμισμό και την ακροαριστερή και αναρχική τρομοκρατία. Βέβαια, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να το διαπιστώσει κάποιος και αν διάβαζε τις πραγματικές ειδήσεις από το αστυνομικό ρεπορτάζ και όχι τις τρομολαγνικές αναλύσεις που έχουν φέρει τον παγκόσμιο τζιχαντισμό στην πόρτα μας. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, η ισλαμιστική τρομοκρατία δεν είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν πρέπει οι φορείς επιβολής του νόμου να είναι σε επαγρύπνηση. Η ισλαμιστική τρομοκρατία είναι ένα φαινόμενο με πολλές πτυχές που εξελίσσεται δυναμικά. Άλλωστε, η σύνδεσή του με τις μεταναστευτικές ροές μάς αφορά άμεσα, όπως και η κίνηση των «αλλοδαπών μαχητών» από και προς τις ζώνες πολέμου της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα, ωστόσο, προέρχεται από την εγχώρια πολιτικά υποκινούμενη τρομοκρατία. Το αίμα από τις δολοφονίες της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη είναι ακόμη ζεστό. Ενώ η οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Αρχές Ασφάλειας, είναι η πιο επικίνδυνη οργάνωση αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Οφείλουμε να παραδεχτούμε την αλήθεια, η πολιτικά υποκινούμενη τρομοκρατία είναι η σημαντικότερη απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της Ελλάδας. Ο εμφύλιος πόλεμος τελείωσε το 1949, η στρατιωτική δικτατορία κατέρρευσε το 1974, αλλά τα ψυχολογικά και πολιτισμικά τραύματα αυτών των δύο περιόδων που γέννησαν το αφήγημα για την καλή και κακή βία και έστρωσαν το έδαφος στην πολιτική τρομοκρατία είναι ακόμα ανοιχτά. Η βία, ο εξτρεμισμός και η τρομοκρατία με πολιτική (ακροδεξιά, ακροαριστερή, αναρχική) ή με θρησκευτική υποκίνηση και αιτιολόγηση είναι εχθροί της δημοκρατίας μας, απειλές για την ασφάλειά μας και κίνδυνος για την κοινωνία και τον πολιτισμό μας.

ΥΓ. Κάποια στιγμή πρέπει να ανοίξουμε στην Ελλάδα το κεφάλαιο της απεμπλοκής από την τρομοκρατία και, κυρίως, της απο-ριζοσπαστικοποίησης και της απόρριψης της ιδεολογίας της ένοπλης βίας. Μήπως δεν έχουμε δει τα μανιφέστα που εκδίδει ο Δημήτρης Κουφοντίνας; Ωστόσο,  ήδη μέλη της 17 Νοέμβρη έχουν αποφυλακιστεί.

Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Διεθνολόγος με ειδικότητα στα θέματα ασφάλειας και καθηγητής στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας. Βιβλία του: Πριν το Μνημόνιο δεν έβλεπες (2013), Σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω. Ισλαμικό κράτος, ευρωπαϊκή ασφάλεια και Ελλάδα (2016).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.