Σύνδεση συνδρομητών

Χωρίς ταμπέλες

Δευτέρα, 22 Μαϊος 2023 23:06
Το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου 2023. Θριάμβευσε η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεθλίβη ο ΣΥΡΙΖΑ, ανέβηκε ελαφρά αλλά καθοριστκά για τις προοπτικές του το ΠΑΣΟΚ.
Singular
Το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου 2023. Θριάμβευσε η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεθλίβη ο ΣΥΡΙΖΑ, ανέβηκε ελαφρά αλλά καθοριστκά για τις προοπτικές του το ΠΑΣΟΚ.

H εκρηκτική άνοδος της ΝΔ σε άλλοτε «κόκκινες» περιφέρειες και η ισχυρή της παρουσία σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, όπως στην περίπτωση των πυρκαγιών στην Εύβοια, όπου θα ήταν εύλογη μια ψήφος αποδοκιμασίας, νομίζω πως καθιστά επισφαλές το συμπέρασμα ότι, ξαφνικά, οι άνθρωποι εκεί έγιναν δεξιοί, κεντροδεξιοί ή φιλελεύθεροι. Μια τέτοια εκτίμηση είναι πολύ επιφανειακή για να ναι ακριβής και αδικεί το έργο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ίσως μάλιστα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να ωριμάσουν οι σκέψεις μας και να αποκωδικοποιήσουμε τον πολιτικό σεισμό της 21ης Μαΐου.

Εικάζω πως έχουμε εισέλθει σε ένα νέο επίπεδο άσκησης πολιτικής και αυτό συνυφαίνεται με την ανάγκη επανεφεύρεσης του κράτους, ένεκα των παγκόσμιων προκλήσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κρατικές οντότητες, από τις φυσικές καταστροφές, τη λαθρομετανάστευση, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, μέχρι τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την επικοινωνία του πολίτη με το κράτος και την εθνική ασφάλεια. Θα μπορούσαμε όλα αυτά να τα συνοψίσουμε στον τίτλο «Διαχείριση και αντιμετώπιση κρίσεων», δηλαδή με ποιον τρόπο θα κινητοποιεί το κράτος τις υποδομές του και θα επιστρατεύει αποτελεσματικά τους πόρους του. Αυτή η τετραετία μας προσέφερε απλόχερα πλείστες τέτοιες προκλήσεις, από τις πρωτοφανείς πυρκαγιές, τη μεταναστευτική κρίση στον Έβρο και τη συστημική απειλή της Τουρκίας, την πανδημική κρίση μέχρι και τα προβλήματα που προκλήθηκαν στο πεδίο της ενέργειας λόγω της ρωσικής εισβολής.

Το ελληνικό κράτος, παρά τις παγκοίνως γνωστές παθογένειές του, όχι μόνο κατάφερε να αντιμετωπίσει τις προαναφερθείσες κρίσεις, άλλες φορές περισσότερο άλλες φορές λιγότερο αποτελεσματικά, αλλά κατόρθωσε ταυτόχρονα να θωρακίσει και την οικονομία, διαψεύδοντας τους κήρυκες μιας πιθανής δημοσιονομικής καταστροφής. Αυτά πιστώνονται στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του.

Συνεπώς, το αφήγημα της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη βρήκε ευρεία απήχηση γιατί ακριβώς υπερβαίνει τις ρηχές και, εντέλει κουραστικές, κατηγοριοποιήσεις, αποτελεί πλέον μετρήσιμο και συγκρίσιμο έργο διαθέσιμο στον καθένα· ο κόσμος μπορεί να συγκρίνει –και το έκανε με τον πιο εμφατικό τρόπο– δύο καθαρές τετραετίες, δύο διαφορετικές Ελλάδες και αξιολόγησε ποιος άνθρωπος είναι κατάλληλος γι’ αυτή τη δουλειά, διότι σε τελική ανάλυση αυτό είναι το ζητούμενο.

Εισερχόμαστε λοιπόν σε μια νέα περίοδο όπου σημασία δεν θα έχουν τόσο οι ταμπέλες όσο η ικανότητα του κάθε ηγέτη να προσαρμόζεται, να διαχειρίζεται και να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που του υψώνει η ιστορία. Για να το θέσουμε καλύτερα: οι ταμπέλες και οι όποιες κατηγοριοποιήσεις θα έχουν αξία μονάχα όταν θα συμβαδίζουν με τα έργα των εκπροσώπων τους. Υπ’ αυτή την έννοια, η ΝΔ αναδεικνύεται το μοναδικό κόμμα με σύγχρονο και αληθινά προοδευτικό λόγο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, καθώς μέσα στα χρόνια του διχασμού και της τοξικότητας κατάφερε να επανεφεύρει τον εαυτό της, ανανέωσε το προγραμματικό της οπλοστάσιο, ενσωμάτωσε νέες φωνές, εξέτασε τις παγκόσμιες τάσεις και έθεσε τις βάσεις για την υλοποίηση ενός ξεκάθαρου στόχου: αφήνουμε πίσω τα τραύματα του παρελθόντος, οδηγούμε την Ελλάδα με ασφάλεια στον τρίτο αιώνα του βίου της και την τοποθετούμε σε μια αξιοπρεπή θέση στο παγκόσμιο στερέωμα.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.