Σύνδεση συνδρομητών

Του σοφού οι ορμήνειες

Δευτέρα, 24 Απριλίου 2023 11:45
Συνεδρίαση του Πολιτιμπιρό της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης υπό τον Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Στάλιν, έργο του ζωγράφου Ντ. Α. Ναλμπαντιάν, 1947 (λάδι σε καμβά, 280x380 εκ.). Τον «Πατερούλη» πλαισιώνουν από αριστερά: Βιάτσεσλαβ Μολότοφ, Νικολάι Σβέρνικ, Νικολάι Μπουλγκάνιν, Αναστάς Μικογιάν, Νικίτα Κρουστσόφ, Αντρέι Αντρέγεφ, Αλεξέι Κοσίγκιν, Κλίμεντ Βοροσίλοφ, Γκεόργκι Μαλένκοφ και Λάζαρ Καγκάνοβιτς – όλοι άντρες.
The Virtual Russian Museum
Συνεδρίαση του Πολιτιμπιρό της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης υπό τον Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Στάλιν, έργο του ζωγράφου Ντ. Α. Ναλμπαντιάν, 1947 (λάδι σε καμβά, 280x380 εκ.). Τον «Πατερούλη» πλαισιώνουν από αριστερά: Βιάτσεσλαβ Μολότοφ, Νικολάι Σβέρνικ, Νικολάι Μπουλγκάνιν, Αναστάς Μικογιάν, Νικίτα Κρουστσόφ, Αντρέι Αντρέγεφ, Αλεξέι Κοσίγκιν, Κλίμεντ Βοροσίλοφ, Γκεόργκι Μαλένκοφ και Λάζαρ Καγκάνοβιτς – όλοι άντρες.

Αν δεν έρθει ο κομμουνισμός, το γυναικείο ζήτημα δεν πρόκειται να λυθεί, καταταγείτε λοιπόν φίλες μου στο κόμμα και μπείτε στον αγώνα – έτσι μας ορμηνεύει του ΣΥΡΙΖΑ ο σοφός.

Σέβομαι τη σοφία του, αλλά τον ακούω σκεπτικός. Αναλογίζομαι, λ.χ., πως στην Κούβα ο Κομμουνισμός έχει πάνω από μισό αιώνα ζωής, και το νησί ήταν, και παραμένει, παράδεισος της πορνείας – δεν το λένε οι αντιδραστικοί αυτό, είναι πεζό και τετριμμένο  δεδομένο της τουριστικής βιομηχανίας.

Αλλά έστω να δεχτούμε πως στους νόμους η ισότητα έχει στον κομμουνισμό επιτευχθεί, και πως είναι απόλυτη, πως πουθενά δεν χάνει. Να δεχτούμε και πως ένα κατεξοχήν αυταρχικό καθεστώς, όπως το σοβιετικό, δεν ήταν πατριαρχικό, να κάνουμε πως δεν έχουμε ποτέ δει φωτό του πολιτμπιρό.

Είναι ίσοι λοιπόν, αυτή και ο άντρας της. Όμως δεν μπορούν, δεν έχουν δικαίωμα, να πληροφορηθούν αν η φωτιά που έπιασε στο εργοστάσιο στο χωριό τους είναι πυρηνική, αν ο καπνός έχει μέσα του το θάνατο, τον δικό τους και των παιδιών τους. Το αν θα το μάθουν, ή όχι, εξαρτάται από το τι συμφέρει την κομματική ιεραρχία σε εκείνη τη συγκυρία.

Είναι ίσοι με τον  άντρα της. Όμως το πού θα πάνε να δουλέψουν, καλή δουλειά κακή δουλειά, επικίνδυνη ή όχι,  εξαρτάται και αυτό από κάποιο κλιμάκιο της ίδιας ιεραρχίας.

Κάποιες φορές και το πού θα  εγκατασταθούνε για να ζήσουν, και τούτο απόφαση της ιεραρχίας είναι.

Είναι ίσοι, με τον άντρα της. Όμως τη διαμαρτυρία τους για ετούτη τη σκλαβιά μόνο μεταξύ τους μπορούν να την ψιθυρίσουν, και τούτο μόνο αν αγαπιούνται και εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο.

Στο όνειρο του σοφού του ΣΥΡΙΖΑ, οι υποτελείς άνδρες και γυναίκες είναι στον κομμουνισμό μεταξύ τους ίσοι. Αλλά και αυτό στη θεωρητική περίπτωση, όπως τη θέλουν τα βιβλία. Για το τι συνέβαινε στην πράξη, αρκεί μια ματιά σε μια συλλογική φωτογραφία των κατεξοχήν κυριάρχων. Ψάξτε λ.χ., μια φωτό του  Πολιτμπιρό του κόμματος, όποιας περιόδου, αρχικής ενδιάμεσης ή τελικής. Μόνο προσοχή: αν έχετε ευαισθησία στην τεστοστερόνη, φροντίστε να προμηθευτείτε κάποια μάσκα.

Παντελής Μπασάκος

Σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Πρωτοδίδαξε (1977) στην Αθήνα, στο Κέντρο Φιλοσοφικών Ερευνών.Έχει διδάξει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1979-2014) και ως επισκέπτης καθηγητής στο φιλοσοφικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπήρξε συνεκδότης του περιοδικού του Κέντρου Φιλοσοφικών Ερευνών Δευκαλίων, μαζί με τους καθηγητές Παύλο Καλλιγά και Ιόλη Πατέλη. Διευθύνει, μαζί με τους καθηγητές Βασίλη Κάλφα και Γεράσιμο Κουζέλη, την έκδοση των Απάντων του Αριστοτέλη από τις εκδόσεις Νήσος, με την χορηγία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Κυριότερα γραπτά: L’ instance d’ aporie, essai sur Platon (1981), Επιχείρημα και Κρίση (1999), Τρεις Γλώσσες, Αριστοτέλης - Husserl -  Wittgenstein (2006), Αριστοτέλης Τέχνη Ρητορική (μετάφραση και εισαγωγή, 2016).

3 σχόλια

Από το σχόλιο σας κύριε Παπαδόπουλε προκύπτει το ποσο (δεν) γνωρίζετε τον μπασακο. Κρίμα που τον γνωρίσατε μέσω τέτοιου είδους γραπτών.

Ανωνυμος
Ανωνυμος
25 Απρ 2023, 03:04

Μάλιστα. Αλλά γιατί δε βάζετε το όνομά σας. Φοβάστε μήπως σας κόψει;

Γιώργος Β. Παπαδόπουλος
Γιώργος Β. Παπαδόπουλος
25 Απρ 2023, 11:04

Γίνεται ένας μάστερ της θεωρίας του επιχειρήματος να είναι ένα απλό κομματικό φερέφωνο; Σαφώς και γίνεται. Γίνεται ν μην τον ενδιαφέρει, προκειμένου να πει αυτό που θέλει, οτι μοστράρει μια φωτο του 1947, βγάζοντας την εικόνα από την ιστορική συγκυρία; Φυσικά και γίνεται. Γίνεται να μην τον ενδιαφέρει καθόλου οτι για παράδειγμα στις ΗΠΑ καμία γυναίκα δεν υπηρχε την ίδια περίοδο στην κυβέρνηση, απλά επειδή μιλάμε για τα φιφτις; Γίνεται. Γίνεται ένας πολιτικός επιστήμονας να μην επιδιώκει μια σύγκριση της θέσης της γυναίκας στους δυο διαφορετικούς «κόσμους» παρά να ενδιαφέρεται μόνο για εξυπνάδες; Κι αυτό γίνεται. Γίνεται να βγάλουμε από το μυαλό μας την εικόνα του μπασακου να διδάσκει, να κάνουμε οτι δεν ξέρουμε πως μπορεί πολύ καλά να αντιληφθεί τα πάντα και να μην ξεχνάει τίποτα αν δεν θέλει και να μην θλιβόμαστε έως θανάτου; Αυτό δεν γίνεται.

Ανώνυμος
Ανώνυμος
24 Απρ 2023, 08:04

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.