Σύνδεση συνδρομητών

Εννιά πράγματα για την επίθεση στο Μανχάταν

Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2017 07:52
Ο δράστης ΣαΊπούλο Σαϊπόφ.
Μητροπολιτική Αστυνομία της Νέας Υόρκης
Ο δράστης ΣαΊπούλο Σαϊπόφ.

Ένας άνδρας που οδηγούσε φορτηγάκι, ο Σαϊπούλο Σαϊπόφ, έριξε το όχημα πάνω σε ποδηλάτες και διαβάτες το απομεσήμερο της περασμένης Τρίτης στο Μανχάταν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι, έξι εκ των οποίων τουρίστες, και να τραυματιστούν άλλοι 11, στην πρώτη φονική επίθεση η οποία διαπράχθηκε στη Νέα Υόρκη μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Τι πρέπει να ξέρετε για την επίθεση αυτή, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

  1. Έχουν γίνει 15 επιθέσεις με αυτοκίνητο η φορτηγό και έχουν κοστίσει τη ζωή σε 142 άτομα σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες από το 2014.
  2. Από το 2014 το Ισλαμικό Κράτος, που ανέλαβε την ευθύνη για το συγκεκριμένο χτύπημα, έχει ενθαρρύνει με συγκεκριμένες οδηγίες επιθέσεις αυτού του τύπου.
  3. Πρόκειται πια για τον πλέον διαδομένο τρόπο επίθεσης στην Δύση, και όχι μόνο.
  4. Η επίθεση στο Μανχάταν ήταν η ένατη με τον αυτόν τον τρόπο εντός του 2017 στην Δύση.
  5. Ο δράστης της επίθεσης είναι ένας 29χρονος ουζμπέκος οδηγός  που είχε μπει στις Ηνωμένες Πολιτείες νόμιμα το 2010.
  6. Η επίθεση έγινε την ημέρα του Halloween, ενός καθαρά δυτικού και δη αμερικανικού εθίμου, αλλά είναι άγνωστο αν ο δράστης επέλεξε τη μέρα για το συμβολισμό της.
  7. Οι λεγόμενοι συμπαθούντες το Ισλαμικό Κράτος ή δρώντες στο όνομά του είναι υπεύθυνοι για τις διπλές και περισσότερες αριθμητικά επιθέσεις, από τους ξένους μαχητές που επιστρέφουν.
  8. Ενδιαφέρον έχει ότι μια πρόσφατη μελέτη του SoufanCenterκαταδεικνύει ότι περίπου 8,000 ξένοι μαχητές στην Συρία και το Ιράκ ήταν από τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. Περίπου 1.500 ήταν από το Ουζμπεκιστάν.
  9. Καμιά από τις χώρες αυτές δεν είναι στη λίστα της απαγόρευσης εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες που επέβαλε στην αρχή της θητείας του ο Ντόναλντ Τραμπ.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.