Δεν είναι τίτλος συγκροτήματος αλλά πραγματικότητα. Είναι αρκετά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, σύμφωνα με το προφίλ του δράστη της επίθεσης του Λας Βέγκας, να πρόκειται για επίθεση του Ισλαμικού Κράτους. Δύσκολο υπό την έννοια ότι δράστης ήταν ένας 64χρόνος λευκός άνδρας. Το Ισλαμικό Κράτος έσπευσε να «υιοθετήσει» την επίθεση, όμως το ίδιο είχε γίνει και το περασμένο καλοκαίρι στην επίθεση σε καζίνο των Φιλιππίνων, μόνο που αποδείχθηκε ότι ο δράστης ήταν βυθισμένος στα χρέη.
Πέντε παρατηρήσεις.
Πρώτον. Γιατί το Ισλαμικό Κράτος έσπευσε να υιοθετήσει την επίθεση μέσω του επίσημου πρακτορείου του; Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δράστης είχε σχέσεις με ισλαμικό εξτρεμισμό, δεν υπήρξε βίντεο, δεν υπήρξε γράμμα του ίδιου που δήλωνε πίστη στον Χαλίφη, ενώ και το FBI δήλωσε ότι δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις ούτε αποδείξεις. Ο δράστης μάλιστα αυτοκτόνησε, κάτι που απαγορεύεται από το Ισλάμ. Mια βολική-λογική εξήγηση έχει να κάνει με το ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι «απελπισμένο» για δημοσιότητα λόγω των ηττών που υφίσταται στα μέτωπα της Συρίας και του Ιράκ.
Δεύτερον. Είναι τρομοκρατική επίθεση ή όχι; Στην Αμερική οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι συνηθίζουν να αποκαλούν τρομοκρατικές επιθέσεις τις επιθέσεις που έχουν σχέση με διεθνείς εξτρεμιστικές ομάδες, αποφεύγοντας να κάνουν το ίδιο όταν το γεγονός αφορά γεγονότα όπως του Λας Βέγκας. Το ίδιο συνέβη το καλοκαίρι στη Σάρλοτσβιλ, όταν λευκός εξτρεμιστής έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω σε πλήθος. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε να το αποκαλέσει τρομοκρατική επίθεση. Ανάλογες ήταν οι αντιδράσεις στο περιστατικό του Τσάρλεστον όπου ο δράστης είχε ξεκάθαρο κίνητρο τόσο φυλετικού μίσους όσο και τρομοκρατίας.
Τρίτον. Η οπλοκατοχή και οι (τοπικοί) νόμοι. Εδώ η συζήτηση μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για τον μέσο (και όχι μόνο) Αμερικανό. Η πανίσχυρη National Rifle Association αναφέρει ότι ενώ δεν χρειάζεται άδεια για καραμπίνες απαιτείται κατά περιπτώσεις άδεια για τα πιστόλια. Οι δε νόμοι της πολιτείας της Νεβάδα είναι εξαιρετικά χαλαροί σχετικά με την οπλοκατοχή και την οπλοχρησία. Είναι εξαιρετικά περίεργο πώς ένας άνδρας βρέθηκε να κατέχει όπλα που ήταν απαγορευμένα από το 1994.
Τέταρτον. Η Αμερική «παράγει» τους περισσότερους δράστες του παραπάνω φαινοτύπου (mass shooters). Παρ’ ότι αντιπροσωπεύει το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, στην Αμερική έχουν συμβεί το 31% τέτοιων περιστατικών, την περίοδο 1966-2012, κάτι που δεν σχετίζεται απαραίτητα με την αναλογία των φόνων ανά 100.000 ανθρώπους που είναι το διεθνές μέτρο για την εγκληματικότητα.
Πέμπτο και τελευταίο. Η επίθεση αυτή είναι πλήγμα για την τουριστική βιομηχανία του Λας Βέγκας που έφτασε τα 42 εκατομμύρια επισκέπτες το 2016. Οι μετοχές των καζίνων έπεσαν άμεσα. Έτσι γεννιούνται οικονομικά ζητήματα όσο και ζητήματα για την ασφάλεια των θεαμάτων που λαμβάνουν χώρα σε ανοικτούς χώρους – ανάλογα με το τρομοκρατικό (αυτή τη φορά) χτύπημα ισλαμιστών στη συναυλία του ποπ ειδώλου Αράνα Γκράντε, τον περασμένο Μάιο, στο Μάντσεστερ.
Στο Λας Βέγκας, βέβαια, το πανίσχυρο λόμπι των καζίνων είναι αμφίβολο αν θα αφήσει κάτι τέτοιο να ξανασυμβεί…