Σύνδεση συνδρομητών

Πώς φτιάχνεται ένας τζιχαντιστής στην Ευρώπη

Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2016 02:24
17 Δεκεμβρίου 2016, Βερολίνο. Το εικονιζόμενο φορτηγό έπεσε σε υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά με τρομακτικές συνέπειες για τους ανυποψίαστους καταναλωτές.
twitter
17 Δεκεμβρίου 2016, Βερολίνο. Το εικονιζόμενο φορτηγό έπεσε σε υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά με τρομακτικές συνέπειες για τους ανυποψίαστους καταναλωτές.

To δολοφονικό κτύπημα σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, με ένα «τρελό φορτηγό», παραπέμπει σε ενός νέου τύπου τρομοκρατία, όπου τα όπλα που χρησιμοποιούνται μπορεί να είναι καθημερινά εργαλεία. Οδηγίες για τη μετατροπή τους σε φονικές μηχανές  κυκλοφορούν παντού στο διαδίκτυο. Ο (νεκρός, έπειτα από συμπλοκή με αστυνομικούς στο Μιλάνο) φερόμενος ως δράστης του μακελειού, θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιήσει τις οδηγίες για επίθεση με όχημα που είχαν κυκλοφορήσει εδώ και πολύ καιρό από το Ισλαμικό Κράτος.

 

Πώς να μετατραπεί ένα αυτοκίνητο σε πολεμική μηχανή; Οι οδηγίες του Ισλαμικού Κράτους, που αναρτήθηκαν στη διαδίκτυο αναμένοντας εθελοντές για να τις εφαρμόσουν, περιέγραφαν με κάθε λεπτομέρεια πώς πρέπει να είναι το όχημα ώστε να προκαλέσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ανθρώπινες απώλειες.  Λίγες μόνο μέρες πριν από το γεγονός του Βερολίνου, ένας  12χρονος προσπάθησε ανεπιτυχώς να πυροδοτήσει δυο βόμβες στο Λουντβιχσβάφεν της Γερμανίας. Είχε λάβει οδηγίες και είχε διαβάσει φυλλάδια που είχαν αναρτηθεί στο Ίντερνετ.

Το καλοκαίρι, στο Βούρζμπουργκ, ένας 17χρονος, ενώ είχε λάβει οδηγίες για να χτυπήσει περαστικούς με αυτοκίνητο, αρνήθηκε εν τέλει να επιτεθεί με αυτόν τον τρόπο, όπως έγινε αργότερα γνωστό. Προτίμησε να πραγματοποιήσει επίθεση με τσεκούρι μέσα στο τρένο, πριν σκοτωθεί τελικά στη διάρκεια της επίθεσης.

Πριν από αυτά τα περιστατικά, είχαμε τουλάχιστον δυο ακόμα, στο Έσσεν και στο Αννόβερο, με δράστες ανηλίκους. Το σημαντικότερο και βασικότερο πρόβλημα του μέλλοντος για την ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών είναι η ριζοσπαστικοποίηση ανηλίκων.

Η ριζοσπαστικοποίηση στη χώρα διαμονής

Το Αμβούργο και η Βρέμη είναι δυο γερμανικές πόλεις από τις οποίες έχουν στρατολογηθεί οι περισσότεροι μετέπειτα ισλαμιστές μαχητές στη Συρία. Οι πόλεις αυτές, άλλωστε, έχουν κατ’ αναλογία τους περισσότερους ριζοσπαστικοποιημένους ισλαμιστες σε ολόκληρη την Γερμανία. Τα μέρη που αναφέρθηκαν έχουν επίσης τους περισσότερους αναλογικά ακολούθους του σαλαφισμού, που ουσιαστικά ακολουθεί τον ίδιο δικονομικό κώδικα με τους τζιχαντιστές. Βεβαίως, αρκετοί σαλαφιστές στη Γερμανία δεν είναι κατ’ ανάγκην τζιχαντιστές ούτε υποστηρίζουν το Ισλαμικό Κράτος. Ωστόσο, δυνητικά, έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες, ειδικά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, να προσυλητίσουν νεότερους στο δόγμα του σαλαφισμού, χωρίς να μπορούν στη συνέχεια να ελέγξουν την εξέλιξη τους. Υπάρχει όμως μια βασική και εν γένει προβληματική συνιστώσα, ότι είτε πρόκειται για μετριοπαθείς σαλάφι είτε για τζιχαντιστές, οι άνθρωποι αυτοί δεν αποδέχονται ουσιαστικά το σύνταγμα της Γερμανίας και ό,τι αυτό πρεσβεύει για κάθε γερμανό πολίτη.

Πολλοί από τους ισλαμιστές μαχητές αφήνουν τις δυτικές μητροπόλεις για τα πεδία των μαχών, στη Συρία ή στο Ιράκ. Σε απόλυτους αριθμούς, οι περισσότεροι από αυτού του τύπου τους ισλαμιστές έχουν μυηθεί και εκπαιδευτεί στην ιδεολογία του θανάτου στη Γαλλία. Όμως όπως σε πρώτη φάση έδειξε η κατάθεση του Γκανέζου Χάρι Σάρφο από την Βρέμη ο οποίος συνελήφθη τον Ιούλιο του 2015, όταν έφτασε στην Γερμανία, το Ισλαμικό Κράτος προσπαθούσε να φτιάξει πυρήνα επιθέσεων στη Γερμανία, αλλά ήταν δυσκολότερο γιατί οι μαχητές που προέρχονταν από τη μεγάλη αυτή ευρωπαϊκή χώρα δεν φαίνονταν να τη μισούν τόσο πολύ, σε αντίθεση με τους μαχητές τους προερχόμενους από τη Γαλλία.

Κάτι που δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί, επίσης, είναι η συσχέτιση του προσφυγικού προβλήματος με την τρομοκρατία. Ο φερόμενος ως δράστης, νεκρός πλέον, τρομοκράτης, δεν ήταν πρόσφυγας από τη Συρία, ωστόσο ανάμεσα στους πρόσφυγες πολύ συχνά οι ευρωπαϊκές αρχές ψαχνουν τους ισλαμιστές που κτυπούν τη Δύση. Άλλωστε, μετά τον Ιούλιο του 2015, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Γερμανία, αλλά μόνο τετρακόσιοι έχουν μπει στο στόχαστρο των αρχών για σχέσεις με τζιχαντιστές,  και εξ αυτών δεν ήταν όλες πραγματικές περιπτώσεις. Ασφαλώς όμως, όπως και στην περίπτωση των μεταναστών δεύτερης ή τρίτης γενιάς, αρκετοί σαλαφιστές στη Γερμανία προσφέρουν στέγη, φαγητό και τα απαραίτητα γενικότερα σε πρόσφυγες, με την ελπίδα ότι θα τους προσελκύσουν στο δόγμα. Είναι ασφαλώς θέματα που πρέπει να ελέγχονται στενά - και ελέγχονται από τις γερμανικές αρχές.

Πρέπει πάντως να έχουμε υπ’ όψη μας ότι μόνο τον φετινό Δεκέμβριο έχουν σκοτωθεί πάνω από 200 άτομα σε τρομοκρατικές επιθέσεις ανά τον κόσμο, στην Τουρκία, στην Νιγηρία, στην Υεμένη, στην Αίγυπτο. Ακόμα και ένας απλός παρατηρητής μη εξοικειωμένος με τα γεγονότα, εύκολα θα τα συνέδεε με την ισλαμική τρομοκρατία και τους τζιχαντιστές. Δεν είναι όμως έτσι. Κάθε περίπτωση είναι μεμονωμένη, με διαφορετικά κίνητρα και στοχεύσεις. Μην ξεχνάμε ότι το βασικό κίνητρο των τρομοκρατών πάσης φύσεως είναι η καλλιέργεια σε ευρέα κοινωνικά στρώματα του φόβου. 

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.