Σύνδεση συνδρομητών

Ο κυβερνήτης Μάριο Ντράγκι σας ενημερώνει: προσδεθείτε

Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2017 22:42
O Μάριο Ντράγκι.
Φωτογραφία Αρχείου
O Μάριο Ντράγκι.

Ο Μάριο Ντράγκι σε τοποθέτησή του στο Ευρωκοινοβούλιο ξεκαθάρισε αυτό που είχε υπαινιχθεί προ διμήνου ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ: η Ελλάδα μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) μόνο μετά την απόφαση και συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ως έχουν σήμερα τα πράγματα, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα αποφασισθούν την άνοιξη 2018 – εάν βεβαίως το τρίτο πρόγραμμα στήριξης εκτελείται με επιτυχία. Τι σημαίνει αυτό;

Το QE ήταν η ελπίδα για μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων ώστε να καταφέρει η Ελλάδα να έχει βγει στις αγορές χρέους και να αποφοιτήσει από τα μνημόνια. Ούτως ή άλλως, μικρές ήταν οι πιθανότητες. Με την τοποθέτηση Ντράγκι η έξοδος στις αγορές μέχρι την άνοιξη 2018 καθίσταται πρακτικώς αδύνατη. Ο Ντράγκι ανακοίνωσε το θάνατο του Μνημονίου Τσίπρα.

Όλες οι «παράλογες», «αντισυνταγματικές», «εκδικητικές» απαιτήσεις των θεσμών, τα βάρβαρα μέτρα δεν ήταν παρά  προσπάθειες των εταίρων να καταστήσουν το ελληνικό χρέος, μερικώς τουλάχιστον, αναχρηματοδοτήσιμο. Όλες, χωρίς καμιά εξαίρεση, οι επιλογές πολιτικής της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου ήταν ατελέσφορες. Δυστυχώς με βαρύ κόστος για τους πολίτες.

Η πρώτη προτεραιότητα για όλους είναι πλέον η χρηματοδότηση της χώρας το 2018. Οι αγορές αντέδρασαν άμεσα – στο 9,5% η απόδοση του διετούς ομολόγου. Η συνέχιση του προγράμματος καθαυτή είναι προβληματική. Εκ των πραγμάτων τίθεται στο τραπέζι επιτακτικά το ζήτημα ενός τετάρτου μνημονίου. Ακόμη και με άμεση διακοπή του Μνημονίου Τσίπρα και συμφωνία σε νέο.

Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου απέτυχε σε όλες τις πολιτικές της και φαίνεται να επιχειρεί να προσφέρει το θέαμα μιας νέας αγωνιστικής παντομίμας – χωρίς άρτον όμως. Είναι προφανές πως δεν είναι σε θέση να διαπραγματευθεί τίποτε πια. Δεν έχει τίποτε να προσφέρει στους πολίτες, παρά μόνον περισσότερο πόνο – μπορεί και την απόλυτη καταστροφή. Ας ανασκουμπωθεί η αντιπολίτευση να προσφέρει εφικτή και αξιόπιστη εναλλακτική – αξιόπιστη εντός και εκτός της χώρας – για να περάσουμε τα κενά αέρος. Προσδεθείτε!

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.