Σύνδεση συνδρομητών

Θα πληρώσουμε όλοι και τα κόκκινα δάνεια;

Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016 16:23
Ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθηγητής Δημήτρης Παπαδημητρίου. Πρώτη πράξη του, προκειμένου να υπουργοποιηθεί, η άρνηση εκ μέρους του των δικών του θεωρητικών επεξεργασιών περί διπλού νομίσματος.
Φωτογραφία Αρχείου
Ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθηγητής Δημήτρης Παπαδημητρίου. Πρώτη πράξη του, προκειμένου να υπουργοποιηθεί, η άρνηση εκ μέρους του των δικών του θεωρητικών επεξεργασιών περί διπλού νομίσματος.

Αν συνεχιστεί η αδυναμία είσπραξης των κόκκινων δανείων, ο φόβος μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και κουρέματος καταθέσεων είναι η πιο σοβαρή πιθανότητα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, λέτε να μπορεί να σώσει την κατάσταση ο καθηγητής Παπαδημητρίου, που αντικατέστησε τον καθηγητή Σταθάκη στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης; [TBJ]

 

Η Καθημερινή (10/11) μας ενημερώνει πως τραβήχτηκε η γραμμή – από τους θεσμούς. Μας είπαν:


Έτσι όπως το πάτε με τα κόκκινα δάνεια, η κατάσταση πάει ντουγρού για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δεν υπάρχει και δυνατότητα διοχέτευσης ρευστότητας από τις τράπεζες, άρα ούτε ανάπτυξη περιμένουμε. Η ανακεφαλαιοποίηση, εφ’ όσον χρειασθεί, θα γίνει με bail-in.

Bail-in θα πει: πληρώνουν οι μέτοχοι πρώτα, μετά οι δανειστές, μετά κουρεύονται οι καταθέσεις, μετά –αν δεν φτάνουν τα προηγούμενα–  μπαίνει δημόσιο χρήμα. Οι μέτοχοι θα χάσουν την αξία των μετοχών τους – μαζί και το δημόσιο (2,2 δισ. ευρώ η αξία της συμμετοχής του Δημοσίου πέρυσι το Νοέμβριο με την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση). Δανειστής τους είναι πάλι το Δημόσιο: από 2 δισ. ευρώ (λίγο παραπάνω) στην Εθνική και στην Πειραιώς με CoCos (ομόλογα υψηλού επιτοκίου, μειωμένης εξασφάλισης, μετατρέψιμα σε μετοχές) και 935 εκατ. ευρώ του νόμου Αλογοσκούφη στη Eurobank. Σύνολο 5 δισ. ευρώ. Κατά την περσινή ανακεφαλαιοποίηση, τα αντίστοιχα κουρεύτηκαν 70% (τα 1,35 δισ. ευρώ Αλογοσκούφη της Εθνικής). Σε ενδεχόμενο κούρεμα «παίζονται» μέχρι 7,5 δισ. ευρώ του Δημοσίου – μετά, κούρεμα καταθέσεων!

Το κούρεμα θα είναι καταστροφή. Κάπου 2 εκατομμύρια ΑΦΜ δεν μπορούν να έχουν καταθέσεις πάνω από 1.250 ευρώ, λόγω των κατασχέσεων λογαριασμών. Καταθέσεις σοβαρού ύψους, «επιλέξιμες» για κούρεμα έχουν μείνει από αποθεματικά Ταμείων και οργανισμών, επιχειρήσεις, μισθοδοσίες – άντε και μερικά εφ’ άπαξ. Δηλαδή, ενδεχόμενο κούρεμα θα παραλύσει την οικονομία. Μόνο η γνωστοποίηση του προβληματισμού των «θεσμών» και το ρίξιμο στο τραπέζι του bail-in ως σοβαρό ενδεχόμενο αρκούν για να φρενάρει η επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες.

Ας πάμε πίσω στον Αύγουστο 2015. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε πως, μέχρι τον Οκτώβριο 2015, θα έχει έτοιμο το πλαίσιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Ευθύνη του κ. Σταθάκη – τα πιάσαμε τα λεφτά μας! Μέχρι τον Ιούνιο το μόνο που έβγαινε ήταν η αντίσταση του μονίμως αερολογούντος κ. Σταθάκη –συνεπικουρούσαν και οι τράπεζες, εδώ που τα λέμε– στους κακούς που ήθελαν το σπίτι του ανέργου στο Κερατσίνι. Αμέσως μετά τη συμφωνία του Μαΐου, μάθαμε πως το πραγματικό πρόβλημα είναι τα επιχειρηματικά δάνεια. Ο κ. Σταθάκης έτρεχε να φτιάξει το δικό του ΚΕΠ για ενημέρωση δανειοληπτών! Σήμερα, 13 μήνες μετά την ανειλημμένη υποχρέωση, η ρημαγμένη χώρα απειλείται με νέα ανακεφαλαιοποίηση και bail-in – από την κυβερνητική αδιαφορία ή άγνοια για την πραγματική διακύβευση.

Ο ανασχηματισμός της περασμένης εβδομάδας, έστειλε τον παντελώς αποτυχημένο κ. Σταθάκη να αερολογεί με τα ενεργειακά. Πολύ βολική μετακόμιση! Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων έχει φορτωθεί τώρα ο κ. Παπαδημητρίου, νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης. Ο καημένος παράλληλος νομισματοκόπτης προσπαθεί να αναλάβει από το σοκ της πραγματικότητας η οποία εξαέρωσε όλες τις μετα-κεϋνσιανές φαντασιώσεις – ή συνειδητές αερολογίες. Πήρε την απασφαλισμένη χειροβομβίδα και ο κ. Σταθάκης χαμογελάει. Βρέθηκε το κορόιδο που θα φορτωθεί τις επιπτώσεις.

Απαράμιλλη η αναλγησία των εθνολαϊκιστών! Δεν ενδιαφέρονται εάν οι παραλείψεις τους (για πράξεις μη συζητάμε!) και η αβελτηρία τους διαλύουν το σύμπαν με τρόπο μη αναστρέψιμο. Καπάκι, βρίσκουν οι πονηρούληδες χρήσιμους ηλιθίους. Τελικά, ο κ. Παπαδημητρίου θα μας γίνει έως και συμπαθής, σαν κορόιδο που ΚΑΙ διασύρεται επιστημονικώς και επαγγελματικώς ΚΑΙ του περνούν την καυτή πατάτα – ο ίδιος αμέριμνος!

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.