Σύνδεση συνδρομητών

Μια αθώα παρέμβαση στη δικαιοσύνη

Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016 11:51
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη νέα εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένια Δημητρίου. Η κυβέρνηση κατηγορείται συχνά ότι επιχειρεί να ελέγξει τη δικαιοσύνη.
Φωτογραφία Αρχείου
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη νέα εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένια Δημητρίου. Η κυβέρνηση κατηγορείται συχνά ότι επιχειρεί να ελέγξει τη δικαιοσύνη.

 Ο πιο εύκολος και άμεσος τρόπος για να απαλλαγείς από ενοχλητική ημικρανία είναι να σπάσεις το πόδι σου. Αυτοστιγμεί θα πάψει να σε απασχολεί ο πονοκέφαλος και η προσοχή θα επικεντρωθεί στο σπασμένο πόδι. Η γραμμή δικαιολόγησης για τη δήλωση του Πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου προκατέλαβε ουσιαστικά την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας στην εκκρεμή δίκη για τις άδειες, είναι πως έχουν γίνει άλλα κι’ άλλα πολύ χειρότερα, μια δήλωση δεν είναι τίποτα το συνταρακτικό. Είναι, θα μπορούσαμε να πούμε, μια αθώα παρέμβαση.

Εξοικείωση με την αήθεια, συμφιλίωση με την παραβατικότητα, οι προσδοκίες από τους αξιωματούχους μας ελάχιστες. Καταλαβαίνεις ότι τελμάτωσες όταν δεν θες πια να βγεις από το τέλμα αλλά να μάθεις να κολυμπάς εκεί. Μικρές και επαναλαμβανόμενες δόσεις δηλητηριωδών παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη οδήγησαν σε μιθριδατισμό ανοχής την ελληνική κοινωνία. Όταν ο πρωθυπουργός της χώρας δεν δίνει «ούτε μία πιθανότητα» το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) να ακυρώσει το διαγωνισμό και εκστομίζει ότι «αυτά δεν γίνονται», θεωρεί δηλαδή ότι το Ακυρωτικό Δικαστήριο δεν μπορεί να ακυρώνει, είναι πλέον αμελητέος πονοκέφαλος.

Ο Πρωθυπουργός, μέσω της δήλωσής του, απηύθυνε στην πραγματικότητα μήνυμα στους δικαστές που σε λίγες μέρες θα συσκεφθούν για να αποφασίσουν. Αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά «θα βγει [το Δικαστήριο] και θα πει ότι είναι άκυρος ο διαγωνισμός γιατί είναι πολλά τα χρήματα που θα πάρει το ελληνικό Δημόσιο;» Προφανώς, αν ακυρωθεί ο διαγωνισμός, δεν θα ακυρωθεί επειδή τα χρήματα που θα εισπράξει το κράτος είναι πολλά. Δεν θα είναι αυτή η αιτιολογία της δικαστικής απόφασης, αλλά η παραβίαση του συντάγματος από τον Νόμο Παππά. Παρά τα όσα μας έχει συνηθίσει, ο Αλέξης Τσίπρας στην προκειμένη περίπτωση δεν εκφράζεται τοιουτοτρόπως από άγνοια. Προειδοποιεί το ΣτΕ να μη βγάλει ακυρωτική απόφαση, διότι διαφορετικά θα στοχοποιηθεί στα μάτια της κοινωνίας. Το ΣτΕ θα στερήσει το κομπόδεμα του Ρομπέν των Δασών, 250 ολόκληρα εκατομμύρια. Δεν είναι αυτό παρέμβαση; Είναι νομική ή πολιτική εκτίμηση ότι το Δικαστήριο, αν ακυρώσει, θα το κάνει επειδή κόπτεται μην ξεπουληθούν ο Μαρινάκης και ο Καλογρίτσας;

Πέρα από τις θεωρητικές αναλύσεις, υπάρχει η ανυπέρβλητη πραγματικότητα. Έχει εμπεδωθεί η εντύπωση ότι οι δικαστές χειραγωγούνται, υπάρχουν παρεμβάσεις, κρυφές συνομιλίες και όποιος μιλάει για ανεξαρτησίες και λοιπά δημοκρατικά είναι ένας Δον Κιχώτης, ένας ρομαντικός που ζει σε άλλο κόσμο. Η δήλωση του πρωθυπουργού επιτείνει ακριβώς αυτή τη στρεβλή εικόνα για τη δικαιοσύνη μας, ακόμα και αν δεν έπεσε ούτε ένα τηλέφωνο. Αν το ΣτΕ κρίνει νόμιμο το διαγωνισμό, η υπέρμετρη πίστη του πρωθυπουργού θα επικυρωθεί. Μα πώς είναι τόσο σίγουρος; Ακόμα και οι δικηγόροι, όταν μιλάνε με τους πελάτες τους, συνήθως τους δίνουν καλές πιθανότητες να δικαιωθούν, δεν εμφανίζονται ποτέ απόλυτοι για κάτι που δεν ελέγχουν και δεν εξαρτάται εξ ολοκλήρου από δικές τους ενέργειες. Ο Αλέξης Τσίπρας, όμως, ένας μηχανικός που μιλάει νομικά, δεν διατηρεί καμία αμφιβολία.

Βεβαίως, κάποιος θα παρατηρούσε ότι ο ίδιος μηχανικός όταν μιλούσε οικονομικά εμφανιζόταν με την ίδια ακλόνητη βεβαιότητα για τη στροφή της Ευρώπης μακριά από τη λιτότητα. Εκείνη η πολλή σιγουριά του, «δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο να μας πει όχι η Μέρκελ, κ. Χατζηνικολάου», φαίνεται πως δεν έγινε μάθημα για μικρό καλάθι.

Το πρόβλημα όμως παραμένει. Μπορεί ένας πρωθυπουργός να προεξοφλεί δικαστικές αποφάσεις; Δεν γίνονται αυτά. Ή μάλλον αυτά μόνο στην Ελλάδα γίνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.