Σύνδεση συνδρομητών

Κίνημα Γιώργου Παπανδρέου με γυναίκες, μετανάστες, ΑμεΑ και μειονοτικούς

Κυριακή, 06 Μαρτίου 2016 21:39
Η Σιμπέλ Μουσταφάογλου και ο Γιασάρ Δαγλή.
Φωτογραφία Αρχείου
Η Σιμπέλ Μουσταφάογλου και ο Γιασάρ Δαγλή.

Το ένα τρίτο των μελών της Προσωρινής Συντονιστικής Γραμματείας του Κινήματος Σοσιαλιστών Δημοκρατών του Γιώργου Παπανδρέου είναι γυναίκες ενώ παράλληλα στους άνδρες περιλαμβάνεται και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών Αχμέτ Μοαβία.

Όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν έχει καμιά γυναίκα υπουργό, όταν το  Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ - Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία) έχει μόνο άνδρες δίπλα στη Φώφη Γεννηματά, όταν η Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ, το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ και το Πολιτικό Συμβούλιο του Ποταμιού έχουν 20% γυναίκες, όταν το Εκτελεστικό Κεντρικό Συμβούλιο της Ένωσης Κεντρώων δεν έχει ακόμα εκλεγεί, όταν η Χρυσή Αυγή δεν προβλέπει καν ανάλογο όργανο, είναι ευχάριστο να διαβάζεις πως το ένα τρίτο των μελών της Προσωρινής Συντονιστικής Γραμματείας του Κινήματος Σοσιαλιστών Δημοκρατών του Γιώργου Παπανδρέου είναι γυναίκες ενώ παράλληλα στους άνδρες περιλαμβάνεται και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών Αχμέτ Μοαβία.

Το εντυπωσιακότερο όμως είναι πως στη νέα Πολιτική Διάταξη του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών που ανακοινώθηκε στις 4 Μαρτίου 2016 (http://www.tokinima.gr/tomeis/) περιλαμβάνονται στους Τομείς και Εργαστήρια πάρα πολλά άτομα μετανάστες ή ΑμεΑ ή μέλη εθνοτικών ή γλωσσικών μειονοτήτων. Αναγνωρίσαμε πολλά στελέχη της Τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, περιλαμβανόμενου του Δημάρχου Ιάσμου Ισμέτ Καδή, του πρώην Δημάρχου Αρριανών Σερήφ Ιμπραήμ και της Αντιδημάρχου Κομοτηνής Σιμπέλ Μουσταφάογλου. Αναγνωρίσαμε το Γιασάρ Δαγλή Πρόεδρο του Συλλόγου Αλληλεγγύης Ανάπτυξης Ελλήνων πολιτών, Μουσουλμάνων στο θρήσκευμα με μητρική γλώσσα τα τουρκικά στον Δήμο Αλεξανδρούπολης. Αναγνωρίσαμε τέλος τον τέως Νομάρχη Φλώρινας «ντόπιο» («σλαβόφωνο» ή μακεδονόφωνο) Τραϊανό Πετκάνη.

Παναγιώτης Δημητράς

Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), μέλος της Γραμματείας της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.), μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας και μέλος της Συνέλευσης Εκπροσώπων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT). Συγγραφέας του βιβλίου Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα. Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής δημοκρατίας (2007).

4 σχόλια

Oι συνεντεύξεις της ημέρας στον Flash 9.61
Στην εκπομπή που παρουσίασε ο Χρήστος Μαχαίρας 10.00-11.00

ΠΕΜΠΤΗ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ 1999

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (υπουργός Εξωτερικών).
http://web.archive.org/web/20001031125840/http://www.mfa.gr/gpap/july99/synFlash29799.html

(είδατε τα δημοσιεύματα σήμερα στις εφημερίδες;)

“Ναι. Καταρχήν καταλαβαίνω απόλυτα ότι υπάρχουν εκείνοι που έχουν ενοχληθεί από την πολιτική την οποία ακολουθούμε σε σχέση με τον ελληνοτουρκικό διάλογο και θέλω να επαναλάβω ότι χρειάζεται νηφαλιότητα, σοβαρότητα, εξυπνάδα και βεβαίως αυτός ο ελληνοτουρκικός διάλογος έχει γίνει μέσα σε πλαίσια που προωθούν σαφέστατα το ελληνικό συμφέρον.”

(η αφορμή για τα σημερινά δημοσιεύματα είναι το άρθρο της Χουριέτ και οι δηλώσεις στο περιοδικό ΚΛΙΚ για τη μουσουλμανική μειονότητα)
“Καταρχήν είναι δύσκολο να σχολιάσω το τι θα πει η μια ή μια άλλη εφημερίδα, ιδιαίτερα τουρκική. Αυτό είναι κάτι εκτός των δικών μου συνόρων, αλλά πέρα από αυτό πιστεύω ότι τα όποια συγχαρητήρια πρέπει να δοθούν, πρέπει να δοθούν επί των ουσιαστικών ζητημάτων των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, κάτι που ακόμα δεν έχουμε δει. Βεβαίως έχουμε ξεκινήσει ένα διάλογο, θεωρούμε ότι θα είναι μακροχρόνιος, θεωρούμε ότι θα είναι επίπονος, θα έχει τις δυσκολίες του. Σαφώς βεβαίως έχουν γίνει τα πρώτα θετικά βήματα, όμως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ουσιαστικές αλλαγές στην τουρκική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα και αυτό αναμένουμε για να μπορούμε να δούμε αν πράγματι αξίζουμε τα συγχαρητήρια ένθεν και ένθεν.”
(άρα δεν φοβάστε να σας επαινέσουν οι αντίπαλοι σας;)
“Νομίζω ότι πρέπει να δούμε την ουσία και όχι τους επαίνους. Δεν έχω κανένα πρόβλημα ούτε για την κριτική, ούτε για τον έπαινο, αλλά αυτό που θέλω να δω είναι κάτω από τις ρουμπρίκες, κάτω από αυτούς τους τίτλους ποια είναι η ουσία. Αν είναι ότι είπα απλές αλήθειες, καλώς. Αν είναι για άλλους λόγους, πιθανώς κακώς, αλλά εν πάση περιπτώσει θα το διαπιστώσουμε συν το χρόνο. Δεν χρειάζεται με την πρώτη πρόκληση από την τουρκική πλευρά, αρνητική ή και θετική, να πανικοβαλλόμαστε εδώ στην Ελλάδα. Αυτό πρέπει να το ξεπεράσουμε. Είναι μια ψυχολογική αντίδραση την οποία συνηθίζουμε, με την πρώτη κίνηση από πλευράς Τουρκίας, είτε τύπου, είτε κυβέρνησης, υπάρχει ένα αίσθημα άμεσου πανικού. Το βασικό είναι με νηφαλιότητα να αντιμετωπίζουμε αυτά τα ζητήματα, είτε είναι κριτικής ή πρόκλησης, θετικής ή αρνητικής.”
(αυτό που λειτούργησε ως casus belli στην Ελλάδα ήταν δυο δηλώσεις στην συνέντευξη σας στο ΚΛΙΚ, η μια είναι η δήλωση σας ότι δεν σας ενδιαφέρει αν η μειονότητα θα λέγεται τουρκική, πομακική, θρακική ή όπως αλλιώς, αρκεί να μην διαταράσσει τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα και η δεύτερη ήταν η παραδοχή σας ότι υπάρχουν πολλοί μουσουλμάνοι στην Ελλάδα τουρκικής καταγωγής)
“Αυτές είναι απλές αλήθειες οι οποίες δεν έχουν ειπωθεί πρώτα από μένα, αλλά βεβαίως δεν έχω και κανένα πρόβλημα να τις υπερασπιστώ έστω και αν ήταν μόνο από μένα, διότι εγώ θεωρώ ότι εθνικό μας συμφέρον είναι να προασπίσουμε τα σύνορα μας, την εδαφική μας ακεραιότητα. Από κει και πέρα τα άλλα είναι για μένα δευτερεύουσας σημασίας.”
(είναι δευτερεύουσας σημασίας ο αυτοπροσδιορισμός της μειονότητας ως τουρκικής;)
“Ναι ακριβώς. Πρώτα από όλα έχουμε ως κυβερνήσεις εμείς και παλαιότερα χρησιμοποιήσει αυτόν τον όρο, της τουρκικής μειονότητας κατά καιρούς, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, όταν ο φόβος για τη μειονότητα ήταν να ταυτιστεί με την κομμουνιστική Βουλγαρία η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιούσε τον όρο τουρκική μειονότητα για να την ταυτίσει με την Τουρκία που ήταν τότε η ΝΑΤΟϊκή σύμμαχος χώρα. Εν πάση περιπτώσει όμως θεωρώ ότι το πρόβλημα δεν είναι αυτό, είναι ότι αν κάποιος έλληνας πολίτης αισθάνεται ότι είναι μιας ή μιας άλλης εθνικότητας, οι διεθνείς συμβάσεις του επιτρέπουν και η Ελλάδα είναι μια χώρα που σέβεται τις διεθνείς συμβάσεις, αυτό να το κάνει, να θεωρείται ότι είναι έλληνας στην καταγωγή, ότι είναι βλάχος στην καταγωγή...”
(μπορεί να αυτοπροσδιοριστεί δηλαδή)

“Ναι υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Το πρόβλημα στα Βαλκάνια δεν είναι αν ο άλλος τι αισθάνεται ποια είναι η καταγωγή του, αλλά είναι ότι αυτό αν συνδυάζεται με αλλαγές συνόρων και εκεί είναι που η Ελλάδα έχει θέσει ως καθοριστικό όρο να μην αλλάξουν τα σύνορα στα Βαλκάνια. Δώσαμε τη μάχη μας αυτή την περίοδο, αυτούς τους 3 μήνες κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Κόσοβο ακριβώς για να μην αλλάξουν τα σύνορα στη Γιουγκοσλαβία. Ντε φάκτο βεβαίως αυτή τη στιγμή είναι κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ το Κόσοβο, όμως τυπικά είναι ακόμα το Κόσοβο εντός των συνόρων της Γιουγκοσλαβίας. Γιατί το κάναμε αυτό; Το κάναμε γιατί ακριβώς θεωρούσαμε ότι γύρω από την οποιαδήποτε μειονότητα δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές συνόρων. Ασχέτως του πως θα ονομαστεί ο ένας, είτε έτσι, είτε αλλιώς, αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να εγερθεί, η αλλαγή των συνόρων δεν μπορεί να εγερθεί γύρω από το θέμα της μειονότητας.”

(σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε ο αυτοπροσδιορισμός της μειονότητας στη Θράκη να επιτραπεί από το ελληνικό κράτος;)
“Σας είπα υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις. Είναι πολύ πιθανόν κάποια στιγμή να αναγκαστούμε να το δεχτούμε. Από το συμβούλιο της Ευρώπης π.χ. τα δικαστήρια, αυτή τη στιγμή η Τουρκία είναι στα δικαστήρια του συμβουλίου της Ευρώπης με μαζικές παραβιάσεις σε σχέση με την Κύπρο, κάτι το οποίο δείχνει την ορθότητα της ελληνικής και κυπριακής εξωτερικής πολιτικής στο να εμμένει ακριβώς στις διεθνείς συμβάσεις και στο διεθνές δίκαιο και εμείς πρέπει να συμμορφωθούμε σε αυτό το διεθνές δίκαιο εκεί όπου υπάρχουν πιθανότητες να βρεθούμε εν αδίκω.”
(αυτό δεν δημιουργεί ένα κενό στον τρόπο που αντιμετώπισε σύσσωμος ο ελληνικός πολιτικός κόσμος την ενέργεια των 3 μουσουλμάνων βουλευτών από τη Θράκη;)
“Σαφώς. Συμφωνώ απόλυτα. Θεωρώ ότι ήταν λάθος αυτή η σκληρή αντίδραση απέναντι σε αυτή την λογική, η οποία συγκυριακά συνέπεσε βεβαίως με τη συνέντευξη, διότι εγώ την είχα δώσει πολύ νωρίτερα από τις δηλώσεις τους, όμως θεωρώ ότι μια δήλωση φόβου και πανικού απέναντι στο ότι κάποιοι θεωρούν ότι έχουν τουρκική καταγωγή, όταν πράγματι κατά πάσα πιθανότητα έχουν τουρκική καταγωγή και θεωρούν ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θέλουν να το πουν, θέλουν να το δηλώσουν, θέλουν να ταυτιστούν με αυτή τους την καταγωγή, θεωρώ ότι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν θα πρέπει να μας φοβίζει, αυτό είναι που εγώ θέλω να περάσω στην κοινή γνώμη. Δεν θα πρέπει αυτό το πράγμα να μας φοβίζει.
Αυτό που πολλές φορές ξεχνάμε είναι ότι η μουσουλμανική μειονότητα, συνολικά μιλάω, γιατί υπάρχουν καταγωγές διαφορετικές μέσα στη μουσουλμανική μειονότητα, εμείς βεβαίως κάνουμε και εγώ θεωρώ ουσιαστικό λάθος πολιτικής μας, να ταυτίζουμε όλους τους μουσουλμάνους ως μια μειονότητα. Βεβαίως η συνθήκη της Λωζάνης μιλάει για μουσουλμανική μειονότητα, αλλά αυτή η μουσουλμανική μειονότητα έχει και τις εθνωτικές καταγωγές, υπάρχουν τσιγγάνοι οι οποίοι έχουν μια ιδιαίτερη συνείδηση, είναι οι πομάκοι, δεν είναι όλοι τούρκοι. Άρα λοιπόν εμείς τους ταυτίζουμε ως μια ενιαία μειονότητα και θεωρώ και αυτό ως ένα αρνητικό στοιχείο για την πολιτική μας, αλλά θέλω να υπενθυμίσω και κάτι ακόμα, ότι όλη η μουσουλμανική μειονότητα είναι 1,2% περίπου του πληθυσμού των ελλήνων πολιτών. Αν θα φοβηθούμε ότι μέσα στο 1% υπάρχει ένα 0,5 ή 0,3% οι οποίοι θεωρούν τους εαυτούς τους τούρκους και ότι αν το πουν αυτό έχουμε τεράστιο εθνικό πρόβλημα νομίζω ότι θα πνιγούμε μέσα σε μια σταλιά νερό.

Νομίζω δηλαδή ότι έχουμε κάθε συμφέρον εμείς, η Ελλάδα να προβάλει ότι ακριβώς δεν έχει να φοβηθεί, ότι η Ελλάδα είναι η δημοκρατική χώρα, ότι η Ελλάδα είναι εκείνη η χώρα στα Βαλκάνια που μπορεί να αντιμετωπίσει με τον πιο ήρεμο και τον πιο δημοκρατικό τρόπο τα όποια μειονοτικά θέματα υπάρχουν. Θέλω να τονίσω κάτι και από την άλλη πλευρά. Σκεφτείτε αν εσείς ήσασταν μουσουλμάνος στη Θράκη και μιλάγατε τουρκικά και αισθανόσασταν και βλέπατε ότι είχατε μια τουρκική καταγωγή. Αν η πολιτεία στην οποία ζούσατε σας έλεγε ότι όχι δεν είσαστε τουρκικής καταγωγής, εγώ θα σου επιβάλω την ταυτότητα σου. Ποια θα ήταν η φυσιολογική σου αντίδραση; Να αποξενωθείς από αυτή την πολιτεία. Αν όμως αυτή η πολιτεία έρθει και πει “φίλε αισθάνεσαι έτσι, με γειά σου και με χαρά σου. Δεν έχω κανένα πρόβλημα, απλώς εγώ θέλω να είσαι σοβαρός πολίτης, σύμφωνα με τους νόμους μας, σύμφωνα με την ελληνική πολιτεία να σέβεσαι το νόμο. Έχεις τις υποχρεώσεις σου, έχεις τα δικαιώματα σου”. Νομίζω ότι αυτός ο άνθρωπος θα αισθανόταν πολύ πιο έλληνας ως έλληνας πολίτης, παρά να αισθανθεί ότι θα πρέπει να κινηθεί ενάντια στην ελληνική πολιτεία για να μπορεί να βρει την ταυτότητα του ή το δίκιο του.”

(θα λέγατε το ίδιο και για άλλες μειονότητες, θα λέγατε το ίδιο και για την αυτοπροσδιοριζόμενη ως μακεδονική μειονότητα, γιατί οι 3 βουλευτές ζητούσαν αναγνώριση και της μακεδονικής μειονότητας)
“Εδώ συνδέεται με ένα άλλο θέμα το οποίο έχει μια άλλη επιπλοκή. Καταρχήν ο όρος μακεδονία συνδέεται με ελληνικό έδαφος, με ελληνική παράδοση και άρα υπάρχει ένα άλλου είδους προβλήματος διότι κάλλιστα μπορεί να σου πει ο θεσσαλονικιός ελληνικής καταγωγής ότι εγώ είμαι ο μακεδόνας. Άρα λοιπόν μπαίνουμε σε ένα άλλο θέμα, να μην το ανοίξουμε γιατί είναι πολύπλοκο, αλλά γι αυτό νομίζω ότι υπάρχει μια άλλη διάσταση. Όμως η διάσταση την οποία εγώ δίνω είναι ότι αυτός ο οποίος αισθάνεται ότι είναι αυτής της καταγωγής η Ελλάδα δεν έχει να το φοβηθεί αυτό και θέλω να τονίσω επίσης ότι δεν το λέω αυτό ως μια θεωρητική άσκηση δικιά μου, ως μια σκέψη δικιά μου. Είναι η πιο δεδομένη πρακτική, η οποία πραγματικά επιτρέπει να ενσωματωθούν μειονότητες σε όλη την Ευρώπη, σε άλλες χώρες όπως Καναδάς, Αυστραλία, ΗΠΑ, όπου ακριβώς αυτή η αντιμετώπιση εκτονώνει τα όποια προβλήματα θα μπορούσαν να υπάρξουν και επιτρέπει πραγματικά να ανθήσουν οι δημοκρατικοί θεσμοί και η αίσθηση αυτών των ανθρώπων ότι βρίσκονται και είναι πολίτες αυτής της χώρας.
Σκεφτείτε δηλαδή αν του έλληνα της Αλβανίας και του έλληνα της Αμερικής του έλεγαν ότι δεν μπορείς να πεις ότι είσαι έλληνας, εγώ σε κατατάσσω ότι είσαι της οθωμανικής αυτοκρατορίας ή είσαι ορθόδοξος, αλλά δεν είσαι έλληνας, ποια θα ήταν η αντίδραση ενός έλληνα. Όταν υπάρχει αυτή η δυνατότητα να εκφραστεί αυτός ο άνθρωπος όπως αισθάνεται νομίζω ότι από κει πέρα εφόσον είναι μέσα στα πλαίσια του νόμου θα είναι πολύ σημαντικό. Νομίζω ότι θα πρέπει αυτά τα πράγματα να τα ξεπεράσουμε για να μιλάμε για τα ουσιώδη στις ελληνοτουρκικές μας σχέσεις και να μην πανικοβαλλόμαστε με θέματα τα οποία είναι πασιφανή και αυτονόητα.”

----------------------------------------------------

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΣΤΟ "ΚΛΙΚ"

Τρίτη, 27 Ιουλίου 1999

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
http://www.hri.org/MFA/gpap/july99/synklik27799.html

"ΑΝ ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΑ ΣΕ ΓΚΕΤΟ ΜΑΥΡΩΝ"

Κόσοβο και εθνοκάθαρση, μειονότητα Θράκης και Τούρκοι, Αλβανοί και ρατσισμός, Χριστόδουλος και εθνικισμός, χωρισμός κράτους - Εκκλησίας και τζαμί στην Αθήνα.
Οι τολμηρές αλήθειες του Γιώργου Παπανδρέου.

(...)

Να σας ρωτήσω για τη μειονότητα. Ως υπουργός Παιδείας είχατε προβεί στην κατ' εξαίρεση εισαγωγή των παιδιών της μειονότητας στα ΑΕΙ. Είχαμε προωθήσει την εξής ρύθμιση: Να μπαίνει στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ ένας αριθμός μουσουλμάνων ανάλογος με το ποσοστό των μουσουλμάνων της Θράκης στον γενικό πληθυσμό.

Χρησιμοποιείτε τον όρο «μουσουλμανική μειονότητα», αρκετοί όμως από τη μειονότητα χρησιμοποιούν τον όρο «τουρκική μειονότητα». Πιθανώς κάποιοι να αισθάνονται ότι έχόυν τουρκική καταγωγή, όπως άλλοι δηλώνουν Τσιγγάνοι και άλλοι Πομάκοι. Αυτό που έχει αξία είναι όλοι αυτοί να αισθάνονται ότι είναι 'Ελληνες πολίτες. Υπόχρεοι και πατριώτες προς αυτή την πολιτεία που τους βοηθάει, τους αναδεικνύει. Αυτό το μήνυμα ήθελα να δώσω εγώ στα παιδιά των μουσουλμάνων.

Αρκετοί στη χώρα μάς φοβούνται να πουν τα πράγματα με το όνομά τους. Το επιχείρημά τους είναι ότι, αν μιλήσουμε για μειονότητα τουρκικής καταγωγής, αμφισβητούνται τα σύνορα. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τις λέξεις, παρ ότι και οι λέξεις έχουν μια ιδιαίτερη σημασία. Δεν αμφισβητεί κανείς ότι υπάρχουν πάρα πολλοί μουσουλμάνοι τουρκικής καταγωγής. Βεβαίως, οι Συνθήκες μιλάνε για μουσουλμάνους. Κατά καιρούς, το θέμα της μειονότητας τίθεται παράλληλα με το θέμα της διεκδίκησης εδαφών. Εάν δεν αμφισβητούνται τα σύνορα, ποσώς μ' ενδιαφέρει το αν ο ένας λέγεται μουσουλμάνος ή Τούρκος, Βούλγαρος ή Πομάκος. Τα Βαλκάνια θα έχουν την ησυχία τους εάν διασφαλίσουμε τα σύνορα και παράλληλα διασφαλίσουμε και τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Αν όμως ο όρος «τουρκική μειονότητα» χρησιμοποιείται από μια χώρα για να δημιουργήσει αναταραχές, για ν' αλλάξει τα σύνορα, τότε βεβαίως αυτός ο όρος δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα.

Ως αναπληρωτής υπουργός προωθήσατε την κατάργηση του άρθρου 17 του Κώδικα της Ιθαγένειας, κάτι που χαρακτηρίστηκε ως μια γενναία πράξη. Πιστεύετε ότι έχουμε ξεπεράσει πλέον οριστικά τα προβλήματα που σχετίζονται με τη μειονότητα; Εγώ προώθησα την κατάργηση του άρθρου i7 και το Υπουργείο Εσωτερικών το έκανε. Δεν πρέπει να φοβόμαστε κάποιον που είναι διαφορετικός, κάποιον που είναι μιας άλλης θρησκείας. Αντίθετα, πρέπει αυτό τον άνθρωπο να τον κάνουμε να αισθανθεί ότι είναι μέρος αυτής της κοινωνίας και ότι η διαφορετικότητά του είναι προνόμιο. Κουβαλά μια άλλη κουλτούρα, τη γνώση ενός άλλου λαού, και αυτό είναι δύναμη για όλους μας.

Να υπάρξει μουσουλμανικός ναός στην Αττική; Στην Αττική είμαστε 4 εκατομμύρια. Το να έχουν οι μουσουλμάνοι της Αττικής ένα ναό, ένα τζαμί, το θεωρώ πάρα πολύ φυσιολογικό. Αναγκαία. Είναι πολύ κακό ένας μουσουλμάνος να θεωρεί ότι η Αθήνα δεν είναι πατρίδα του και είναι μόνο η Θράκη, όπου υπάρχουν πολλά τζαμιά. Η Θράκη είναι κάτι ξεχωριστό από την υπόλοιπη Ελλάδα; 'Ετσι καλλιεργούμε το αίσθημα απόσχισης. Αντιθέτως, αν του πούμε ότι και στην Αθήνα, εκεί όπου ζεις, μπορείς να προσευχηθείς ή να κάνεις τον γάμο σου, τότε τον έχουμε κερδίσει. Θα πει, εγώ μπορεί να είμαι μουσουλμάνος, χριστιανός, καθολικός, Εβραίος ή Τσιγγάνος, αλλά για μένα η πατρίδα είναι η Ελλάδα. Και αισθάνομαι πατριώτης που θα στηρίξω αυτή τη χώρα, διότι ζω ισότιμα, διότι με σέβεται.

Panayote Dimitras
Panayote Dimitras
07 Μαρ 2016, 03:03

Ο νέος πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης έγινε ο Ισμέτ Καδή
azınlıkça online 19.02.12
http://www.azinlikca.net/eidhseis/ismet-kadi-symvoleutikis-epitropis-2192012.html

Πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες στην Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και καθορίστηκαν οι καινούργιοι πρόεδροι και αντιπρόεδροι. Στη συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης που πραγματοποιήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2012 στην Ένωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής καθορίστηκαν οι καινούργιοι πρόεδροι και αντιπρόεδροι.

Ο νέος πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής έγινε ο Δήμαρχος Ιάσμου Ισμέτ Καδή. Ενώ ο δήμαρχος Μύκης Μουσταφά Τσουκάλ και ο δήμαρχος Αρριανών Ιμπραχήμ Σερίφ εξελέγησαν ως αντιπρόεδροι και αποφασίστηκε να συνεχίσει τα καθήκοντα του γενικού γραμματέα ο πρόεδρος της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής Κοραϊ Χασάν.

Από την άλλη, ο Αλή Πεντζάλ που είχε διατελέσει ως ο αντιπρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για το νομό Έβρο επί την προεδρεία του Εκλεγμένου Μουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ ξανά ανέλαβε το ίδιο καθήκον.

ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΣΙΜΠΕΛ ΜΟΥΣΤΑΦΑΟΓΛΟΥ ΣΕ ΟΙΚΙΣΜΟ ΡΟΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ
https://tourkikanea.wordpress.com/2010/11/03/sibel-5/

TourkikaNea.gr 03/11/2010

Η Σιμπέλ Μουσταφάογλου επικεφαλής του ανεξάρτητου συνδυασμού των Τούρκων ¨Πρώτο βήμα για την Ισότητα¨ και η ομάδα της, επισκέφτηκαν τον συνοικισμό Καλκάντζα της Κομοτηνής. Στην επίσκεψη την συνόδεψαν ο πρόεδρος της Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής Κοράϊ Χασάν, ο πρόεδρος του κόμματος D.E.B. Μουσταφά Αλή Τσαβούς και υποψήφιοι. Η Σιμπέλ Μουσταφάογλου στην ομιλία της ανέφερε πως είναι ανάγκη ο συνοικισμός να σωθεί από την φτώχεια και για αυτό πρέπει ¨Η ψήφος του Τούρκου να πάει στον Τουρκικό συνδυασμό¨. Η ομιλία της Σιμπέλ Μουσταφάογλου διακόπηκε πολλές φορές από τα χειροκροτήματα των εκατοντάδων κατοίκων της Καλκάντζας που παρακολούθησαν την ομιλία.

Panayote Dimitras
Panayote Dimitras
07 Μαρ 2016, 02:03

Από παραδρομή, είχε γραφεί "Όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν έχει καμιά γυναίκα..." αντί του ορθού "Όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν έχει καμιά γυναίκα υπουργό...". Διορθώθηκε. Ζητούμε συγνώμη για το κενό που επέτρεψε παρανοήσεις.

The Books Journal
The Books Journal
07 Μαρ 2016, 01:03

Ο αρθρογράφος του παραπάνω κειμένου μπορεί να λέει ευχάριστα πράγματα για μας αλλά " τουρκική" μειονότητα στη Θράκη δεν υπάρχει! Υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα( θρησκευτική και όχι εθνική)!
Αν δεν υπάρχει άγνοια (!), υπάρχει δόλος εκτός αν ο Ισμέτ Καδή δηλώνει εκπρόσωπος της "τουρκικής" μειονότητας στην Ελληνική Θράκη.... Αν ισχύει η αίρεση τότε το ΚΙΝΗΜΑ πρέπει να άμεσα να το ...διορθώσει.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει και εσείς να αναλάβετε την ευθύνη και να μας το εξηγήσετε...

 Δημήτρης Ψευτογκάς
Δημήτρης Ψευτογκάς
07 Μαρ 2016, 10:03

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.