Ο Μπουαλέμ Σανσάλ συνελήφθη μαζί με το συνοδό του, έναν δημοσιογράφο του οποίου δεν έχει γίνει γνωστή η ταυτότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το περιοδικό Marianne και αναπαράγονται από την εφημερίδα Le Monde, συνελήφθη από μέλη της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Ασφαλείας και επρόκειτο να οδηγηθεί στον Γενικό Εισαγγελέα της Αλγερίας.
Στις εκδόσεις Gallimard, τον οίκο που τον εκδίδει στη Γαλλία, «ανησυχούν πολύ» ενώ και ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν εξέφρασε, μέσω κύκλων του, την ανησυχία του για την εξαφάνιση. Επίσης δηλώθηκε ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες του γαλλικού κράτους έχουν κινητοποιηθεί για να διαλευκάνουν την κατάσταση ενώ ο γάλλος πρόεδρος δεσμεύτηκε «για την ελευθερία ενός μεγάλου συγγραφέα και διανοούμενου».
Ο Μπουαλέμ Σανσάλ, που φέτος απέκτησε τη γαλλική υπηκοότητα, είναι 75 ετών.
Απόφοιτος του Πολυτεχνείου του Αλγερίου, υπηρέτησε ως κρατικός αξιωματούχος και έφτασε στη θέση του Γενικού Διευθυντή Βιομηχανίας, απ’ όπου απολύθηκε το 2003. Ξεκίνησε τη λογοτεχνική του πορεία με το μυθιστόρημα Le Serment des barbares, (Gallimard, 1999), μια προσπάθεια να κατανοήσει τι ήταν αυτό που οδήγησε τους συμπατριώτες του στον αιματηρό εμφύλιο, τη «μαύρη δεκαετία» (1992-2002).
Παρά την όλο και πιο δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση, που επιδεινώθηκε μετά την επίσκεψή του στον Ισραήλ (2012), εξακολουθούσε να ζει σε προάστιο του Αλγερίου, απ’ όπου αναχώρησε στις 5 Νοεμβρίου για το Παρίσι.
Εν τω μεταξύ, όπως πληροφορούμαστε, δύο δημόσιες διακηρύξεις διανοουμένων έχουν ώς τώρα δει το φως της δημοσιότητας στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης που ζητούν την άμεση απελευθέρωση του Μπουαλέμ Σανσάλ.
Η πρώτη δημοσιεύθηκε στις 22 Νοεμβρίου στην Tribune Juive και μεταξύ άλλων υπογράφουν οι Ελιζαμπέτ Μπατεντέρ, ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, ο Λυκ Φερρύ, η Ρενέ Φρεγκοζί, ο Αρνό Κλάρσφελντ, ο Εντγκάρ Μορέν, η Ντομινίκ Σναππέρ και ο Πιέρ-Αντρέ Ταγκιέφ.
Στα ελληνικά κυκλοφορούν δύο βιβλία του Μπουαλέμ Σανσάλ. Ο Γερμανός μουτζαχεντίν ή το ημερολόγιο των αδελφών Σίλλερ, σε μετάφραση Ευγενίας Γραμματικοπούλου (Πόλις, 2010) και το 2084. Το τέλος του κόσμου, σε μετάφραση Ανθής Ξανθάκη (Διάμετρος, 2016).