Σύνδεση συνδρομητών

Αντινομίες του λίγου Λόγου

Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2023 12:51
O Στέφανος Κασσελάκης, νέος υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, και ο πρώην πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας, του οποίου είναι ανακάλυψη.
Φωτογραφία αρχείου
O Στέφανος Κασσελάκης, νέος υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, και ο πρώην πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας, του οποίου είναι ανακάλυψη.

Η σοβαρή Aριστερά του Σύριζα, οι ωραίοι ακραίοι, οι ορίτζιναλς τέλος πάντων, τον θεωρούν από πράκτορα έως τυχοδιώκτη της δεκάρας ή και τα δύο.

Όμως, όπως σιγά σιγά και με το μαλακό συνειδητοποιούν, αυτός είναι η επιλογή του ιδρυτικού Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο ως προϋπόθεση της ύπαρξής μας δεν μπορούμε να τον αρνηθούμε, να τον πούμε πράκτορα κι αυτόν ή τυχοδιώκτη - γιατί τότε η κρίση ταυτότητας θα είναι όχι απλώς οδυνηρή, αλλά για το κόμμα που μας στεγάζει καταλυτική.

Δεν υπάρχει λύση σε αυτό, είναι καθαρή αντινομία, που θα οδηγήσει το κόμμα σε περιδίνηση, έως ότου η φυγόκεντρος πετάξει έξω από αυτό εκείνους που δυσκολεύονται να συμμορφωθούν.

Ίσως, τελικά, και όλους.

Παντελής Μπασάκος

Σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Πρωτοδίδαξε (1977) στην Αθήνα, στο Κέντρο Φιλοσοφικών Ερευνών.Έχει διδάξει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1979-2014) και ως επισκέπτης καθηγητής στο φιλοσοφικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπήρξε συνεκδότης του περιοδικού του Κέντρου Φιλοσοφικών Ερευνών Δευκαλίων, μαζί με τους καθηγητές Παύλο Καλλιγά και Ιόλη Πατέλη. Διευθύνει, μαζί με τους καθηγητές Βασίλη Κάλφα και Γεράσιμο Κουζέλη, την έκδοση των Απάντων του Αριστοτέλη από τις εκδόσεις Νήσος, με την χορηγία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Κυριότερα γραπτά: L’ instance d’ aporie, essai sur Platon (1981), Επιχείρημα και Κρίση (1999), Τρεις Γλώσσες, Αριστοτέλης - Husserl -  Wittgenstein (2006), Αριστοτέλης Τέχνη Ρητορική (μετάφραση και εισαγωγή, 2016).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.