Σύνδεση συνδρομητών

Μια γενναία καθηγήτρια

Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023 22:54
Η καθηγήτρια Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου (αριστερά) απέναντι σε φοιτητές των ΕΑΑΚ που ζητούν την παραίτησή της!
facebook ΣΑΦ ΕΑΑΚ Φιλοσοφικής
Η καθηγήτρια Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου (αριστερά) απέναντι σε φοιτητές των ΕΑΑΚ που ζητούν την παραίτησή της!
Η καθηγήτρια Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου είναι πρόεδρος του τμήματος φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ. Ανέλαβε την πρωτοβουλία της αφαίρεσης του τίτλου του διδάκτορος από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, γνωστών λοιπών στοιχείων. Και πέτυχε. Είναι κάτι που το κίνημα που τα πάντα κινεί δεν μπόρεσε να της το συγχωρέσει. Και την περίμενε.

 Η Βάνα Νικολαΐδου, παρ' όλη την τρέχουσα κατάληψη, φρόντισε και βρήκε διαθέσιμη αίθουσα έτσι ώστε να γίνει η τελετή απονομής των πτυχίων του τμήματος στην μέρα της και στην ώρα που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Το κίνημα που τα πάντα κινεί είδε στην πραγματοποίηση αυτής της τελετής την ανυπακοή στην δική του εντολή, την αμφισβήτηση της εξουσίας του - άλλωστε, στην πράξη αυτό δεν έχει το μονοπώλιο της βίας στον πανεπιστημιακό χώρο; Έτσι, ξεκίνησε να εκδίδει ανακοινώσεις οι οποίες συκοφαντούν και στοχοποιούν, κατά τρόπο σκαιό, την καθηγήτρια Βάνα Νικολαΐδου.

Το επάγγελμα της Βάνας Νικολαΐδου-Κυριανίδου είναι πανεπιστημιακός δάσκαλος. Επάγγελμα σημαίνει υπόσχεση. Η κ. Νικολαΐδου στοχοποιείται διότι, στην συγκεκριμένη περίπτωση ως πρόεδρος τμήματος, δεν δείλιασε και πραγματοποίησε ό,τι είχε υποσχεθεί. 'Αραγε μπορούν να πουν το ίδιο και εκείνοι που έχουν την ευθύνη για την εξασφάλιση μιας στοιχειώδους ομαλότητας μέσα στα αυτόνομα πανεπιστημιακά μας κρατίδια, μπορούν να πουν ότι δεν δείλιασαν και ότι τήρησαν τις δικές τους υποσχέσεις;
 
 
Παντελής Μπασάκος

Σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Πρωτοδίδαξε (1977) στην Αθήνα, στο Κέντρο Φιλοσοφικών Ερευνών.Έχει διδάξει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1979-2014) και ως επισκέπτης καθηγητής στο φιλοσοφικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπήρξε συνεκδότης του περιοδικού του Κέντρου Φιλοσοφικών Ερευνών Δευκαλίων, μαζί με τους καθηγητές Παύλο Καλλιγά και Ιόλη Πατέλη. Διευθύνει, μαζί με τους καθηγητές Βασίλη Κάλφα και Γεράσιμο Κουζέλη, την έκδοση των Απάντων του Αριστοτέλη από τις εκδόσεις Νήσος, με την χορηγία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Κυριότερα γραπτά: L’ instance d’ aporie, essai sur Platon (1981), Επιχείρημα και Κρίση (1999), Τρεις Γλώσσες, Αριστοτέλης - Husserl -  Wittgenstein (2006), Αριστοτέλης Τέχνη Ρητορική (μετάφραση και εισαγωγή, 2016).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.