Σύνδεση συνδρομητών

Η ειδικότητά του

Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2023 00:14
Ο Νίκος Φίλης.
Φωτογραφία αρχείου
Ο Νίκος Φίλης.

Δεν είναι πως δεν έχει εργαστεί ποτέ στην ζωή του. Αντίθετα, εργάζεται συνέχεια, σε αντικείμενο που έχει απασχόληση 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, επτά μέρες τη βδομάδα. Και να τον ξυπνήσεις στην μέση της νύχτας θα ανταποκριθεί.

Δουλειά του, έργο του είναι να σκέφτεται. Όχι να σκέφτεται απλώς, σιγά, αυτό θα ηταν εύκολο: καθήκον του είναι να σκέφτεται σωστά, να έχει δίκιο, 365, ή 366 μέρες το χρόνο. Γι' αυτό δεν του χρειάστηκαν δασκάλοι ούτε σπουδές, στα Νομικά δεν πήρε το πτυχίο, γιατί δεν είχε σημασία, εκεί είχε πάει όχι για να διδαχτεί, αλλά για να διδάξει το δίκιο που είχε - ήταν ήδη εργαζόμενος, αυτή ήταν η δουλειά του.

Από τη δουλειά του αυτή κέρδιζε και κερδίζει το ψωμί του, εκείνος που έχει πάντα δίκιο ποτέ δε χάνεται, με τούτη του την ειδικότητα μέχρι και υπουργός Παιδείας κατόρθωσε να γίνει. Παιδιά, να τις ακούτε τις συμβουλές του: χιονοπόλεμος ή μάθημα, σπουδαία τάχα μ' διαφορά! Το δίκιο μάθετε, και να το έχετε πάντα μαζί σας.

Έχοντας πάντα δίκιο και σεις σαν τον κ. Νίκο Φίλη μπορεί να γίνετε, να πάτε τόσο πολύ μπροστά.

Παντελής Μπασάκος

Σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Πρωτοδίδαξε (1977) στην Αθήνα, στο Κέντρο Φιλοσοφικών Ερευνών.Έχει διδάξει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1979-2014) και ως επισκέπτης καθηγητής στο φιλοσοφικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπήρξε συνεκδότης του περιοδικού του Κέντρου Φιλοσοφικών Ερευνών Δευκαλίων, μαζί με τους καθηγητές Παύλο Καλλιγά και Ιόλη Πατέλη. Διευθύνει, μαζί με τους καθηγητές Βασίλη Κάλφα και Γεράσιμο Κουζέλη, την έκδοση των Απάντων του Αριστοτέλη από τις εκδόσεις Νήσος, με την χορηγία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Κυριότερα γραπτά: L’ instance d’ aporie, essai sur Platon (1981), Επιχείρημα και Κρίση (1999), Τρεις Γλώσσες, Αριστοτέλης - Husserl -  Wittgenstein (2006), Αριστοτέλης Τέχνη Ρητορική (μετάφραση και εισαγωγή, 2016).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.