Σύνδεση συνδρομητών

Μένουμε Ευρώπη τελεία

Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2023 00:43
Ιούνιος 2015. Συγκέντρωση του κινήματος Μένουμε Ευρώπη στη Θεσσαλονίκη.
Φωτογραφία αρχείου
Ιούνιος 2015. Συγκέντρωση του κινήματος Μένουμε Ευρώπη στη Θεσσαλονίκη.

Σε ανάρτησή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σχετικά με την εκδήλωση με τίτλο «Μένουμε Ευρώπη;» και υπότιτλο «Υποκλοπές, δικαιώματα και Κράτος Δικαίου», στην οποία συμμετέχει, ανέφερε πως δεν ρωτήθηκε για τον τίτλο. Όμως, έπειτα από αυτή τη χλιαρή αποστασιοποίησή του, έσπευσε να προσθέσει πάρα πολλά λόγια, μεταξύ των οποίων πως δεν τον ενοχλεί ο τίτλος αφού «το αξιακό και θεσμικό ζητούμενο της αντίδρασής μας του Ιουλίου του 2015 διατηρείται σε ισχύ και σήμερα».

Εν ολίγοις, με τη γνωστή του ικανότητα στο λόγο, προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Ιδού γιατί:

1. Ο τίτλος «Μένουμε Ευρώπη» σηματοδότησε ένα συγκεκριμένο κίνημα. Ένα κίνημα αντίστασης στο ολέθριο πρώτο εξάμηνο του 2015 της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και το δημοψήφισμα που παραλίγο να μας οδηγήσει εκτός ευρωζώνης και ΕΕ. Αυτό κατέγραψε η πολιτική ιστορία του τόπου και ως εκ τούτου η παράφρασή του ονόματος εκείνου του κινήματος μόνο εκ του πονηρού μπορεί να είναι.

2. Η προσθήκη του ερωτηματικού στο «Μένουμε Ευρώπη» υπονοεί με σαφήνεια πως αυτή την περίοδο κινδυνεύει η ευρωπαϊκή ένταξη της χώρας, εξαιτίας όσων αναφέρονται στον υπότιτλο της εκδήλωσης.

3. Το ερωτηματικό ταιριάζει γάντι με την επιχειρηματολογία που ανέπτυξε, εκτός των άλλων, η νέα εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε άρθρο της στο Βήμα, στο οποίο υποστήριζε πως «τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει απομακρυνθεί από τον ευρωπαϊσμό της, που είχε κατακτηθεί ως αδιαμφισβήτητο κομμάτι της πολιτικής κουλτούρας μας» και ως εκ τούτου «οφείλουμε με την ψήφο μας να βάλουμε φρένο σε αυτόν τον εκτροχιασμό [...] να επανέλθουμε στον ουσιαστικό ευρωπαϊκό δρόμο»!

4. Ορισμένοι από τους φορείς που οργανώνουν την εκδήλωση, όπως η «Πρωτοβουλία Ώρα Μηδέν», είναι γνωστό τοις πάσι πως αποτελεί πρωτοβουλία ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου στέλεχος είναι και ο Δημήτρης Χριστόπουλος, ο οποίος θα κάνει και την εισαγωγική προσφώνηση. Δεν πρόκειται, λοιπόν, περί «επιστημονικού διαλόγου» αλλά περί αμιγώς πολιτικής εκδήλωσης.

5. Αφενός οι οργανωτές και αφετέρου το προσδιορισμένο από τον τίτλο πολιτικό πλαίσιο της εκδήλωσης είναι απόλυτα ενταγμένο στη στρατηγική ΣΥΡΙΖΑ. Μια στρατηγική που αντιστρέφει εντελώς την πραγματικότητα. Ενώ έπαιξε την ευρωπαϊκή ένταξη της χώρας στα ζάρια και εξακολουθεί να εμπεριέχει  τον αντιευρωπαϊσμό (βλ. πανδημία και αντιεμβολιαστικό φλερτ, αισχυντηλός κουφοντινισμός, ουκρανικό κ.ά.), προσπαθεί να εμφανιστεί με ευρωπαϊκό μανδύα. Ενώ στην κυβερνητική του περίοδο αποπειράθηκε να στραγγαλίσει το Κράτος Δικαίου (Novartis, τηλεοπτικές άδειες, παραδικαστικό Παπαγγελόπουλου κ.ά.), αποπειράται να εμφανισθεί τώρα ως αποκλειστικός υπερασπιστής του.

5. Η στρατηγική αυτή συνοδεύεται από μια επίμονη τακτική διεμβολισμού του προσωπικού του «Μένουμε Ευρώπη» και διεύρυνσης του συριζαϊκού ακροατηρίου. Δεν ορρωδεί προ ουδενός ο ΣΥΡΙΖΑ για να το πετύχει. Για παράδειγμα, διά της Αυγής, αποπειράθηκε πρόσφατα διά τυμβωρυχίας να χρησιμοποιήσει ακόμα και τον μακαρίτη Σταύρο Τσακυράκη. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Νίκος Αλιβιζάτος ευτυχώς ζουν. Ως εκ τούτου προσφέρθηκαν οικειοθελώς –ελπίζω άθελά τους– να χρησιμοποιηθούν.

Κρίμα.

1 σχόλιο

Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Η ΠΟΠΗ

Βενιζέλος και Καμτσίδου, τι κοκτέιλ και τι ζεν!
Ο Κοντιάδης ανγκοστούρα, ο Χριστόπουλος Μηδέν
Και ο Νίκος σαν Βασίλω, τόσο αθώα να κοιτά
Τι σου κάνει αυτή η στίξη, πώς τα κάναμε σκατά!

Παύλος Μαρτίνης
Παύλος Μαρτίνης
24 Ιαν 2023, 12:01

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.