Σύνδεση συνδρομητών

Αζόφ, ή: εικόνες από μια συνέντευξη*

Παρασκευή, 01 Απριλίου 2022 13:07
Ακούγοντας τη ρωσική προπαγάνδα σχηματίζεις την εντύπωση ότι οι ορδές των τανκς (φωτογραφία), τα αεροπλάνα και τα βαπόρια, οι 200.000 στρατιώτες, πήγαν στην Ουκρανία να πολεμήσουν ένα τάγμα στρατού.
TikTok
Ακούγοντας τη ρωσική προπαγάνδα σχηματίζεις την εντύπωση ότι οι ορδές των τανκς (φωτογραφία), τα αεροπλάνα και τα βαπόρια, οι 200.000 στρατιώτες, πήγαν στην Ουκρανία να πολεμήσουν ένα τάγμα στρατού.

Το τάγμα Αζόφ και η ρωσική προπαγάνδα. Σχόλιο με αφορμή τη συνέντευξη μιας ρωσίδας βουλευτίνας στο ΒΒC.

Stephen Sackur (δημοσιογράφος του BBC): Λέτε δεν θέλετε να προκαλέσετε θύματα στον άμαχο πληθυσμό. Και τότε, όλες αυτές οι δημόσιες δομές, τα νοσοκομεία, τα μαιευτήρια, τα θέατρα τα βομβαρδισμένα, ολόκληροι τομείς των πόλεων ισοπεδωμένοι;

Mαρία Μπούτινα (δημοσιογράφος, βουλευτίνα του κόμματος του Πούτιν): Εκεί όπου βομβαρδίσαμε, νοσοκομεία, δομές, πολυκατοικίες κ.λπ.,  δεν έμενε άμαχος πληθυσμός, ήταν όλα καμουφλαρισμένοι στρατώνες και καταφύγια του τάγματος Αζόφ.

Δεν ακούστηκε άλλος αντίπαλος από το τάγμα Αζόφ, στην συνέντευξη  της βουλευτίνας. Ακούγοντάς τη σχηματίζεις την εντύπωση πως όλες αυτές οι ορδές των τανκς, τα αεροπλάνα και τα βαπόρια, οι 200.000 στρατιώτες, πήγαν στην Ουκρανία να πολεμήσουν ένα τάγμα στρατού. Η Ρωσία ενάντια στο τάγμα Αζόφ. Μετά από αυτό, τα βιβλία της θεωρίας του πολέμου, η τακτική μα και η στρατηγική χρειάζονται γενναία αναθεώρηση, ο πόλεμος από εδώ και μπρος θα είναι πόλεμος Αζόφ – ή πώς με ένα τάγμα να γονατίσετε ολόκληρη αυτοκρατορία.

Το ίδιο ισχύει, αντίστροφα, και στην πολιτική: πώς, με ένα τάγμα, να μηδενίσετε ολόκληρη την Ουκρανία.

Ακούγοντας σήμερα την κ. Μπούτινα στο BBC συνειδητοποίησα πόσες δημοσιογραφικές και πολιτικές κυρίες Μπούτινα ακούμε καθημερινά, από τότε που άρχισαν τα ουκρανικά.

* συνέντευξη στην εκπομπή Hardtalk. Υπάρχει στο διαδικτυακό ραδιόφωνο του BBC και τηλεοπτικά στο Youtube.

 

Παντελής Μπασάκος

Σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Πρωτοδίδαξε (1977) στην Αθήνα, στο Κέντρο Φιλοσοφικών Ερευνών.Έχει διδάξει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1979-2014) και ως επισκέπτης καθηγητής στο φιλοσοφικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπήρξε συνεκδότης του περιοδικού του Κέντρου Φιλοσοφικών Ερευνών Δευκαλίων, μαζί με τους καθηγητές Παύλο Καλλιγά και Ιόλη Πατέλη. Διευθύνει, μαζί με τους καθηγητές Βασίλη Κάλφα και Γεράσιμο Κουζέλη, την έκδοση των Απάντων του Αριστοτέλη από τις εκδόσεις Νήσος, με την χορηγία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Κυριότερα γραπτά: L’ instance d’ aporie, essai sur Platon (1981), Επιχείρημα και Κρίση (1999), Τρεις Γλώσσες, Αριστοτέλης - Husserl -  Wittgenstein (2006), Αριστοτέλης Τέχνη Ρητορική (μετάφραση και εισαγωγή, 2016).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.