Σύνδεση συνδρομητών

Μικρό

Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2022 12:13
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Φωτογραφία αρχείου
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου (Καθημερινή, 20/2/2022)[1], η πρώιμα εφηβική άποψις περί οικονομίας έχει το ρόλο της: να δηλώσει ότι κάτι τελοσπάντων θέλει να πει η Αριστερά, πως έχει ένα αγαθό όραμα, τι φταίει τώρα αυτή αν οι συνθήκες, κ.λπ.

Ωστόσο η πραγματική πληροφορία είναι αλλού: η επισήμανση της  ανασφάλειας του ηγέτη. Που σημαίνει πως αυτός δεν εμπιστεύεται παρά μόνο τους συγγενείς του, πως επειδή όλους τους βλέπει ικανότερους από αυτόν διαλέγει συνεργάτες από τον πάτο του βαρελιού, κ.λπ.

Το θεώρημα είναι πολύ γνωστό για να περάσει ο υπαινιγμός απαρατήρητος. Η  ανασφάλεια του αρχηγού φτιάχνει κόμμα προσωπολατρικό,  αυταρχικό και, τελικά, στα μέτρα του, μικρό. Βυζαντινό παλάτι είναι το σκηνικό, αλλά κι αυτό, λόγω μεγέθους και σημασίας, σαν παρωδία, από τις εκπτώσεις.

 

[1] Η συνέντευξη δόθηκε στη Μαρία Κατσουνάκη. Αφορμή ήταν η κυκλοφορία του βιβλίου του Ευκλείδη Τσακαλώτου, Στο κόκκινο σακίδιο. Πολιτικό ημερολόγιο και άλλα κείμενα, πρόλογος: Μάρω Δούκα, Πόλις, Αθήνα 2022, 400 σελ.

Παντελής Μπασάκος

Σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Πρωτοδίδαξε (1977) στην Αθήνα, στο Κέντρο Φιλοσοφικών Ερευνών.Έχει διδάξει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1979-2014) και ως επισκέπτης καθηγητής στο φιλοσοφικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπήρξε συνεκδότης του περιοδικού του Κέντρου Φιλοσοφικών Ερευνών Δευκαλίων, μαζί με τους καθηγητές Παύλο Καλλιγά και Ιόλη Πατέλη. Διευθύνει, μαζί με τους καθηγητές Βασίλη Κάλφα και Γεράσιμο Κουζέλη, την έκδοση των Απάντων του Αριστοτέλη από τις εκδόσεις Νήσος, με την χορηγία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Κυριότερα γραπτά: L’ instance d’ aporie, essai sur Platon (1981), Επιχείρημα και Κρίση (1999), Τρεις Γλώσσες, Αριστοτέλης - Husserl -  Wittgenstein (2006), Αριστοτέλης Τέχνη Ρητορική (μετάφραση και εισαγωγή, 2016).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.